Ξεχωρίζουν όχι μόνο για το ύψος τους, αλλά και για την τεχνική-κατασκευαστική αρτιότητά τους.

Κατασκευάστηκαν σε μια περίοδο που τέτοιου είδους ψηλά έργα ήταν γνωστά μόνο στο εξωτερικό. Προκάλεσαν την έκπληξη των περαστικών και παρά την εποχή τους ενσωμάτωναν καινοτόμα κατασκευαστικά γνωρίσματα, όπως η αντισεισμική τους αντοχή. Φυσικά, ο λόγος για τους Πύργους Αθηνών, Atrina και Απόλλων, τους οποίους προσπερνάμε καθημερινά χωρίς να σκεφτόμαστε ότι είναι τα κτίρια που άνοιξαν το κεφάλαιο των πύργων-ουρανοξυστών για τη χώρα μας.

Πύργος Αθηνών: Καμία ζημιά στους μεγάλους σεισμούς του 1981 και 1999
Ο Πύργος Αθηνών (Λεωφόρος Μεσογείων 2-4) έχει ύψος 103 μέτρα και 28 ορόφους. Θεμελιώθηκε στις 13/06/1969 και περατώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1972 επί δικτατορίας, ενώ εγκαινιάστηκε στις 16 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Είναι κυρίως κτίριο για τη στέγαση γραφείων και καταστημάτων, ενώ αρχιτέκτονες ήταν ο Ιωάννης Βικέλας και ο Ιωάννης Κυμπρίτης. Ο Πύργος των Αθηνών, σε αντίθεση με άλλα ψηλά κτίρια της εποχής, είναι κτισμένος με τη μέθοδο της σύμμεικτης κατασκευής, με κολόνες από χάλυβα και πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επειδή οι κατασκευαστές δεν διέθεταν τεχνογνωσία στην κατασκευή μεγάλων κατασκευών από χάλυβα, δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στο οπλισμένο σκυρόδεμα. Ήταν το πρώτο κτίριο στα Βαλκάνια που κατασκευάστηκε με αυτή την τεχνική.

Επίσης, έγινε χρήση της πρωτοποριακής τεχνικής της πλαστικής θεμελίωσης, η οποία είχε αναπτυχθεί από τον καθηγητή Στατικής και Δυναμικής της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Αρίσταρχο Οικονόμου, ο οποίος πραγματοποίησε και τη στατική μελέτη του κτιρίου. Η πλαστική θεμελίωση λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τους αποσβεστήρες.

Μια ακόμη πρωτοπορία του Πύργου ήταν η χρήση γυψοσανίδων στο εσωτερικό του κτιρίου, που βοήθησε στη μείωση του βάρους του κτιρίου. Τα χωρίσματα των εσωτερικών χώρων του Πύργου των Αθηνών είναι κινητά, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η εύκολη αλλαγή της εσωτερικής διαμόρφωσης. Κάτω από το Πύργο υπάρχουν τρία υπόγεια, για στάθμευση, αποθήκες και μηχανοστάσιο. Παρά το μεγάλο ύψος του και την χρήση γυαλιού στο εξωτερικό του κτιρίου, ο Πύργος των Αθηνών δεν υπέστη ζημίες στους σεισμούς του 1981 και του 1999.

Πύργος «Απόλλων»: Το ψηλότερο κτίριο κατοικιών που δεν έχει 13o όροφο
Ο Πύργος «Απόλλων» (Λουίζης Ριανκούρ 64) έχει ύψος 80 μέτρων και 25 ορόφους. Είναι το ψηλότερο κτίριο κατοικιών στην Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, Παρόλο που ο πύργος χτίστηκε ως κτίριο κατοικιών, σήμερα πολλά από τα διαμερίσματα αξιοποιούνται ως γραφεία και ιατρεία. Οι δε κορυφαίοι όροφοι του πύργου καθώς και η πισίνα ήταν για πολλές δεκαετίες εγκαταλελειμμένοι, ωστόσο το καλοκαίρι του 2023 ανακαινίστηκαν και πλέον εκμεταλλεύονται από επιχείρηση εστίασης. Οικοδομήθηκε, όπως είναι λογικό, το διάστημα κατά το οποίο ίσχυε ο αναπτυξιακός νόμος 395/68 της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, που απελευθέρωνε τα όρια δόμησης. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε το 1973 και διέθετε υψηλές για την εποχή προδιαγραφές: πρόκειται για ένα κτίριο ύψους 80 μ., χωρισμένο εσωτερικά σε δύο πτέρυγες, κάθε μία από τις οποίες με δύο ζεύγη ανελκυστήρων, για να εξυπηρετούνται οι ένοικοι. Διαθέτει, μάλιστα, εκ κατασκευής γεννήτρια. Από τα κουμπιά των ανελκυστήρων όμως απουσιάζει ο 13ος όροφος, λόγω της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων που υπήρχαν εκεί την εποχή.

Πύργος Ατρίνα: Ο Γυάλινος Πύργος της Κηφισίας
Ο Γυάλινος Πύργος Atrina, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι και χτίστηκε μεταξύ 1977 και 1981, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα. Θεωρείται από τα επιτυχέστερα δείγματα γυάλινων πύργων στην Ελλάδα, που εκμεταλλεύεται δημιουργικά τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων υλικών. Είναι το τέταρτο ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα με ύψος 80 μέτρα, 20 ορόφους και μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης. Σε αυτό το κτίριο εφαρμόστηκε μια προηγμένη και πρωτοποριακή για την εποχή τεχνολογία υαλοπινάκων, που στόχευε στη μέγιστη εκμετάλλευση του υλικού. Το γυαλί, ως υλικό επένδυσης προτάθηκε ως η βέλτιστη λύση για το στυλ και την ταυτότητα του πολυώροφου κτιρίου, ώστε να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο και ελαφρύ. Αποτέλεσε το πρώτο κτίριο που σηματοδότησε την επέκταση των επιχειρηματικών κτιρίων κατά μήκος του βόρειου άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας, πολύ πέρα από τα τότε όρια της πόλης της Αθήνας.


Ο Ιωάννης Βικέλας πίσω από εμβληματικές κατασκευές
Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Ιωάννης Βικέλας βρίσκεται πίσω από τον Πύργο των Αθηνών, τον Πύργο του Πειραιά και το Atrina Center στο Μαρούσι. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ απ’ όπου αποφοίτησε το 1955. Στα πενήντα περίπου χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας έχει μελετήσει και επιβλέψει πάνω από 800 έργα.