«Οι εκάστοτε κυβερνήσεις συμπιεζόμενες ανάμεσα στις μεγάλες ανάγκες αλλά και τα ποικίλα συμφέροντα ενός υδροκέφαλου αθηναϊκού κέντρου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής και να ρίξουν εκεί επαρκές βάρος». Μέσα σε μία πρόταση ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Γεώργιος Πενέλης, συμπυκνώνει την ουσία του προβλήματος με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι και τα σημεία στα οποία όλοι οι υπεύθυνοι οφείλουν να επικεντρώσουν την προσοχή τους.
Η Θεσσαλονίκη, καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, δεν έχει επωφεληθεί όσο θα έπρεπε δεδομένης της δυνατότητας και του μεγέθους των υποδομών που δύναται να φιλοξενήσει. Το Construction αφιερώνει το μεγαλύτερο τμήμα της ύλης του στο κεφάλαιο «Υποδομές της Θεσσαλονίκης». Δηλαδή σε όλα εκείνα τα έργα που εκμεταλλεύονται τη δυναμική γεωστρατηγική θέση της συμπρωτεύουσας. Πρόκειται όμως για ένα δείγμα μόνον του συνόλου των κατασκευών που μπορούν να υλοποιηθούν. Η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να τεθεί υψηλότερα στην ατζέντα όσων λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις. Η επερχόμενη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μάλιστα, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ούτως ώστε μεγάλα τεχνικά έργα, ενεργειακές υποδομές και άλλοι τομείς του επιχειρείν να ανθίσουν στη Βόρεια Ελλάδα. Και το περιβάλλον, οικονομικό και επιχειρηματικό, είναι πρόσφορη γη.
Βγαίνουμε με αργά βήματα από μια ακόμη κρίση, όμως ούτε επιχειρήσεις ούτε τεχνογνωσία απουσιάζουν από τη φαρέτρα των δυνατοτήτων μας. Αν χρησιμοποιήσουμε το καταρτισμένο προσωπικό, την εμπειρία των μεγάλων και μικρομεσαίων τεχνικών εταιρειών, θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης μετά την «κορονοκρίση», με τις λιγότερες απώλειες.
Κρίσιμος πυλώνας, όπως αποδεικνύεται από τις τοποθετήσεις των φορέων και των στελεχών, η υποστήριξη της κτηματαγοράς στη συμπρωτεύουσα. «Είναι ένα καζάνι που σιγοβράζει και έτοιμο να σκάσει», επισημαίνει ο Γ. Τσακούμης, πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Η λύση βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας: Πέραν της εξάλειψης των επιπτώσεων της πανδημίας, μια ισχυρή χρηματοδοτική δέσμη κινήτρων από την πολιτεία, παράλληλα με την ταχεία εκτέλεση των μεγάλων υποδομών. «Δεν είναι όμως μόνον τα έργα και οι υποδομές που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, την αγορά εργασίας και εμμέσως το real estate. Στη Θεσσαλονίκη προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, το Thess Intec, στο οποίο υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας», σημειώνει από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Δικτύων, Π. Μπίλλιας.
Η Θεσσαλονίκη αποτελεί παράδειγμα που πρέπει να έχουμε σοβαρά υπ’ όψιν. Αφενός για να αποφεύγουμε όλες τις στρεβλώσεις που αποτέλεσαν τροχοπέδη της ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια και, αφετέρου, για να πραγματοποιήσουμε όσα θα αναδείξουν τον κομβικό ρόλο της περιφέρειας.
Η θέληση από όλα τα μέρη υπάρχει. Ήρθε η ώρα να γίνει πράξη.