Με ανατροπές αλλά και την ταυτόχρονη διάθεση να αξιοποιηθούν ακίνητα που ανήκουν στα τρία σώματα των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και στα αντίστοιχα μετοχικά ταμεία του καθενός από αυτά, εξελίσσεται η διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων τους από πλευράς της αρμόδιας Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) που λειτουργεί ως διαχειριστής του εν λόγω real estate χαρτοφυλακίου.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας πολύ μεγάλης οικοπεδικής έκτασης 318 στρ. στην περιοχή Πέρδικα στην Αίγινα, η οποία προορίζεται για τουριστική αξιοποίηση. Πληροφορίες του Build αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο παρά το υψηλό ενδιαφέρον που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε εντός του 2023, ο διαγωνισμός διεκόπη ξαφνικά με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρά το γεγονός ότι, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, η διακοπή ενός διαγωνισμού σε εξέλιξη δικαιολογείται αποκλειστικά για λόγους εθνικού συμφέροντος. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, δεν υπήρξε κάτι τέτοιο ως αιτιολογία.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας η απόφαση του Υπουργείου ήρθε μετά από αντιδράσεις τοπικών φορέων ως προς το ενδεχόμενο αξιοποίησης της έκτασης αυτής. Σημειώνεται, ότι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των ενόπλων δυνάμεων δεν μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες επενδυτές με τη μορφή παραχώρησης, αλλά αποκλειστικά μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Αίγινας ο αρχικά προβλεπόμενος χρόνος για τη μίσθωση του ακινήτου ήταν 60 χρόνια. Αποτελεί ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικού Στόλου.

Ποια άλλα ακίνητα θα βγουν σε διαγωνισμό
Ένα ακόμα σημαντικό ακίνητο που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται η ΥΠΑΑΠΕΔ είναι το κτίριο γραφείων επιφάνειας 2.500 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Αμερικής. Πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρουν ότι το ακίνητο αυτό θα βγει σε διαγωνισμό εντός του 2024 με προοπτική μίσθωσης για 35 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης 15 ετών. Το εξαώροφο κτίριο αυτή τη στιγμή είναι αναξιοποίητο χωρίς να υπάρχουν μισθωτές και ανήκει ιδιοκτησιακά στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας.
Στα ακίνητα που πρόκειται να βγουν σε διαγωνισμό είναι και ένα κτίριο γραφείων 1.500 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Πειραιώς στην Ομόνοια.

Στα περιουσιακά στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων υπάγεται και το πρώην κέντρο λουτροθεραπείας αναπήρων πολέμου στα Μέθανα με συνολική έκταση οικοπέδου 3.300 τ.μ. και δύο κτίρια εμβαδού 2.522 τ.μ., για το οποίο έχει εκφραστεί ενδιαφέρον μίσθωσης από Τσέχους επενδυτές. Το επενδυτικό ενδιαφέρον απορρέει από το γεγονός ότι ο δήμαρχος της περιοχής ποντάρει στον τομέα της λουτροθεραπείας καθώς και από το ότι θα βγουν σε διαγωνισμό από την ΕΤΑΔ τα ιαματικά λουτρά των Μεθάνων και η μαρίνα της περιοχής μαζί με ένα τμήμα παραλίας. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι προσβλέπουν στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συγκροτήματος παροχής υπηρεσιών ιαματικού τουρισμού. Πάντως, για το ακίνητο αυτό έγινε ήδη ένας διαγωνισμός χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτή, δεδομένου ότι η τιμή μίσθωσής του θεωρήθηκε αρκετά υψηλή, με το ετήσιο ζητούμενο τίμημα να ανέρχεται στα 110.400 ευρώ.