Το αρχιτεκτονικό γραφείο Onus Architecture Studio εστιάζει σε μία αρχιτεκτονική φιλική προς το περιβάλλον και την κοινωνία, συνδυάζοντας τη βιωσιμότητα με την αισθητική και τις νέες τεχνολογίες. Έχοντας πάντα ως στόχο την ανθρώπινη ευεξία εισάγει στον πυρήνα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, από την πρώτη κιόλας γραμμή, τον ενεργειακό σχεδιασμό πετυχαίνοντας αρχιτεκτονικά αποτελέσματα υψηλής αισθητικής με αρωγούς την οικολογία και τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό.

Σε μία εποχή όπου η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, ο τομέας της κατασκευής ευθύνεται για το 40% των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα, η αρχιτεκτονική οφείλει και να συναντηθεί ξανά με την κοινωνία και τα προβλήματά της, το περιβάλλον, τον άνθρωπο, να επαναπροσδιορίσει αρχές και στόχους. Μια στροφή στον ενεργειακο σχεδιασμό και τη βιωσιμότητα με κτίρια που σχεδιάζονται για να παράγουν όσα καταναλώνουν ή να καταναλώνουν ελάχιστα αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά την ενεργειακή φτώχεια. Για την ομάδα του ONUS, o σχεδιασμός ενός ΝΖΕΒ κτιρίου είναι μια σχεδιαστική αρχή, μία σχεδιαστική πρόκληση που βρίσκεται στο DNA του αρχιτεκτονικού του σχεδιασμού. Επηρεάζει τη θέση του κτιρίου, τον προσανατολισμό του, τη δομή του, αποτυπώνεται στη μορφή του από την πρώτη στιγμή.
Atrium V

Στο τελευταίο έργο τους μία nZEB κατοικία στην Κηφισιά “Atrium V”, ο ενεργειακός σχεδιασμός ξεκινά με την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός από τον κτιριακό όγκο και την ταυτόχρονη προστασία του από αυτό, όπου απαιτείται. Κεντρικά της κατοικίας ένα αίθριο που ανοίγεται στο νότο προσφέρει ηλιακά κέρδη στην κατοικία και άπλετο φως στους ενοίκους του. Κατακόρυφα και οριζόντια ανοίγματα φωτισμού και αερισμού σε έντονες διαγωνιες γραμμές γεμίζουν το κτίριο με φως και επιτρέπουν μέσω της διαμπερότητας τον φυσικό εξαερισμό του κτιρίου.
Διάτρητα στοιχεία σκίασης που συμπληρώνουν τη κτιριακή μορφή και λειτουργούν και ως εκτονώσεις για τους ενοίκους , σκιάζουν επαρκώς το κτίρια προσφέροντας θερμική άνεση εσωτερικα της κατοικίας. Το φυτεμένο αίθριο και ο κατακόρυφος κήπος στο δώμα εκτός της σκίασης συμβάλλουν στην βελτίωση του μικροκλίματος περιμετρικά του κτιρίου.
Passive Tetris Duplex

Στο Passive Tetris Duplex, μια σύγχρονη παθητική διπλοκατοικία στα Γλυκά Νερά σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, συστάθηκε ένα ισχυρό κτιριακό κέλυφος με αρμονικές αναλογίες διαφανών και αδιαφανών επιφανειών. Εναλλαγές κενών και πλήρων σε μετρημένη ισορροπία με στόχο τον παθητικό σχεδιασμό, διαμορφώνουν ένα σύνολο όγκων υψηλής αισθητικής.

Φυτεμένα δώματα σε συνδυασμό με συστήματα επανάχρησης νερού ενισχύουν τη φύτευση καθ’υψος του κτιριακού όγκου. Χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία βελτιστοποίησης της σκίασης των ανοιγμάτων, και των συστημάτων εξαερισμού καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά πάνελς στην κεκλιμένη στέγη εναρμονίζονται στην αρχιτεκτονική γλώσσα της πολυκατοικίας και συμβάλλουν στην ενεργειακή Α++ απόδοση του κτιρίου.

Ένας σχεδιασμός από μέσα προς τα έξω και από έξω προς τα μέσα ταυτόχρονα που εξασφαλίζει σταθερές εσωτερικές συνθήκες για τους κατοίκους και υψηλή αρχιτεκτονική αισθητική, συμβάλλει ταυτόχρονα στην απομείωση των κτιριακών εκπομπών ρύπων στο περιβάλλον και προωθεί την αειφορία. Με τον συνδυασμό της τεχνολογίας, της δημιουργικότητας και της βιώσιμης σχεδίασης, το Onus Architecture Studio συνεχίζει να εξελίσσεται και να καινοτομεί στον χώρο της αρχιτεκτονικής, προσφέροντας μοναδικές και καινοτόμες λύσεις επιδιώκοντας τη δημιουργία κτιρίων που όχι μόνο ξεχωρίζουν για τον σχεδιασμό τους, αλλά προάγουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.