Το μάρμαρο ολοένα και κερδίζει σε δημοφιλία στην Ελλάδα, όπως σχολίασε, μιλώντας στο Build, ο Πολυχρόνης Κοντοκώστας, ιδιοκτήτης της «Μάρμαρα Κοντοκώστα», που εδρεύει στη Φθιώτιδα και δραστηριοποιείται στην επεξεργασία, κοπή και τοποθέτηση μαρμάρου από όλον τον κόσμο. Επίσης, αναφέρθηκε και στο πώς έχει κυλήσει έως τώρα το 2024 για την εταιρεία του, οι δραστηριότητες της οποίας περιλαμβάνουν και εισαγωγή, κατ’ αποκλειστικότητα για την ελληνική αγορά, του περίφημου διεθνώς μαρμάρου της Καρράρα από την Ιταλία.

«Γίνεται ξανά χρήση του μαρμάρου»
«Στην Ελλάδα, έχουμε ξεκινήσει σιγά σιγά να χρησιμοποιούμε και πάλι το μάρμαρο, όπως τα παλαιότερα χρόνια», τονίζει, αρχικά, ο κ. Κοντοκώστας και προσθέτει: «Βέβαια, έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ τόσο τα υλικά του μαρμάρου, καθώς κυκλοφορούν συνεχώς νέα που κάποτε δεν υπήρχαν, όσο και οι ίδιες οι διαδικασίες, όπως, λόγου χάρη, η επεξεργασία του υλικού και η τοποθέτησή του. Δεν έχουν καμία σχέση με τα πιο παλιά χρόνια. Οι εξελίξεις που έχουν συμβεί βοηθούν στην ορθότερη πραγματοποίηση ενός έργου αλλά και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του». Όσον αφορά στις δημοφιλέστερες εφαρμογές του μαρμάρου στην Ελλάδα, ο κ. Κοντοκώστας επισημαίνει: «Το μάρμαρο έχει πιο καλή σταθερότητα στο δάπεδο, στον τοίχο και σε εξωτερικές προσόψεις. Μία χρήση του είναι, για παράδειγμα, σε τουριστικές υποδομές, όπως ξενοδοχεία και τουριστικά κέντρα, όπου χρησιμοποιείται κυρίως σε δάπεδα, παράθυρα, σκάλες, πόρτες, πάγκους αλλά και στην εξωτερική πρόσοψη».

«Οι στόχοι μας για το 2024»
Κατόπιν, η συζήτηση μετατοπίστηκε στο πώς εξελίσσεται έως τώρα το 2024 για την «Μάρμαρα Κοντοκώστα», με τον κ. Κοντοκώστα να υπογραμμίζει ότι είναι «καλύτερο» από το 2023 και να εκφράζει την αισιοδοξία του πως «θα γίνει ακόμη καλύτερο». Επί του παρόντος, λέει ο κ. Κοντοκώστας, η θέση της εταιρείας στο τουριστικό κομμάτι (π.χ. ξενοδοχεία, καταστήματα) είναι πολύ ισχυρή, ενώ επιχειρεί να την δυναμώσει και στον τομέα των κατασκευών. «Στόχος μας έως το τέλος του 2024 είναι να έλθουμε ακόμα πιο κοντά στον μαρμαρά και στον κατασκευαστή και να τους καταστήσουμε σαφείς την ποικιλία και την ποιότητα των μαρμάρων που εισάγουμε και δουλεύουμε, για τη σύναψη ποιοτικών συνεργασιών.

Είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Θα προσθέτουμε διαρκώς στη γκάμα μας νέες επιλογές για τους καταναλωτές», τονίζει ο κ. Κοντοκώστας.
Τέλος, όσον αφορά στο μάρμαρο Καρράρα, η «Μάρμαρα Κοντοκώστα» συνεργάζεται με τρία λατομεία στην ομώνυμη περιοχή της Ιταλίας, εισάγοντάς το στη χώρα μας. «Η συνεργασία μας με τους Ιταλούς είναι εξαιρετική, κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε για τη συνέχειά της», διαβεβαιώνει ο κ. Κοντοκώστας και προσθέτει, πως, αν και στην αρχή οι Έλληνες «το είχαν… φοβηθεί λίγο» το συγκεκριμένο μάρμαρο «λόγω της τιμής του» και έτσι δεν το δούλευαν στο κατάστημά τους ούτε το προτιμούσαν για τα διάφορα έργα τους, πλέον «το έχουν αγκαλιάσει», όπως λέει, καθώς «έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από τη χρήση του, τις δυνατές γραμμές, το όμορφο χρώμα και τις ωραίες φλέβες του. Σημειώνω, ότι η “Μάρμαρα Κοντοκώστα” διαθέτει σε πολύ καλή τιμή το μάρμαρο Καρράρα».