Παράλληλα, έως το καλοκαίρι θα έχει φτάσει στην Ελλάδα και ο δεύτερος, που επίσης έχει κατασκευαστεί στη Γερμανία.
Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν παραδόθηκε η επέκταση της Γραμμής 3 προς τον Πειραιά, το μοναδικό έργο Μετρό σε εξέλιξη στην Αθήνα είναι η κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4, από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδί. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει πριν ξεκινήσει και το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 προς το Ίλιον, με τον σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς. Το σημαντικότερο ορόσημο του έργου της Γραμμής 4 για το 2023 αναμένεται να είναι η έναρξη της εκσκαφής με τους δύο μετροπόντικες, ο πρώτος εκ των οποίων συναρμολογείται δίπλα στον σταθμό Κατεχάκη, με στόχο να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο επόμενο διάστημα.
Οι σταθμοί που θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2029
Όπως είναι ήδη γνωστό, η διαδρομή της Γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου–Γουδή) θα έχει μήκος 12,8 χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει 15 σταθμούς. Αυτοί που θα κατασκευαστούν είναι οι εξής: Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός (διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3), Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή. Από εκεί και πέρα, εξετάζονται σοβαρά τρεις ακόμη επεκτάσεις: προς τα Δυτικά Προάστια (Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη), τα Νότια Προάστια (Ευαγγελισμός-ΠΥΡΚΑΛ) και μία τρίτη προς τα Βόρεια Προάστια (Γουδή-Λυκόβρυση). Ειδικά η τρίτη επέκταση θα διέρχεται από περιοχές που δεν διαθέτουν Μετρό και θα καλύπτει έναν από τους πιο βαρυφορτωμένους με οχήματα οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, που δεν είναι άλλος από την λεωφόρο Κηφισίας. Με βάση τα όποια σχέδια υπάρχουν μέχρι στιγμής, η επέκταση της Γραμμής 4 προς τα βόρεια θα καλύψει τη Λεωφόρο Κηφισίας μέχρι το δαχτυλίδι που οδηγεί και στην Αττική Οδό. Στη συνέχεια, η διαδρομή αυτή θα κατευθύνεται βορειοδυτικά μέσω Αμαρουσίου και Πεύκης, φτάνοντας μέχρι τη Λυκόβρυση. Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 εκτιμάται πως θα τεθεί σε λειτουργία για το επιβατικό κοινό το 2029, ενώ ήδη έχουν στηθεί τα πρώτα εργοτάξια. Το σημαντικότερο πρόβλημα προς το παρόν, αποτελεί η προσφυγή κατά των εργασιών στο σταθμό Εξάρχεια, η οποία και εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρόλο που απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για διακοπή των εργασιών. Επιπλέον, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι θα συμβεί με το εργοτάξιο του σταθμού Ευαγγελισμός, ίσως το μοναδικό εργοτάξιο του έργου στο οποίο προς το παρόν δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο έργο της γραμμής 4
Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν εργασίες σε 3 – 4 σταθμούς, ενώ κάποιες καθυστερήσεις είναι αναμενόμενες στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου στην Αθήνα καθώς εμπλέκεται μια σειρά φορέων από την αρχαιολογική υπηρεσία και την ΕΥΔΑΠ μέχρι το δίκτυο φυσικού αερίου και τον ΔΕΔΔΗΕ. Όσον αφορά τις πρόδρομες εργασίες, αυτές συνεχίζονται χωρίς ιδιαίτερα προς το παρόν προβλήματα στα περισσότερα εργοτάξια κατά μήκος της Γραμμής.
Σχετικά με την μετατόπιση των δικτύων, στο Φρέαρ TBM Βεΐκου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την παράκαμψη δικτύων και τη σύνδεσή τους με τα υφιστάμενα δίκτυα. Οι αρχαιολογικές εργασίες, οι οποίες είχαν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις σε αντίστοιχα έργα, με σημαντικότερο προς το παρόν εύρημα δύο τάφους του 5ου αιώνα π.Χ. στο φρέαρ TBM Βεΐκου, έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Επιπλέον, ξεκίνησαν εργασίες παράκαμψης δικτύου φυσικού αερίου στο σταθμό Γαλάτσι, ενώ στο σταθμό Δικαστήρια συνεχίζονται οι εργασίες για την παράκαμψη δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης και ξεκίνησαν εργασίες παράκαμψης δικτύου Φ160 της ύδρευσης και του δικτύου ΟΤΕ στην οδό Μάντικα. Επίσης, στο σταθμό Κολωνάκι συνεχίζονται παρακάμψεις των σύνθετων δικτύων υψηλής και μέσης τάσης της ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ, φυσικού αερίου και κινητής τηλεφωνίας. Στο σταθμό Ακαδημία ξεκίνησαν εργασίες παράκαμψης δικτύου φυσικού αερίου πλησίον στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Επίσης όσον αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στο φρέαρ TBM Βεΐκου συνεχίζονται οι εργασίες για την εφαρμογή της κυκλοφοριακής παράκαμψης της λεωφόρου Βεΐκου στο ρεύμα προς Κύμη και στο νέο κόμβο στην οδό Χριστιανουπόλεως. Επιπλέον, αποκαταστάθηκαν τα πεζοδρόμια στην οδό Αιγοσθένων και
στη Λ. Βεΐκου.

Ταυτόχρονα, εφαρμόστηκε κυκλοφοριακή ρύθμιση στο σταθμό Γαλάτσι λόγω μετατόπισης δικτύων. Σχετικά με τη εξέλιξη των έργων ο Νικόλαος Κουρέτας, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος ΔΣ της Αττικό Μετρό αναφέρει πως «το έργο υλοποιείται μέσω δύο συμβάσεων. Η πρώτη σύμβαση με τίτλο “Αρχαιολογικές Εργασίες και Μετατοπίσεις Δικτύων ΟΚΩ του Τμήματος Α’ της Γραμμής 4 – “Άλσος Βεϊκου – Γουδή” περιλαμβάνει την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και την εκτέλεση των εργασιών για τις μετατοπίσεις δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας (ΟΚΩ) καθώς και τις κυκλοφοριακές παρακάμψεις σε όλες τις θέσεις του έργου. Ήδη ορατή από τους πολίτες η εξέλιξη των έργων σε κεντρικά σημεία στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα το συνολικό ποσοστό υλοποίησης φυσικού αντικειμένου της ανωτέρω σύμβασης ανέρχεται περίπου στο 45%. Σύμφωνα με τη δεύτερη σύμβαση με τίτλο “Γραμμή 4 – Τμήμα Α΄ Άλσος Βεΐκου – Γουδή” έχουν υλοποιηθεί οι εγκαταστάσεις των εργοταξίων του έργου για την κατασκευή του φρέατος εκκίνησης ΤΒΜ2 Κατεχάκη, του φρέατος εκκίνησης ΤΒΜ1 Βεΐκου και του φρέατος ΓΝΑ. Στο πλαίσιο της συμπληρωματικής έρευνας υπεδάφους έχουν ολοκληρωθεί οι γεωτρήσεις σε όλες τις θέσεις του έργου, και είναι σε πλήρη εξέλιξη η εκπόνηση των γεωτεχνικών μελετών, των γενικών οριστικών μελετών και μελετών εφαρμογής των σταθμών και των φρεάτων του έργου. Επίσης, ολοκληρώθηκαν η εκσκαφή και οι εργασίες προσωρινής αντιστήριξης του Φρέατος Εκκίνησης ΤΒΜ2 Κατεχάκη και της εναρκτήριας σήραγγας ΤΒΜ μήκους 12 μέτρων. Τέλος, όσον αφορά τη μετακίνηση αγαλμάτων/έργων τέχνης, στο πλαίσιο της σύμβασης των πρόδρομων εργασιών συνεχίζεται η αφαίρεση, μετακίνηση, καθαρισμός, συντήρηση και η προσωρινή αποθήκευση των αγαλμάτων, προτομών και έργων τέχνης που βρίσκονται εντός των εργοταξίων.
Πρόσφατα μεταφέρθηκαν από εξειδικευμένα συνεργεία, τα έργα τέχνης που υπήρχαν στα εργοτάξια του σταθμού Δικαστήρια, του σταθμού Γαλάτσι και του σταθμού Εξάρχεια για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών. Συγκεκριμένα, το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης απομακρύνθηκε από το σταθμό Γαλάτσι και τοποθετήθηκε άμεσα και με επιτυχία στην πλατεία Πηγής.
Παράταση πήρε ο διαγωνισμός για την επέκταση της γραμμής 2
Δεύτερη παράταση πήρε ο διαγωνισμός για την πολυαναμενόμενη επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς το Ίλιον, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΔΣ της Αττικό Μετρό. Η αρμόδια εταιρεία αποφάσισε τη μεταφορά της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις 17 Μαρτίου στις 12 Απριλίου και όρισε ως ημερομηνία για την αποσφράγιση των φακέλων συμμετοχής τις 20 Απριλίου. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, δόθηκε εκ νέου παράταση, ώστε να υπάρξει πληρέστερη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Η επέκταση του Μετρό στο Ίλιον είναι σήμερα η μοναδική υπό δημοπράτηση εργολαβία για τον μητροπολιτικό σιδηρόδρομο της Αθήνας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου κυμαίνεται στα 682 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και ως αναθέτουσα αρχή έχει οριστεί η Αττικό Μετρό. Σύμφωνα με προκήρυξη, ο προβλεπόμενος αριθμός των συμμετεχόντων είναι μέχρι 7 σχήματα, ενώ η διάρκεια του έργου θα είναι 57 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Όπως γίνεται συνήθως σε ανάλογα έργα, ο διαγωνισμός θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Η Α’ φάση περιλαμβάνει την πρόσκληση ενδιαφέροντος με την υποβολή αίτησης συμμετοχής και η Β’ την πρόσκληση υποβολής προσφορών και την ανάθεση του έργου.
Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται η μελέτη και η κατασκευή τριών επιμέρους έργων:
- Επέκταση της Γραμμής προς Ίλιον μήκους περίπου 4χλμ με 3 νέους σταθμούς στην Παλατιανή, στο Ίλιον και στον Άγιο Νικόλα με τα αντίστοιχα φρέατα αερισμού, καθώς και ενός Σταθμού Μετεπιβίβασης
- Επέκταση του Αμαξοστασίου στον Ελαιώνα
- Αναβάθμιση-αντικατάσταση υφιστάμενων Η/Μ συστημάτων των γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας
Το έργο έχει ενταχθεί στο ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ του εθνικού ΠΔΕ (ενάριθμο έργο: 2022NA47100061) και στη συνέχεια είναι προγραμματισμένο να ενταχθεί στο Ε.Π. “ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ” της νέας Προγραμματικής Περιόδου “ΕΣΠΑ 2021-2027”.
Ο αντίκτυπος των επεκτάσεων
Οι επεκτάσεις του Μετρό θα δώσουν πνοή ζωής στην πυκνοκατοικημένη Αττική, η οποία βασανίζεται εδώ και χρόνια από την αυξημένη συμφόρηση στους δρόμους της. Με το πέρας του έργου δεν θα διευκολυνθούν μόνο οι μετακινήσεις των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιοχές που παλαιότερα φάνταζαν εξαιρετικά δυσπρόσιτες, αλλά θα ενισχυθεί και η τοπική οικονομία στις συνοικίες γύρω από τους σταθμούς. Το μετρό αποτελεί πόλο έλξης για νέα καταστήματα και επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να εκμεταλλευτούν την αυξημένη προσέλευση κόσμου, γεγονός που μπορεί να αναζωογονήσει τους ταλαιπωρημένους από την κρίση δήμους.

Σχετικά με τις αλλαγές που θα φέρει η επέκτασης της Γραμμής 4 του Μετρό, ο Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος, δήμαρχος Πετρούπολης αναφέρει πως «μετά από καθυστερήσεις ετών, μπαίνει επιτέλους στην τελική ευθεία η επέκταση της Γραμμή 4 του Μετρό προς τον Δήμο Πετρούπολης. Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για την Δυτική Αττική, που θα βελτιώσει τον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης, θα διευκολύνει σημαντικά τις μετακινήσεις και την καθημερινότητα εκατοντάδων συμπολιτών μας, θα συμβάλει στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό σηματοδοτεί νέες προοπτικές για τον Δήμο Πετρούπολης και αναμένουμε την ολοκλήρωση του έργου, που πρόκειται να δώσει πνοή και ώθηση στην πόλη μας».

Ανάλογη άποψη φαίνεται να έχει και ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου, δήμαρχος Αμαρουσίου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό, αποτελεί ένα έργο πνοής όχι μόνο για το Μαρούσι αλλά για όλα τα Βόρεια Προάστια και την Αττική γενικότερα. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου Αμαρουσίου προτάξαμε την αναγκαιότητα επίσπευσης μελετών και έργων που αποσυμφορίζουν την κίνηση και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Έχοντας ως δεδομένο πως το Μαρούσι αποτελεί ένα μεγάλο Μητροπολιτικό κόμβο που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, κέντρων υγείας και δημόσιων φορέων αντιλαμβανόμαστε πόσα προβλήματα δημιουργεί αυτή η βαριά υπερτοπική χρήση. Συνεπώς η επέκταση της Γραμμής 4 όπως και η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης προς την Εθνική οδό, θα δώσουν μεγάλες ανάσες στην περιοχή και ως εκ τούτου σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής».

«Τα οφέλη της διασύνδεσης της Ηλιούπολης με το Δίκτυο του Μετρό θα είναι πολλαπλά και ουσιαστικά θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας. Είναι δεδομένο ότι είναι ένα μέσο που θα μειώσει τον κυκλοφοριακό φόρτο της πόλης, αλλά και την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας, πέρα από την ταχύτερη μετακίνηση των δημοτών μας, ενώ θα υπάρξει και ανάπτυξη των επιχειρήσεων της πόλης μας» σημειώνει ο Γιώργος Χατζηδάκης, δήμαρχος Ηλιούπολης και συμπληρώνει πως «το έργο είναι κομβικής σημασίας και πρέπει να γίνει άμεσα, όπως και η κατασκευή της σήραγγας, η οποία είναι ένα νευραλγικής σημασίας έργο για την Αττική, καθώς η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται σε συνθήκες κορεσμού, ενώ υπάρχει και μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Παρ’ όλα αυτά ωστόσο, από τις επίσημες ενημερώσεις που έχουμε, η υλοποίησή του μετρό και η λειτουργία του είναι μακροχρόνια αφού, η στάση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας ανήκει στην 2η και όχι στην 1η φάση των επεκτάσεων της Γραμμής 4, καθώς έχει δοθεί προτεραιότητα στην μελλοντική επέκταση της Γραμμής, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κυβερνητικό πάρκο που σχεδιάζεται στην ΠΥΡΚΑΛ».
Η ανάγκη του επιβατικού κοινού να μπορεί να μετακινείται γρήγορα και με ασφάλεια, αποφεύγοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση που επικρατεί σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου είναι τεράστια. «Σημειώνεται πως το τμήμα Α’ της νέας Γραμμής 4 έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του Λεκανοπεδίου, του κέντρου της Αθήνας, την αποσυμφόρηση υφιστάμενων κεντρικών σταθμών Μετρό από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού, την εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (π.χ. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και Πανεπιστημιούπολη), τα Δικαστήρια, Υπουργεία (Υπουργείο Πολιτισμού), Μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη – κτίριο Κουμπάρη) και πολλά άλλα, καθώς και την αύξηση της δικτύωσης των υφιστάμενων Γραμμών Μετρό 2 & 3 με δύο σταθμούς μετεπιβίβασης επιβατών (Ακαδημία, Ευαγγελισμός). Με την ολοκλήρωση αυτού του εμβληματικού έργου, οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται καθημερινά από και προς ενός μεγάλου αριθμού κομβικών υποδομών της Αττικής μέσω ενός σύγχρονου και φιλικού προς το περιβάλλον, συστήματος μετρό, με ασφάλεια και ταχύτητα» τονίζει ο Ν. Κουρέτας.
Δράσεις για ένα βιώσιμο μέλλον
Αναμφίβολα, οι επεκτάσεις του υπόγειου σιδηρόδρομου θα ανακουφίσουν το οξύτατο πρόβλημα που υπάρχει στον τομέα των μετακινήσεων, εξαιτίας του τεράστιου αριθμού οχημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά στις κεντρικές οδούς της Αθήνας και των περιχώρων. Ωστόσο εξίσου σημαντικά θα είναι και τα οφέλη για το φυσικό περιβάλλον, αφού με τη χρήση του μετρό μειώνεται το πλήθος των ΙΧ και κατά συνέπεια περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η ύπαρξη λειτουργικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν το κλειδί για την ύπαρξη βιώσιμων πόλεων, που δεν θα μολύνουν τον πλανήτη και συνάμα θα προσφέρουν ένα υγειές χώρο διαμονής για τους πολίτες. Τα έργα του Μετρό απλώνονται σε πολλές περιοχές της περιφέρειας της Αττικής και είναι κρίσιμο κατά την υλοποίηση τους να μην καταστραφεί ανεπανόρθωτα μέρος της τοπικής πανίδας. Για τον σκοπό αυτό έχουν γίνει ενδελεχείς μελέτες, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και να αποκατασταθεί με το πέρας των εργασιών η καταπονημένη βλάστηση.
«Σύμφωνα με σχετικές μελέτες το Τμήμα Α’ της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην μείωση των οχημάτων και των εκπομπών ρύπων. Κατά την εκτίμηση των συνεπειών του εν λόγω έργου κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει την ανεκτίμητη συμβολή του Μετρό της Αθήνας στον περιορισμό της κυκλοφορίας των ΙΧ, και επομένως την ανεκτίμητη συμβολή του Μετρό στην αναβάθμιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας (μείωση εκπομπών αέριων ρύπων & θορύβου)και γενικώς των κλιματικών συνθηκών εντός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, με θετική συνέπεια τη βελτίωση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αθήνας» υποστηρίζει ο Ν. Κουρέτας και προσθέτει ότι «η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που δεν θα εκλύεται στην ατμόσφαιρα της πόλης λόγω μείωσης των μετακινήσεων με ΙΧ εκτιμάται σε 17.000 τόνους ετησίως για το πρώτο έτος λειτουργίας του Τμήματος Α΄ της Γραμμής 4, το 2030. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την βλάστηση, η οποία θα επηρεασθεί από τις εργασίες κατασκευής του υπόψιν Έργου, σημειώνεται ότι θα αποκατασταθεί, όταν ολοκληρωθεί το έργο, με την αντισταθμιστική επαναφύτευση νέων δέντρων και θάμνων, ώστε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο».

Η χρήση του BIM στην κατασκευή του Μετρό
«Η κατασκευή μετρό, παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις όπως ο περιορισμένος χώρος εργασίας και τα υφιστάμενα δίκτυα στους σταθμούς, η είσοδος – έξοδος του μετροπόντικα, σύνθετα προβλήματα μηχανικής κατά τη διάνοιξη των γραμμών καθώς και πολύπλοκη κατανομή πόρων και σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Εφαρμόζοντας τη τεχνολογία BIM στην μελέτη, αναπτύσσουμε τρισδιάστατα μοντέλα με απεικόνιση και παραμετροποίηση όλων των στοιχείων του έργου που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα τεχνικά και διαχειριστικά προβλήματα κατά τη κατασκευή. Με εικονικές προσομοιώσεις στο μοντέλο, ελέγχουμε ήδη από τη φάση κατασκευής τη λειτουργία των συρμών και του συστήματος τηλεδιοίκησης καθώς και σενάρια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, έχοντας τη δυνατότητα τροποποιήσεων του σχεδιασμού και βέλτιστης εγκατάστασης των ηλεκτρομηχανολογικών στοιχείων αερισμού και αντιμετώπισης πυρκαγιάς»