Στην προσθήκη νέων εγκαταστάσεων παραγωγής συνολικής έκτασης 2.000 τ.μ., επεκτείνοντας την υφιστάμενη μονάδα κατά δύο ακόμα ορόφους, προχωρά το επόμενο χρονικό διάστημα η Olympia Electronics, που ειδικεύεται στους αυτοματισμούς και τα συστήματα ασφαλείας για κτιριακές εγκαταστάσεις και πλοία. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Build οι ιδιοκτήτες και διευθύνοντες σύμβουλοί της, Δημήτρης Λακασάς και Νίκος Αρβανιτίδης, «θα προστεθούν νέα ρομποτικά συστήματα, που θα συμβάλλουν στην εγκατάσταση αυτοματοποιημένων γραμμών παραγωγής».

Στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας είναι και η τεχνητή νοημοσύνη, μέσω συστήματος που αναπτύσσει η Olympia Electronics από κοινού με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και τον καθηγητή, Γιάννη Βλαχάβα. «Επί της ουσίας συνδυάζουμε ένα έξυπνο σύστημα φωτισμού ασφαλείας και ένα σύστημα πυρανίχνευσης με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, το ένα σύστημα θα επικοινωνεί με το άλλο και θα διασταυρώνουν πληροφορίες προκειμένου να επιτυγχάνεται ο βέλτιστος στόχος που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής σε περιπτώσεις σεισμού η πυρκαγιάς».

Το σύνολο των νέων αυτών επενδύσεων που προαναφέρθηκαν απαιτούν δαπάνη 3,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τους επικεφαλής της Olympia Electronics, το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης αναπτύσσει δύο νέα συστήματα. «Πρόκειται για ένα σύστημα Central Battery System, που μπορεί να ελέγξει τον φωτισμό ασφαλείας σε μεγάλα κτίρια, όπως είναι οι ουρανοξύστες. Το δεύτερο σύστημα θα απευθύνεται επίσης σε ανάλογου μεγέθους κτίρια, με δυνατότητα ελέγχου και αεροδρομίων όπως είναι το “Ελ. Βενιζέλος”. Και τα δύο θα επικοινωνούν μεταξύ τους με AI, διασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές κυβερνοασφάλειας προκειμένου να είναι ανθεκτικά σε κυβερνοεπιθέσεις».

Οι στόχοι για την πενταετία
Στόχος της Olympia Electronics για την επόμενη πενταετία είναι να υπερβεί τα 40 εκατ. ευρώ και EBITDA 11 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ που ήταν ο κύκλος εργασιών του 2023 με EBITDA 4,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι αμιγώς εξαγωγική, καθώς δύο στα τρία προϊόντα που παράγει διατίθενται στο εξωτερικό, ενώ συνεργάζεται με δύο πολυεθνικούς ομίλους, την Honeywell και την Carrier στην Αμερική. Στο ενδιαφέρον της επιχείρησης είναι και οι εξαγορές, όπου αυτή την περίοδο διερευνά εταιρείες στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Build οι δύο επιχειρηματίες, ήδη το 2023 ολοκληρώθηκαν επενδύσεις ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, κατασκευάζοντας νέα μονάδα ως επέκταση της υφιστάμενης. «Στη νέα αυτή μονάδα τοποθετήσαμε δύο νέες ρομποτικές γραμμές, υπηρετώντας τη φιλοσοφία δημιουργίας ενός smart factory, κάτι που αποτελεί στρατηγικό προσανατολισμό της εταιρείας», επισημαίνουν. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την τεχνολογία αυτόματης τοποθέτησης υλικών όπως μετασχηματιστές και μικροτσίπ (τεχνολογία Surface Mount Techology) από ρομποτικά μηχανήματα. «Όλη αυτή η διαδικασία γινόταν κατά το παρελθόν στο χέρι. Η επένδυση αυτή αυξάνει εκθετικά την παραγωγική μας δυναμικότητα», συμπληρώνουν οι κ.κ. Λακασάς και Αρβανιτίδης.