Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξαν τον δρόμο την Τετάρτη 28/11/2024, ώστε να επιβληθούν οριστικοί δασμοί αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές διοξειδίου του τιτανίου από την Κίνα. Περίπου 15 χώρες της ΕΕ ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά των δασμών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ τέσσερις χώρες απείχαν της διαδικασίας. Οι δασμοί για το προϊόν που χρησιμοποιείται κυρίως ως λευκή χρωστική σε χρώματα θα πρέπει να επιβληθούν έως τις 11 Ιανουαρίου και να ισχύουν για πέντε χρόνια.

Οι προτεινόμενοι δασμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ύψους 0,25 ευρώ ανά κιλό για τον όμιλο Anhui Gold Star και 0,74 ευρώ για τον όμιλο LB, ενώ ανέρχεται στα 0,64 ευρώ για εταιρείες που θεωρείται ότι συνεργάστηκαν κατά την έρευνα, αλλά στα 0,74 ευρώ για όλες τις άλλες εταιρείες. Θυμίζουμε, ότι τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΕ επέβαλε προσωρινούς δασμούς 14,4% έως 39,7%. Αυτοί θα αντικατασταθούν από τους οριστικούς δασμούς (32%), οι οποίοι σε ποσοστιαία βάση είναι ελαφρώς χαμηλότεροι.

Η Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, ξεκίνησε την έρευνά της πριν από ένα χρόνο μετά από καταγγελία ομάδας παραγωγών της ΕΕ, οι οποίοι δεν γνωστοποίησαν την ταυτότητά τους. Υποστήριξαν ότι οι αδικαιολόγητα φθηνές κινεζικές εισαγωγές είχαν αυξηθεί απότομα σε μερίδιο αγοράς 22%, ωθώντας την κερδοφορία των παραγωγών της ΕΕ σε μη βιώσιμα επίπεδα. Τόνισαν, επίσης, ότι η βιομηχανία της ΕΕ θα μπορούσε να καλύψει το 90% της ζήτησης των χωρών της, με εισαγωγές από άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι κινεζικές εισαγωγές διοξειδίου του τιτανίου το 2023 ανήλθαν σε κάτι περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Οι παραγωγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όμιλοι όπως οι Cinkarna, Kronos, Tronox και Venator. Η ευρωπαϊκή ένωση χρωμάτων και μελανιών εκτύπωσης CEPE προέτρεψε τα μέλη της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα να απορρίψουν τους δασμούς, λέγοντας ότι το διοξείδιο του τιτανίου αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του κόστους των τελικών προϊόντων και επισήμανε ότι απειλείται η βιωσιμότητα του τομέα χρωμάτων της ΕΕ ύψους 33 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Τι αναμένεται να συμβεί στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, πηγές της αγοράς αναφέρουν στο Build ότι αναμένεται οι Ευρωπαίοι παραγωγοί διοξειδίου του τιτανίου να προχωρήσουν σε αυξήσεις το προσεχές διάστημα και εφόσον ενισχυθεί η ζήτηση από τη βιομηχανία χρωμάτων, η οποία το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε υποτονικά σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης που επηρεάζει δραστικά την αγορά των κατασκευών και του real estate. Οι αναμενόμενες αυξήσεις από τους Ευρωπαίους παραγωγούς διοξειδίου του τιτανίου, αναμένεται να φέρουν αυξήσεις και στους τιμοκαταλόγους των εταιρειών παραγωγής χρωμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, από το δεύτερο τρίμηνο του 2025 και ύστερα. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα τίθεται σε μειονεκτική θέση έναντι ανταγωνιστικών χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαρόκο και η Τουρκία, οι οποίες όντας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν φθηνότερα διοξείδιο του τιτανίου και κατ’ επέκταση να διατηρούν χαμηλότερες τιμές στα τελικά προϊόντα σε σχέση με τη χώρα μας.