Έχοντας ως προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των αναγκών του ομίλου ΟΤΕ, η θυγατρική του ομίλου, OTE Estate, που διαχειρίζεται το σύνολο του χαρτοφυλακίου των ακινήτων εξετάζει ταυτόχρονα και την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των εμπορικών ακινήτων που μισθώνει σε τρίτους και από το οποίο σήμερα προέρχεται περίπου το 10% των εσόδων της και προέρχονται από χαρτοφυλάκιο αξίας 65 εκατ. ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με πηγές της αγοράς real estate που διατηρούν γνώση του θέματος, σημαίνει ότι ο ΟΤΕ προχωρά στην κατά περίπτωση αξιοποίηση ακινήτων που του ανήκουν, προχωρώντας είτε σε ανακαίνιση, είτε σε απευθείας μίσθωσή του σε τρίτους.

Θυμίζουμε, ότι πρόσφατα ο όμιλος ΟΤΕ μετέφερε το σύνολο του προσωπικού του από το κτίριο Καρελά στην Παιανία που ανήκει στην Prodea (το μίσθωσε ο όμιλος Mytilineos) στο ανακαινισμένο Μέγαρο της λεωφόρου Κηφισίας. Η ανακαίνιση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη με προοπτική ολοκλήρωσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και αφορά σε συνολικά 45.600 τ.μ. και 36 πτέρυγες του κτιρίου. Επί του παρόντος εκκρεμεί η ανακαίνιση τεσσάρων ακόμη ορόφων που θα ολοκληρωθούν εντός του ορισθέντος χρονοδιαγράμματος.

Η OTE Estate προχωρά, ταυτόχρονα, στην ανακατασκευή ενός ακόμη ακινήτου που διατηρεί στη Δάφνη, το οποίο θα μετατραπεί σε call center καθώς και ενός ακόμη ακινήτου στη Θεσσαλονίκη όπου θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του ομίλου. Με βάση τα πλάνα που υφίστανται αυτή τη στιγμή, προβλέπεται να ακολουθήσουν και άλλες ανακαινίσεις κτιρίων με σκοπό την αξιοποίησή τους στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΟΤΕ αλλά και της ΟΤΕ Estate. Σημειώνεται ότι η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται η ΟΤΕ Estate ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 1,06 δισ. ευρώ, όπου υπάγονται περί τις 2.300 ιδιοκτησίες.

Η προοπτική αξιοποίησης ακινήτων για εμπορική χρήση
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η περαιτέρω αξιοποίηση μέρους των ακινήτων αυτών για εμπορική χρήση και μίσθωση σε τρίτους, είναι κάτι που αυτή τη στιγμή εξετάζεται. Αυτή τη στιγμή, στην ευρύτερη διαδικασία μετασχηματισμού που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο όμιλος ΟΤΕ, εντάσσεται και ο τομέας των ακινήτων, όπου σε περιπτώσεις που μέχρι πρότινος υπήρχαν ακίνητα που χρησιμοποιούσε για τις δικές του ανάγκες, πλέον είναι ιδιαιτέρως πιθανή η διάθεσή τους σε τρίτους. Σημειώνεται, ότι η OTE Estate επιδίδεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και σε μία σειρά κατασκευαστικών εργασιών σε κτίρια γραφείων, data centers, συντηρήσεις κτιρίων, καταστημάτων – εμπορικών χώρων, logistics και βιομηχανικών ακινήτων. Χαρακτηριστική περίπτωση ακινήτου είναι το κτίριο των 12 χιλ. τ.μ. που διατηρεί επί της βιομηχανικής περιοχής του Αγίου Στεφάνου στο 23ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1.700 μ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής. Η χρήση που εξετάζεται για την μελλοντική του αξιοποίηση θα είναι αυτή του επαγγελματικού ακινήτου-κτιρίου γραφείων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η χρήση του εμπορικού ακινήτου εφόσον παρουσιαστεί σχετική ζήτηση από την αγορά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build