Μπορεί στη φετινή πρώτη διοργάνωση, λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών και περιορισμών, να στερηθήκαμε τη λαμπρή γιορτή της απονομής, αλλά δεν στερηθήκαμε τη χαρά να γνωρίσουμε προϊόντα, διαδικασίες ανάπτυξης και υπηρεσίες οι οποίες αφορούν το green lifestyle και την green οικονομία.

 

H Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ανέφερε στο χαιρετιστήριο μήνυμά της: «Βιώσιμη κοινωνία είναι αυτή που πλαισιώνεται από πρωτοπόρες πράσινες τεχνολογίες, εμπνευσμένους επιχειρηματίες και καινοτόμες startup επιχειρήσεις. Η κυκλική οικονομία στηρίζεται στα λαμπρά μυαλά πίσω από τα πράσινα επιτεύγματα που είναι οι ήρωες του σήμερα και τους αξίζει μια θέση στο προσκήνιο.

 

Γι’ αυτό και τα Green Awards γιορτάζουν παρουσιάζοντας τις πιο καινοτόμες πράσινες σκέψεις, συντονιστές, μέντορες, στοχαστές πίσω από όλα τα “πράσινα” αυτά επιτεύγματα και eco living στη χώρα μας. Συγχαρητήρια σε όλους και όλες εσάς που συμμετείχατε στην ευγενή άμυλα ου συναγωνισμού των Green Awards. Σε μια χρονιά που κανείς μας δεν πρόκειται να ξεχάσει».

 

Στη διοργάνωση το «παρών» έδωσαν μεγάλες εταιρείες του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου. Συγκεκριμένα, στον πρώτο πυλώνα των Products, ο όμιλος Ηρακλής με το προϊόν «Lysis» απέσπασε το Gold βραβείο στην κατηγορία Green Building Material. Στον δεύτερο πυλώνα των Services το Kallichoron Art Boutique Hotel απέσπασε Platinum και Gold βραβείο. Στον ίδιο πυλώνα, η Νέα Οδός & Κεντρική Οδός διακρίθηκαν με Bronze για τους πιο πράσινους αυτοκινητοδρόμους.

 

Στον τρίτο πυλώνα (sustainable development/operations/technology), η Ορίζων ΑΤΕ διακρίθηκε με Gold στην κατηγορία Green Technology Concept με την πιλοτική μονάδα αποθήκευσης ενέργειας σε υδρογόνο, ενώ η Ολυμπία Οδός απέσπασε Bronze στην κατηγορία Green Business Model για τη στρατηγική που εφάρμοσε προκειμένου να αναπτύξει μια «πράσινη» οδική υποδομή.

 

Τα Green Awards διοργανώθηκαν από την Boussias υπό τις αιγίδες του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας. Όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν την ανάγκη της «πράσινης» οικονομίας και της στρατηγικής που θέτει ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 

Ο κλάδος των υποδομών δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την «πράσινη» επανάσταση, και τα Green Awards της Boussias ήρθαν να επιβραβεύσουν τις καλύτερες πρακτικές.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Στο προσκήνιο τα πράσινα επιτεύγματα & η κυκλική οικονομία

«Βιώσιμη κοινωνία είναι αυτή που πλαισιώνεται από πρωτοπόρες πράσινες τεχνολογίες, εμπνευσμένους επιχειρηματίες και καινοτόμες startup επιχειρήσεις. Η κυκλική οικονομία στηρίζεται στα λαμπρά μυαλά πίσω από τα πράσινα επιτεύγματα που είναι οι ήρωες του σήμερα και τους αξίζει μια θέση στο προσκήνιο. Γι’ αυτό και τα Green Awards γιορτάζουν παρουσιάζοντας τις πιο καινοτόμες πράσινες σκέψεις, συντονιστές, μέντορες, στοχαστές πίσω από όλα τα “πράσινα” αυτά επιτεύγματα και eco living στη χώρα μας. Συγχαρητήρια σε όλους και όλες».

Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Παν/μίου Δυτικής Αττικής, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

 

Οι νικητές των Green Awards μιλούν στο Construction

 

«Για τον Όμιλο Ηρακλής, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί οργανικό κομμάτι της στρατηγικής και της φιλοσοφίας μας. Η δέσμευση και προσήλωσή μας στην αειφορία αντανακλάται στις αρχές μας και καθοδηγεί κάθε πτυχή της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Αξιοποιούμε τόσο την τεχνογνωσία μας όσο και τη διεθνή εμπειρία της LafargeHolcim με στόχο να κάνουμε πράξη την μετάβαση σε πιο αειφόρες κατασκευές.

 

Η Έρευνα & Ανάπτυξη κατέχει κομβικό ρόλο σε αυτή μας την προσπάθεια. Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τις πρωτοβουλίες μας για την ανάπτυξη και διάθεση νέων καινοτόμων λύσεων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον σε ολόκληρο το φάσμα του κύκλου ζωής τους. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το χρυσό βραβείο που λάβαμε για το νέο μας πράσινο προϊόν “Lysis”, το οποίο φέρνει την καινοτομία στο χτίσιμο και το σοβάτισμα με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον. Η διάκριση αυτή αποτελεί για εμάς ακόμη μια επιβεβαίωση ότι ακολουθούμε τη σωστή πορεία, ώστε να κάνουμε τον κατασκευαστικό κλάδο τού αύριο πιο καινοτόμο και κλιματικά ουδέτερο».

Εύη Ιωαννίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου Ηρακλής

 

Kallichoron Art Boutique Hotel: Ένα μοναδικό eco-friendly ξενοδοχείο

«Η φιλοσοφία μας στο Kallichoron Art Boutique Hotel είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει “επιχειρείν εν κενώ”. Με πολλή δουλειά και μεράκι έχουμε δημιουργήσει ένα πιστοποιημένο Green Key eco-labelled και Bike-Friendly ξενοδοχείο που αγαπάει την καινοτομία και βασίζεται στις αρχές της αειφορίας, της πράσινης και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής προσφοράς. Πλέον οι ταξιδιώτες δεν αναζητούν μόνο τη διαμονή τους, αλλά μία συνολική εμπειρία που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία και θα περιλαμβάνει τη συναναστροφή με τους ντόπιους και τις παραδόσεις τους.

 

Στο Kallichoron προσκαλούμε τους επισκέπτες να μοιραστούν μαζί μας περιβαλλοντικές και κοινωνικές ευαισθησίες και τους παροτρύνουμε να γνωρίσουν την πλούσια αστυπαλίτικη φύση, την τοπική παράδοση και γαστρονομία, σε ένα ασφαλές περιβάλλον διακοπών και χαλάρωσης με το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα.

 

Η διπλή διάκριση του Kallichoron στα Green Awards αποτελεί άλλη μια έμπρακτη αναγνώριση του υψηλού επιπέδου ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει το ξενοδοχείο μας στον επισκέπτη της Αστυπάλαιας. Παράλληλα, όμως, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να αναδείξουμε την Αστυπάλαια ως ένα αειφόρο τουριστικό προορισμό, πάντα με σεβασμό στον αυθεντικό χαρακτήρα του νησιού».

Καρολίνα Αλκαλάι, Συνιδρύτρια & Sustainability Officer του Kallichoron, Art Boutique Hotel

 

Νέα Οδός & Κεντρική Οδός: Πράσινοι και έξυπνοι αυτοκινητόδρομοι

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή η διάκριση των εταιρειών μας στα Green Awards ως “Οι πιο πράσινοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας”, μια βράβευση που αποκτά πρόσθετη αξία, από το γεγονός πως ήταν η μοναδική στην κατηγορία “Green Transportation Service”. Πρόκειται για την αναγνώριση της αδιάλειπτης προσπάθειάς μας για προστασία του περιβάλλοντος, μέσω των δράσεων ενεργούς προώθησης και ανάπτυξης, τόσο της ανακύκλωσης, όσο και της ηλεκτροκίνησης στους αυτοκινητοδρόμους μας.

 

Δύο τομείς στους οποίους πρωτοπορούμε στον κλάδο μας, καθώς είμαστε οι μόνες εταιρείες παραχώρησης στην Ελλάδα που προσφέρουμε στους οδηγούς τη δυνατότητα ανακύκλωσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, έχοντας τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης σε κάθε parking και Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, ενώ στον τομέα της ηλεκτροκίνησης η Ιόνια Οδός παραμένει ο πρώτος και μόνος αυτοκινητόδρομος στη χώρα, με δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο το μήκος του στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών. Τέλος, με το βλέμμα στο μέλλον, η Νέα Οδός, έγινε πρόσφατα η 1η εταιρεία παραχώρησης στη χώρα, που έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πλάνο αντικατάστασης του στόλου οχημάτων της σε 100% ηλεκτρικά».

Ροδιανός Αντωνακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Νέας Οδού & της Κεντρικής Οδού

 

Ορίζων ΑΤΕ: Η πρώτη πιλοτική μονάδα αποθήκευσης ενέργειας σε υδρογόνο

«Η Ορίζων ΑΤΕ εργάζεται συστηματικά προς την καινοτομία στο πεδίο της ενέργειας. Η βράβευσή μας στα Green Awards έρχεται να δικαιώσει τη συνεχή μας προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση, που παράλληλα δίνει τη δυνατότητα προβολής του έργου και των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Η πιλοτική μονάδα αποθήκευσης ενέργειας σε υδρογόνο είναι η πρώτη που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στην Ελλάδα από ιδιωτική εταιρεία.

 

Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για τη χώρα καθώς επιδεικνύει την τεχνολογία του υδρογόνου πριν αυτή εφαρμοστεί ευρέως, ενώ σχετίζεται άμεσα και με την ηλεκτροκίνηση. Εξίσου σημαντικό είναι ότι το έργο διεξάγεται στα πλαίσια Ευρωπαϊκού συνεργατικού έργου HORIZON 2020, γεγονός που δείχνει ότι η αξία του δεν περιορίζεται εντός συνόρων. Η πιλοτική αυτή μονάδα είναι ενταγμένη στο πρότυπο ενεργειακό πάρκο της Ορίζων ΑΤΕ στο Άγκιστρο Σερρών, όπου συνδυάζονται και επιδεικνύονται διαφορετικές τεχνολογίες ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας οι οποίες προσφέρουν δυνατότητες για νέες καινοτόμες εφαρμογές».

Στέλλα Χατζηγαβριήλ, Project Manager της Ορίζων ΑΤΕ

 

Ολυμπία Οδός: «Πράσινη» οδική υποδομή με επίκεντρο την οδική ασφάλεια & τον άνθρωπο

«Η διάκριση της Ολυμπίας Οδού στα Green Awards για το “επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης μιας πράσινης οδικής υποδομής” είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Η Οδική Ασφάλεια και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής μας. Πέραν αυτού, η διασφάλιση υψηλού επιπέδου ταξιδιωτικής εμπειρίας για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου, η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης και η υποστήριξη και ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών είναι οι πυλώνες του μοντέλου ανάπτυξης με όρους Αειφορίας που έχουμε υιοθετήσει.

 

Η στρατηγική μας υλοποιείται μέσα από δράσεις και προγράμματα όπως το χιλιομετρικό σύστημα διοδίων Hybrid, το οποίο θέσαμε πρόσφατα σε λειτουργία, η εγκατάσταση POS σε όλα τα Αυτόματα Μηχανήματα Πληρωμής, η Υπηρεσία Πρόβλεψης Κυκλοφορίας, η δορυφορική παρακολούθηση του αυτοκινητόδρομου, το πρόγραμμα απομακρυσμένης παρακολούθησης των σηράγγων “Smart Tunnel”, το πρωτοποριακό σύστημα καταγραφής ανωμαλιών του οδοστρώματος MIRANDA, οι “πράσινοι” Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών και οι υποδομές ηλεκτροφόρτισης στους ΣΕΑ».

Fabrice Breton, Chief Technical Officer της Ολυμπίας Οδού Α.Ε