Στην εκπόνηση νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ προχωράει στο προσεχές διάστημα η Olympia Electronics, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της δημιουργίας αυτοματισμών για κτίρια και εσχάτως και για τον τομέα της ναυτιλίας. Ήδη ολοκλήρωσε επενδυτικό προ μερικών μηνών, ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ κυρίως για την πιστοποίηση νέων προϊόντων, νέες γραμμές παραγωγής, κτιριακές εγκαταστάσεις και business development. Το νέο πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιήσει και θα αξιοποιήσει πόρους από δανεισμό μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ΕΣΠΑ και ίδια κεφάλαια, αφορά στον τομέα του Industry 4.0, smart factory, νέες πιστοποιήσεις προϊόντων καθώς και πιστοποιήσεις για τον τομέα της ναυτιλίας.

Στόχος τα 30 εκατομμύρια ευρώ με EBITDA 6,5 εκατομμύρια το 2027
Αυτή τη στιγμή η Olympia Electronics είναι κατά 68% εξαγωγική έναντι του συνολικού της κύκλου εργασιών, ο οποίος το 2022 ανήλθε στα 21 εκατομμύρια ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 έκλεισε με 16% αύξηση μεγεθών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Δημήτρη Λακασά, είναι ότι φέτος ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει σε περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ. Η Olympia Electronics έχει θέσει σε εφαρμογή πενταετές πλάνο για το διάστημα 2022 έως και 2027, το οποίο εκτός από τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν, προβλέπει την ανάπτυξη του τζίρου που θα υπερβεί τα 30 εκατομμύρια ευρώ με EBITDA 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επί του παρόντος το 90% του τζίρου προέρχεται από αυτοματισμούς και συστήματα ασφαλείας για κτιριακές εγκαταστάσεις και το υπόλοιπο 10% από τα προϊόντα ναυτιλίας, όπως είναι τα προϊόντα πυρανίχνευσης. «Αυτή τη στιγμή διατηρούμε παρουσία σε 72 χώρες, ενώ τα συστήματα που παράγουμε απευθύνονται σε μεσαίου μεγέθους κτίρια. Ήδη το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης αναπτύσσει συστήματα πυρανίχνευσης και central battery systems (κεντρικός έλεγχος τροφοδοσίας και τις λειτουργίες του συστήματος ασφαλείας) με τεχνητή νοημοσύνη. Τα συγκεκριμένα προϊόντα θα ανοίξουν το δρόμο πώλησης για μεγάλα κτίρια και ουρανοξύστες, εισερχόμενοι με τον τρόπο αυτόν σε ένα τμήμα της αγοράς που έως τώρα δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε. Πρόκειται για παράδειγμα για κτίρια σε χώρες όπως το Κατάρ ή το Ντουμπάι».

Σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της ναυτιλίας
Σημειώνεται ότι η εταιρεία της βορείου Ελλάδος είχε πιστοποιήσει τα προϊόντα της για τον τομέα της ναυτιλίας στον βρετανικό οίκο Lloyd’s, ωστόσο το Brexit την οδήγησε να αναθεωρήσει την πιστοποίηση, απευθυνόμενη στη Bureau Veritas. Ο τομέας της ναυτιλίας αποτελεί έναν χώρο, στον οποίο η επιχείρηση διαβλέπει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης μέσα στα επόμενα χρόνια. Tαυτόχρονα βρίσκεται σε επαφή με εταιρείες που έχουν έδρα το Μαϊάμι, που αποτελεί την «πατρίδα» των κρουαζιεροπλοίων προκειμένου να επεκταθεί εκεί στον τομέα της ναυτιλίας. «Σε αυτή την περίπτωση εφόσον εξελιχθούν θετικά τα πράγματα ανοίγουμε την αγορά της Αμερικής». Tαυτόχρονα υπάρχουν σκέψεις για νέες στρατηγικές συνεργασίες, όπως είναι για παράδειγμα αυτή με την αμερικανική Honeywell.

Άντληση πόρων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ
Στο ερώτημα εάν υφίσταται το ενδεχόμενο για είσοδο στρατηγικού επενδυτή ή είσοδο στο Χρηματιστήριο, ο κύριος Λακασάς απαντά ότι επί του παρόντος απόφαση της εταιρείας του είναι να ακολουθήσει αυτόνομη διαδρομή. «Έχουμε εκπονήσει ένα αυτόνομο σχεδιασμό, όπου σκοπεύουμε να μοχλεύσουμε χρήματα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και να κάνουμε χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο».

Συνεχίζεται η έλλειψη των ημιαγωγών
Ο κύριος Λακασάς επισημαίνει ότι συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα προμήθειας των ημιαγωγών από την κύρια χώρα παραγωγής που είναι η Ταϊβάν. Οι ημιαγωγοί χρησιμοποιούνται όπως λέει σε όλο το φάσμα προϊόντων της εταιρείας. «Εμφανίζεται μία εικόνα καλυτέρευσης της κατάστασης σε σχέση με πριν έξι μήνες, όταν η κατάσταση είχε εκτραχυνθεί».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build