Συνεχόμενα ανοδική θα είναι στο επόμενο εξάμηνο η ελληνική αγορά ακινήτων, όπως απαντάει το 41,7% των επαγγελματιών στου κλάδου σε πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Opinion Poll για λογαριασμό του επιχειρηματία Ηλία Παπαγεωργιάδη, ο οποίος διατηρεί εκτεταμένη δραστηριότητα στην αγορά του real estate στη Ρουμανία και το τελευταίο διάστημα βολιδοσκοπεί και την ελληνική αγορά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων και διεξήχθη στην περιφέρεια Αττικής και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία ποσοστό 27,8% των επαγγελματιών εκτιμά ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί, ένα 13,9% ότι θα εκτοξευθεί καθώς και ένα 11,1% που απαντά ότι είναι φούσκα και θα εκτοξευθεί.

Το 19,4% των επαγγελματιών επισημαίνει ότι στο επόμενο εξάμηνο το ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας θα είναι πολύ μεγάλο, το 27,8% ότι θα είναι μεγάλο και το 27,8% ότι θα κινηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Aναφορικά με τις τιμές των ενοικίων, το 38,9% των επαγγελματιών του κλάδου εκτιμά ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει, το 27,8% ότι θα εκτοξευθούν, το 22,2% ότι θα σταθεροποιηθούν, το 8,3% ότι είναι φούσκα και δεν θα πληρωθούν και το 2,8% ότι θα πέσουν. Ως προς τα παλαιά διαμερίσματα, ποσοστό 41,7% εκτιμά ΄ότι θα ανέβουν έως και κατά 10%, 22,2% ότι θα αυξηθούν πάνω από 10%, ένα 16,7% ότι θα μείνουν σταθερές και επίσης ένα 16,7% ότι θα μειωθούν λίγο (έως 10%).

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία και την αντιμετώπιση των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ποσοστό 61,1% των επαγγελματιών αναφέρει ότι θα επηρεάσουν λίγο και ότι ίσως κάποιοι ιδιοκτήτες να αποσύρουν τα ακίνητά τους από τις πλατφόρμες με αποτέλεσμα να αυξηθεί ελαφρώς η προσφορά. Στο ίδιο ερώτημα, ποσοστό 19,4% των επαγγελματιών του κλάδου απαντά ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα αποσύρουν τα ακίνητά τους από τις πλατφόρμες και θα αυξηθεί η προσφορά.

Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια
Στο πεδίο των ερωτημάτων που τέθηκε βρέθηκε και το κρίσιμο θέμα των επιτοκίων δανεισμού, με το 38,9% των επαγγελματιών να απαντά ότι επηρεάζουν πολύ την αγορά ακινήτων και ένα 33,3% να αναφέρει ότι επηρεάζει, αλλά υπάρχουν πελάτες που υπάρχουν χωρίς δανεισμό και το 19,4% επισημαίνει ότι επηρεάζει σε μέτριο βαθμό. Σε ερώτημα για το τι αναμένεται να συμβεί με τις τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η έρευνα, η απάντηση του 36,1% είναι ότι θα αυξηθούν περισσότερο από 36,1%, του 30,6% ότι θα ανέβουν έως 10% και του 19,4% ότι θα παραμείνουν σταθερές. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται εκτενής αναφορά στα περίπου 750.000 ακίνητα (15% του συνόλου), τα οποία βρίσκονται εκτός αγοράς, μειώνοντας το διαθέσιμο στοκ ακινήτων προς ενοικίασης. Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, το 36,1% των επαγγελματιών του κλάδου αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί επιδότηση για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των συγκεκριμένων ακινήτων, ενώ το 38,9% επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η μείωση της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίησή τους. Ένα 13,9% επισημαίνει την ανάγκη που υπάρχει για ταχύτερη επίλυση των διαφορών και το 11,1% ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την καλύτερη προστασία των ιδιοκτητών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build