Οι αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα βρέθηκαν στο επίκεντρο διαλόγου που είχαν ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο CEO της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, στο 1ο real estate conference, με θέμα «Το Παρόν – το Μέλλον και οι Προκλήσεις του Real Estate». Ο Χάρης Δούκας τάχθηκε υπέρ των πολλών μικρών, αποτελεσματικών αναπλάσεων σε επίπεδο γειτονιάς, επισημαίνοντας πως αυτή είναι η γενική τάση τώρα και επικαλούμενος τα παραδείγματα πόλεων όπως η Βαρκελώνη, το Παρίσι και το Μιλάνο. Αντίθετα, σχολίασε ότι «θα πρέπει να ξεφύγουμε από φαραωνικούς σχεδιασμούς», αφήνοντας αιχμές για την απερχόμενη δημοτική αρχή, συνοψίζοντας: «Τα πολλά μικρά έργα θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά».

Σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στο φιλόδοξο project της μετεγκατάστασης πολλών υπουργείων στο σχεδιαζόμενο «κυβερνητικό πάρκο» στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, διερωτώμενος αν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές που θα στηρίξουν τόσα πολλά αυτοκίνητα στην περιοχή, και αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα κτίρια στα οποία στεγάζονται σήμερα τα υπουργεία που θα μεταφερθούν, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και να μην καταλήξουν και αυτά εγκαταλελειμμένα όπως και τα αμέτρητα αναξιοποίητα κτίρια που βρίσκονται στα όρια του δήμου Αθηναίων. Κτίρια για την αξιοποίηση των οποίων, όπως ανέφερε ο εκλεγμένος δήμαρχος, αποτελεί πρόβλημα το θεσμικό πλαίσιο και θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να είναι «τολμηρή», αλλά και να αναλάβει η κυβέρνηση τη δική της ευθύνη. Ένα άλλο θέμα που έθεσε για την ΠΥΡΚΑΛ είναι ότι για να πετύχει η μετεγκατάσταση θα πρέπει να τη στηρίζουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι, άρα θα πρέπει και αυτοί να μπουν στο παιχνίδι.

«Τεράστιο προοδευτικό και αναπτυξιακό έργο»
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος εμφανίστηκε σαφώς πιο θετικός απέναντι στο έργο της ΠΥΡΚΑΛ, σημειώνοντας αυτολεξεί «με ενθουσιάζει η ΠΥΡΚΑΛ», κάνοντας λόγο για «ένα τεράστιο προοδευτικό και αναπτυξιακό σχέδιο που θα δημιουργήσει ένα απόθεμα όχι εγκαταλελειμμένων, ούτε άδειων, αλλά προς χρήση κτιρίων, με άλλες χρήσεις». Υπενθύμισε ακόμα ότι 200.000 τ.μ. «που έχουν πλημμυρίσει στον αμίαντο» θα μετατραπούν σε ποσοστό 60-70% σε πάρκο και υπογράμμισε ότι η ΠΥΡΚΑΛ μπορεί να γίνει μια «τεράστια αφορμή» ώστε μετά από διαβούλευση των τοπικών αρχών με ιδιωτικούς φορείς να γίνει κάτι που θα μεταμορφώσει την πόλη, και θα γίνει παράδειγμα και για άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη.

Ένα άλλο θέμα που έθεσε ο κ. Ανδριόπουλος είναι το πώς θα «ξαναζωντανέψουν» περιοχές του κέντρου της Αθήνας που έχουν χάσει την αίγλη τους, κάτι για το οποίο, όπως είπε, είναι αναγκαία μία στενή συνεργασία του δήμου και της περιφέρειας με τις ιδιωτικές εταιρείες που υλοποιούν επενδύσεις. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παλιό Μινιόν, η αξιοποίηση του οποίου η Dimand φιλοδοξεί πως θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα επενδύσεων που θα επεκταθούν και θα αλλάξουν την πόλη. Άλλωστε, αποκάλυψε πως το ενδιαφέρον της Dimand για το Μινιόν προέκυψε χάρη στη συζήτηση που γίνεται για την επέκταση και ανάπλαση του Αρχαιολογικού Μουσείου, που «αν το αγκαλιάσουμε όλοι, είναι αυτό που θα ξαναφέρει την Πατησίων και το κέντρο στην κατάσταση που ήταν πολλά χρόνια πριν».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build