Έχοντας επενδύσει την πενταετία 2019-2023 στη χώρα μας περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ, o όμιλος Ηρακλής υλοποιεί ένα επενδυτικό πλάνο που για την πενταετία 2024-2018 ανέρχεται περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε μιλώντας σε πάνελ του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του ομίλου, Δημήτρης Χανής. Ο κ. Χανής έδωσε και δύο παραδείγματα επενδύσεων που υλοποιεί ο όμιλος Ηρακλής στην Ελλάδα. Το πρώτο, όπως ανέφερε, αφορά στη «μεγάλη επένδυση που ξεκινήσαμε αυτήν τη χρονιά και πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2028.

Είναι το έργο δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, μια επένδυση στο εργοστάσιό μας στο Αλιβέρι στην Εύβοια, όπου θα εφαρμόσουμε τεχνολογικά ανεπτυγμένες μεθόδους για τη δέσμευση και την αποθήκευση όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου, κάνοντας πράξη τον πράσινο μετασχηματισμό του. Εκεί στοχεύουμε στις αρχές του 2029 να παράξουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον πρώτο τόνο τσιμέντου ο οποίος θα είναι με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Είναι μία επένδυση της τάξεως των 250 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία επελέγη από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ για συγχρηματοδότηση, με μια επιχορήγηση της τάξεως των 125 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία συμβάλλει κατά πολύ στους εθνικούς και στους ευρωπαϊκούς στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Μίλησε ακόμα για την τελευταία επένδυση του ομίλου Ηρακλής, τον περασμένο Ιούνιο, αυτήν τη φορά στο εμπορικό κομμάτι, η οποία αφορά στην κατασκευή και τη λειτουργία «της πιο σύγχρονης μονάδας για την παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος μέσα στο εργοτάξιο του Ελληνικού, από την οποία μέχρι στιγμής έχουμε παραδώσει στα έργα του Ελληνικού πάνω από 100 χιλιάδες κυβικά σκυρόδεμα, κάνοντας έτσι πράξη πλέον το καθρέφτισμα της αλλαγής της παραγωγής μας στην εμπορία, δηλαδή μια πλειάδα πράσινων προϊόντων και χαίρομαι που και οι πελάτες μας και οι πελάτες των πελατών μας εκτιμούν πλέον και αγοράζουν προϊόντα με πραγματικά χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
Μιλώντας γενικά για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε μία μεταβατική εποχή γεμάτη προκλήσεις, που ήταν και το θέμα του πάνελ συζήτησης στο οποίο συμμετείχε, ο Δημήτρης Χανής στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι οι οργανισμοί στη χώρα μας πρέπει να μεγαλώσουν και να καινοτομούν, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει ανταγωνιστική και εξωστρεφής στη διεθνή αγορά, ενώ επεσήμανε πως ο όμιλος Holcim, στον οποίο ανήκει ο όμιλος Ηρακλής, επενδύει στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. «Η μητρική μας, η Holcim, επιλέγει τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό. Είμαστε παρόντες σε περίπου 60 χώρες, οπότε καταλαβαίνεται ότι υπάρχει διαγκωνισμός μεταξύ των χωρών για τις εγκρίσεις των κονδυλίων από τη μητρική για το σε ποια χώρα θα κατευθυνθούν κονδύλια και πού υπάρχουν τα καλύτερα paybacks των έργων που επιλέγονται», υπογράμμισε.