Σε μια χρονιά που το «εσωτερικό» απέκτησε μεγαλύτερη σημασία από ποτέ για κάθε άνθρωπο, τα Interiors Awards 2021 της BOUSSIAS επιβράβευσαν τους καλύτερους χώρους που σχεδιάστηκαν για κάθε στιγμή και πλευρά της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας: σπίτια, γραφεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.ά.
Σημαντική νέα προσθήκη στο θεσμό ήταν οι μελέτες που ήταν υποψήφιες και διεκδίκησαν τη διάκριση, διαμορφώνοντας τα πρότυπα και στάνταρ για τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες του αύριο.

Κατά την ομόφωνη γνώμη των μελών της Κριτικής Επιτροπής, το επίπεδο των υποψηφιοτήτων ήταν υψηλότερο από ποτέ, ανεβάζοντας τον πήχη των προδιαγραφών για το μέλλον.
Από το πλήθος των έργων που διακρίθηκαν για την πρωτοτυπία και τεχνογνωσία τους, το Construction επικεντρώθηκε σε αυτά που κέρδισαν τη διάκριση «Platinunm». Συγκεκριμένα, πρόκειται για το αρχιτεκτονικό γραφείο The A&M Group, που δημιούργησε τα νέα γραφεία της Booking.com στην Αθήνα, και για το αρχιτεκτονικό γραφείο gkotsis serafimidou architects, που ολοκλήρωσε τη μελέτη για την ανακαίνιση γραφείων στο κτίριο Atrina, ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΕΝΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ BOOKING.COM
Για τη δημιουργία των νέων γραφείων της Booking.com στην Αθήνα, η Α&Μ Group επιλέχθηκε για το Design και Project Management του έργου, στο νεόδμητο κτίριο γραφείων “Orbit” επί της Λεωφόρου Κηφισίας. Τα νέα γραφεία της Booking.com αντικατοπτρίζουν τον προορισμό μιας μοναδικής εμπειρίας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες τους. Μια μικρογραφία της πόλης με δίκτυο από διαδρομές, μεταφράστηκε σε χώρο γραφείων διαφόρων ποιοτήτων και συνθηκών, όπως περιοχές για εργασία που απαιτείται σχετική απομόνωση και συγκέντρωση, χώρους συνεργασίας, αίθουσες συναντήσεων διαφορετικών χωρητικοτήτων καθώς ακόμα και χώρους αναψυχής και χαλάρωσης.

Η γενική κάτοψη βασίστηκε σε μια κεντρική ράχη ως ζώνη κυκλοφορίας, με τους χώρους συνεργασίας και συγκέντρωσης να διατάσσονται αμφίπλευρα και κατά μήκος της, επιτυγχάνοντας τη διαβάθμιση από το κοινόχρηστο προς το ιδιωτικό. Κοντά στην περιοχή εισόδου τοποθετήθηκαν διαφορετικές θεματικές αίθουσες συνάντησης βασισμένες σε προορισμούς ανά τον κόσμο. Συνδυάζοντας διαφορετικές χρήσεις και ποιότητες ανάλογα με το ύφος και τις ανάγκες της εργασίας, ο χώρος συνεργασίας τοποθετήθηκε ενδιάμεσα των αιθουσών συνάντησης και των καθορισμένων θέσεων εργασίας για τη βέλτιστη αξιοποίηση του. Στο άλλο άκρο της κεντρικής ράχης κυκλοφορίας εμφανίζεται ο χώρος του αναψυκτήριου για χαλάρωση, κοινωνικοποίηση και ψυχαγωγία τρείς βασικοί στόχοι σχεδιασμού που ενισχύουν την καθημερινή «εμπειρία» του εργαζομένου.

Όλος ο σχεδιασμός βασίστηκε στον τοπικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην οπτική ταυτότητα με αφετηρία την είσοδο των χώρων γραφείων της Booking.com όπου η illustrator “natasouko” δημιούργησε murals, ενώ η σήμανση και οι γραφιστικές εφαρμογές σχεδιάστηκαν από το τμήμα A&M Graphics ενισχύοντας την κεντρική ιδέα. Ο σχεδιασμός των γραφείων έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός playful και ευέλικτου χώρου εργασίας, ο οποίος ακολουθεί τις σύγχρονες προδιαγραφές, συμβάλλει στο “wellbeing” του χρήστη με την τοποθέτηση πρασίνου και ελαχιστοποιεί το ενεργειακό αποτύπωμα στον πλανήτη μας μέσω των βιώσιμων υλικών κατασκευής (ανακυκλωμένα – ανακυκλώσιμα) και την εφαρμογή της προσαρμοστικής τεχνολογίας.

ΓΡΑΜΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ATRINA
Το έργο αφορά τον σχεδιασμό εταιρικών γραφείων σε όροφο του κτιρίου Atrina στο Μαρούσι. Αφετηρία για την εξέλιξη της συνθετικής ιδέας αποτέλεσε η λιτή, μοντέρνα αρχιτεκτονική του Πύργου – η απλότητα της σύνδεσης τριών κάθετων γυάλινων πρισμάτων. Η πρωτοπόρα, για την εποχή της, κατασκευή του, χρήση υαλοπετασμάτων σε όλο το κέλυφος προσδίδει μοναδικά χαρακτηριστικά διαφάνειας στο συγκρότημα και προσφέρει μια από τις εξαιρετικότερες θεάσεις του λεκανοπεδίου. Ως εκ τούτου, στην πρόταση κυριαρχούν οι αρχές της γραμμικότητας των επιφανειών, της λιτότητας των μορφών και της διαφάνειας.

Λόγω της ιδιαίτερης κατάτμησης της κάτοψης σε δύο ισομεγέθη παραλληλόγραμμα με ένα μόνο σημείο επαφής, ζητούμενο ήταν μια όσο το δυνατόν ευνοϊκότερη συσχέτιση των χώρων εργασίας μεταξύ τους, αλλά και η διατήρηση της προαναφερθείσας θέας προς το εξωτερικό του κτιρίου. Τα κλειστά γραφεία τοποθετήθηκαν στην εσωτερική πλευρά της κάτοψης, ενώ στο ελεύθερο τμήμα αναπτύσσονται οι χώροι υποδοχής και γραμματειακής υποστήριξης, καθώς και δύο ανοιχτοί χώροι εργασίας. Εξαίρεση αποτελούν το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου και η αίθουσα συσκέψεων, που εφάπτονται στο κέλυφος και καταλαμβάνουν τα βορειοδυτικά άκρα του ορόφου.

Τα αρχιτεκτονικά τελειώματα εναρμονίστηκαν με την αποκάλυψη και ανάδειξη των κύριων δομικών στοιχείων της κατασκευής, όπως των υποστυλωμάτων, των δοκαριών και της πλάκας οροφής από σκυρόδεμα. Τα νέα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν συμπληρώνουν και εναρμονίζονται με τα προϋπάρχοντα στοιχεία. Αντίστοιχα, η χρωματική παλέτα της πρότασης αποτελείται από ήπιους και διακριτικούς τόνους – του λευκού, του γκρι και της ανοιχτόχρωμης δρυός. Ένα βασικό ενοποιητικό στοιχείο των υλικών και των χρωμάτων είναι το χυτό δάπεδο. Επιπλέον, στο τμήμα του ανοιχτού γραφειακού χώρου οι οροφές είναι εμφανείς, όπως και όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός που διέρχεται κάτω από την πλάκα.

Το ανεστραμμένο δοκάρι που διατρέχει το κέλυφος του κτιρίου επενδύεται με λευκή λάκα, κάτι που εξυπηρετεί τόσο στη δημιουργία μιας αξιοποιήσιμης επιφάνειας, όσο και στην απόκρυψη των περιμετρικών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Οι υφιστάμενοι τοίχοι επενδύονται με ξύλινα πανέλα με τελείωμα καπλαμά δρυός. Εξαίρεση αποτελεί ένα τοιχίο σκυροδέματος παράλληλα με την κεντρική είσοδο, που επενδύεται με φυσική βλάστηση λειχήνων.

Ο σχεδιασμός των επίπλων και του γραφειακού εξοπλισμού ακολούθησε τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, με λιτές επιφάνειες από ξύλο ή μάρμαρο που επιβάλλονται όσο το δυνατό λιγότερο στον χώρο. Σημαντικό ρόλο στην καθαρότητα του ελεύθερου χώρου παίζουν και τα ερμάρια τα οποία συγκεντρώνονται στο κέντρο της κάτοψης και κρύβονται πίσω από τις επενδύσεις της λευκής λάκας και του καπλαμά δρυός. Στον ίδιο κόμβο, και σε συνέχεια των ερμαρίων, σχεδιάστηκε ένα meeting booth για να διευκολύνει «μικροσυνεργασίες» και συναντήσεις εκτός της αίθουσας συσκέψεων.