Τη μελέτη ενός νέου έργου του με τίτλο «Αλώνι», το οποίο θα υλοποιηθεί στην περιοχή Επισκοπή της Κύθνου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 και αφορά στην ανέγερση έξι αυτοτελών τουριστικών κατοικιών, δημοσίευσε το αρχιτεκτονικό γραφείο The Hive Architects. Το Build, επιθυμώντας να μάθει περισσότερα για το project αυτό, επικοινώνησε με τους δύο ιδρυτές και head architects του γραφείου, Μιχαήλ Ξηρόκωστα και Θεόδωρο Πανόπουλο, οι οποίοι και ανέλυσαν διεξοδικά τη φιλοσοφία τους πίσω από κάθε επιλογή τους στο έργο.

«Το The Hive architects ιδρύθηκε το 2020 με έδρα την Αθήνα. Η αρχιτεκτονική μας ομάδα έχει στόχο της τη δημιουργία χώρων και ποιοτήτων προσιτών στον χρήστη, έχοντας ως αρχές της αρχιτεκτονικής της τον σεβασμό στο δομημένο και στο φυσικό περιβάλλον, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την επίτευξη ποιοτικών χώρων στα έργα της», μας είπαν, αρχικά, οι κ.κ. Ξηρόκωστας και Πανόπουλος, προσθέτοντας: «Έργα μας θα βρει κανείς σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας, με έμφαση στις Κυκλάδες. Κύριο πεδίο μελέτης του γραφείου μας αποτελούν, επίσης, οι πολυτελείς κατοικίες και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα εντός και εκτός σχεδίου, καθώς και έργα πολυκατοικιών στα πλαίσια του απαιτητικού αστικού περιβάλλοντος».

Το «Αλώνι»
Η συζήτηση, κατόπιν, μετατοπίστηκε στο «Αλώνι», με τους κ.κ. Ξηρόκωστα και Πανόπουλο να διευκρινίζουν στην αρχή: «Για τους The Hive Architects, οι χώροι διαβίωσης είναι χώροι συλλογικής και βιωματικής εμπειρίας. Παράγουμε μία αρχιτεκτονική βασισμένη σε μορφικές υπερβάσεις, ορίζοντας έτσι μια πολυδιάστατη αφήγηση βιωμάτων. Σκοπός της σύνθεσής μας στην Κύθνο αποτελεί η ανέγερση ενός συγκροτήματος έξι αυτοτελώς εξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων, συνολικής έκτασης 197 τ.μ».

H κεντρική ιδέα της σύνθεσης, επεσήμαναν οι δύο αρχιτέκτονες, ορίζεται «από τα φυσικά και ανθρωπογενή δεδομένα του τόπου» και «μεταφράζεται ως μία χειρονομία που τονίζει τη χθόνια σχέση του συνόλου με το ανάγλυφο, χαρακτηριστικό του οποίου αποτελούν οι ξερολιθιές, που λειτουργούν ως ισχυρά ίχνη στο έδαφος δημιουργώντας πεζούλες». Στις πεζούλες αυτές, περιέγραψαν έπειτα, «αναπτύσσονται οι νέες χαράξεις σε συνομιλία με τις προϋπάρχουσες, δημιουργώντας νέα νοητή τεθλασμένη μονοκοντυλιά. Οι μονολιθικοί όγκοι των κατοικιών ακολουθούν την ακαθοριστία των παλαιών και νέων χαράξεων και, έτσι, βρίσκονται σε διάσπαση μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, την υψομετρική διαφορά των κατοικιών ορίζουν οι πεζούλες και η κλίση του οικοπέδου, προσφέροντας επιπλέον ιδιωτικότητα. Στην προέκταση των πεζουλών διαμορφώνονται εξωτερικές αυλές µε πισίνες και πέργκολες, διαχωρίζοντας τον δημόσιο από τον ιδιωτικό χώρο».