Ειδική αναφορά στην Ελλάδα περιλαμβάνει η έκθεση Luxury Outlook 2024 της Sotheby’s International Realty, που εστιάζει στο μέλλον της παγκόσμιας αγοράς πολυτελών ακινήτων. Όπως αναφέρεται, γενικά οι πιο εύποροι άνθρωποι ανά τον κόσμο είναι πιο κινητικοί από ποτέ, ενώ ειδικά στον απόηχο της πανδημίας είναι περισσότεροι οι αγοραστές που διατηρούν περισσότερα από ένα σπίτια, συχνά και σε διαφορετικές ηπείρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των εύπορων πελατών της Sotheby’s International Realty, σχεδόν το 60% έχουν δύο σπίτια ο καθένας και ακόμα 33% έχουν τρία σπίτια, ενώ μόνο το 5,5% αυτών έχουν ένα σπίτι. Αυτή η τάση ευνοεί και τη χώρα μας.

«Η ελληνική αγορά πολυτελών ακινήτων βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, προσελκύοντας ένα ευρύ και διεθνές φάσμα αγοραστών», δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty, Σάββας Σαββαΐδης, εξηγώντας ότι η Ελλάδα προσελκύει διεθνείς επενδυτές από περιοχές όπως η Κεντρική Ευρώπη, η Αίγυπτος και η Αυστραλία, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τον κλάδο στην χώρα. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες αγορές του εξωτερικού όπου η προσοχή στρέφεται στην αβεβαιότητα των οικονομιών, ο κ. Σαββαΐδης εκτιμά πως στην Ελλάδα το 2024 θα έχει να κάνει λιγότερο με επιφυλακτικότητα και περισσότερο με την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ η αυξημένη προθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο ώστε περισσότεροι αγοραστές να επενδύσουν σε πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα. «Αυτές οι βελτιωμένες συνθήκες πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης και στο κλείσιμο συμφωνιών στον τομέα των πολυτελών ακινήτων», σημειώνει.

Σε πρώτο πλάνο η βιωσιμότητα
Μία άλλη τάση στην αγορά πολυτελών κατοικιών σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, καθώς πλέον ο περιβαλλοντικός παράγοντας και η βιωσιμότητα αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των αγοραστών. Σύμφωνα με τον κ. Σαββαΐδη, η βιωσιμότητα θα έρθει σε πρώτο πλάνο το 2024, ειδικά μέσα από την ενσωμάτωση των «έξυπνων» σπιτιών και άλλων τεχνολογιών. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μία αναγέννηση. Διαχρονικά υλικά όπως το μάρμαρο και η πέτρα επανεμφανίζονται, ενώ παραμένουν κυρίαρχα τα σύγχρονα σχέδια με λείες γραμμές».

Καθώς οι διεθνείς αγοραστές διαμορφώνουν αυτές τις σχεδιαστικές επιλογές, κινούμενοι προς μικρότερα, πιο εύχρηστα ακίνητα, ο κ. Σαββαΐδης σημειώνει πως αυτή η μετάβαση βοηθά στην ανάπτυξη της αγοράς των κατοικιών πόλης και επιτρέπει στους αγοραστές να ανακαλύψουν ορισμένες από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών. Η στροφή ωστόσο στις μικρότερες κατοικίες δεν συνεπάγεται και υποχωρήσεις στις παροχές. «Τα διαμερίσματα και τα κτίρια που προσφέρουν υπηρεσίες και ανέσεις ξενοδοχειακού επιπέδου επαναπροσδιορίζουν την έννοια της πολυτελούς διαβίωσης», ξεκαθαρίζει. Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αγορά ακινήτων πολυτελείας προσαρμόζεται σε ένα νέο είδος αγοραστή που κατανοεί ότι η απόλαυση μιας ποιοτικής κατοικίας θα σημαίνει να είσαι πιο ευπροσάρμοστος σε ένα απρόβλεπτο παγκόσμιο τοπίο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build