Οι εμπνευστές σύγχρονων, ελκυστικών και λειτουργικών χώρων μας μιλούν για τη συνεισφορά του αλουμινίου στην αρχιτεκτονική/κατασκευαστική σύλληψη και δημιουργία, αναδεικνύοντας τους λόγους που κυριαρχεί στον κατασκευαστικό κλάδο.

Όλοι πεθαίνουμε. Ο σκοπός δεν είναι να ζήσουμε για πάντα αλλά να δημιουργήσουμε κάτι που θα ζήσει για πάντα, είχε πει κάποτε ο Αμερικανός συγγραφέας, Chuck Palahniuk και η αλήθεια είναι πως το ελαφρύ και ανθεκτικό στη διάβρωση αλουμίνιο, που αναδείχτηκε ως σημαντικό υλικό στην οικοδομική και κατασκευαστική βιομηχανία κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, εξελίσσεται σε μια διαχρονική αξία του κατασκευαστικού κλάδου. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη αγοράς της John Burns Real Estate Consulting (JBREC), η χρήση αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί ως το 2024 κατά 34% – 51% στην αγορά κατοικιών και κατασκευών. Συνιστώντας μια εξαιρετική επιλογή για το σχεδιασμό κομψών, άνετων και βιώσιμων κτιρίων, το δημοφιλές αυτό δομικό υλικό έρχεται να υλοποιήσει κάθε πιθανό αρχιτεκτονικό όραμα -ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για νέα κατασκευή ή εκσυγχρονισμό.

Γεώργιος Μεντζελόπουλου, Προέδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου

Μια ξενάγηση στην ιστορία του αλουμινίου
Aν κοιτάξουμε προσεχτικά γύρω μας, θα διαπιστώσουμε πως το αλουμίνιο βρίσκεται παντού: Στους ουρανοξύστες που φλερτάρουν με τον ήλιο, στις εντυπωσιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, στα καινοτόμα κέντρα διασκέδασης, εμπορίου και εκθέσεων.

Η συναρπαστική διαδρομή του δομικού υλικού που με την ομορφιά, τη λειτουργικότητα και την περιβαλλοντική του συμβατότητα μετέβαλλε για πάντα την εικόνα των σύγχρονων πόλεων έχει την αφετηρία της στο 1808, το έτος δηλαδή που ο Σερ Χάμφρι Ντέιβι ανακάλυψε το αργίλιο, μετονομάζοντάς το στο γνωστό μας «αλουμίνιο», αφού το στοιχείο προερχόταν από το οξείδιό του, την αλουμίνα.

Καθώς η διαδικασία εξόρυξής του είναι σχετικά δαπανηρή, το αλουμίνιο πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση στον κατασκευαστικό κλάδο τη δεκαετία του 1920, κυρίως για διακοσμητικές λεπτομέρειες και δομές Art Deco, αλλά έκλεψε οριστικά την παράσταση το 1930, όταν χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για πολλές από τις εσωτερικές κατασκευές και το περίφημο κωδωνοστάσιό του πρώτου ουρανοξύστη στον κόσμο, του εμβληματικού Empire State Building, Σήμερα, 25% της ποσότητας του αλουμινίου που παράγεται παγκοσμίως διοχετεύεται στον κατασκευαστικό κλάδο ενώ αξιοσημείωτο είναι πως η αγορά Οικοδομικών & Κατασκευών για το αλουμίνιο αυξήθηκε κατά 16% από το 2010 ως το 2020. Σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ICAP CRIF, η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη.

Τα πλεονεκτήματα που κάνουν τη διαφορά
Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται ευρέως σε βιομηχανικά κτίρια και σε κατοικίες ενώ εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις προσφέροντας σχεδιαστική ευελιξία, σε ποικιλία αποχρώσεων και υφών. Διαθέτει υψηλή αναλογία αντοχής προς βάρος και καθώς συγκαταλέγεται στα ελαφριά μέταλλα, δεν απαιτεί ειδικά εργαλεία ή εξοπλισμό κατά την εγκατάσταση του..

Η ανθεκτικότητα του το καθιστά ιδανικό για εξωτερικούς χώρους, όπως καταστρώματα ή αίθρια, και η τρομερή ακαμψία που προσφέρει σε πόρτες και παράθυρα εγγυάται την ασφάλεια και την αντοχή τους.

Το αλουμίνιο διακρίνεται για τη μεγάλη διάρκεια ζωής του. Αντιστέκεται στο ξεθώριασμα από την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως και όντας φιλικό με το περιβάλλον, συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε αντίθεση με άλλα υλικά, μειώνει την ένταση της φωτιάς απορροφώντας μέρος της θερμότητας και ως εκ τούτου, θεωρείται ιδανικό για χώρους υψηλού κινδύνου, όπως κουζίνες ή γκαράζ.

Λόγω της υψηλής ανακλαστικότητα τους, τα παντζούρια αλουμινίου χρησιμοποιούνται ευρέως για εξωτερικούς τοίχους κτιρίων, συμβάλλοντας στη διατήρηση της θερμοκρασίας του εσωτερικού το καλοκαίρι.

Το συγκεκριμένο δομικό υλικό αποδεικνύεται εξαιρετικό σε ηλεκτρικές εφαρμογές, όπως καλωδιώσεις και ηλεκτρικά εξαρτήματα αλλά και σε εφαρμογές ανταλλαγής θερμότητας, όπως καλοριφέρ και ψύκτρες θερμότητας

Το απεριόριστο εύρος διατομών (προφίλ), τα φύλλα και τα σύνθετα panels αλουμινίου υλοποιούν κάθε αρχιτεκτονική ιδέα, ικανοποιώντας παράλληλα, τις απαιτούμενες κατά περίπτωση, μηχανικές αντοχές, περιγράφει ο κύριος Γεώργιος Μεντζελόπουλου, Προέδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου τονίζοντας πως με την ανοδοίωση ή τη βαφή, αυξάνεται η αντοχή του αλουμινίου στις καιρικές συνθήκες, δημιουργώντας παράλληλα πληθώρα συνδυασμών για κάθε αισθητική απαίτηση. Τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου προσφέρουν θερμομόνωση, ηχομόνωση, ασφάλεια και υψηλή αισθητική ικανοποιώντας τις σύγχρονες οικιστικές απαιτήσεις, υπογραμμίζει.

Υλικό-στυλοβάτης της πράσινης μετάβασης
Αναπόσπαστο κομμάτι της νοοτροπίας του κατασκευαστικού κλάδου έχει καταστεί το ESG, με το 54% των ηγετικών στελεχών να δηλώνει στην έρευνα «KPMG 2023 Global Construction Survey» πως οραματίζονται πλήρως τα οφέλη των επενδύσεων ESG και ότι πραγματοποιούν βελτιώσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Το κατεξοχήν βιώσιμο, μη τοξικό, και με ελάχιστο ενεργειακό κόστος αλουμίνιο αναδεικνύεται ως κορυφαία επιλογή για τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία .

Με τη χαμηλή του πυκνότητα και την ικανότητά του να μεταφέρει θερμότητα, βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου, συνεισφέροντας στον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, στην αύξηση της εξοικονόμησης νερού και στη σύλληψη φυσικού φωτός αντί για ηλεκτρική ενέργεια.

Αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου, πως οι προσόψεις κτιρίων που ενσωματώνουν συστήματα αλουμινίου επιτυγχάνουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια ως και 50%. Αντανακλώντας το 95% της ηλιακής ενέργειας όταν επικαλύπτεται σωστά, το αλουμίνιο προσφέρει αποτελεσματικό έλεγχο της θερμοκρασίας μέσα στα κτίρια ενώ λόγω της υψηλής αντοχή του στη διάβρωση εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη μείωση της επισκευής κτιρίου, που συχνά αφήνει μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Προκειμένου να υπογραμμίσει τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία αλουμινίου υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη παγκοσμίως, η Ένωση Αλουμινίου ξεκίνησε το 2021 την εκστρατεία Choose Aluminium και φέτος δημοσίευσε μια νέα έκθεση αξιολόγησης του κύκλου ζωής (LCA), που δείχνει ότι το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής αλουμινίου στη Βόρεια Αμερική μειώθηκε περισσότερο από το μισό τα τελευταία 30 χρόνια. Το αλουμίνιο είναι ένα ελαφρύ, ανθεκτικό και 100% ανακυκλώσιμο υλικό, εξαιρετικά σημαντικό για τη μετάβαση σε μια ισχυρή κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δηλώνει ο κύριος Γεώργιος Μεντζελόπουλου, Προέδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα βιώσιμο υλικό, που μπορεί να ανακυκλώνεται συνεχώς χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητά του. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ποσότητα αλουμινίου που διατίθεται για ανακύκλωση μετά την κατανάλωση θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2050. Συγκεκριμένα, θα αυξηθεί από 3,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως, που βρισκόταν το 2019, σε 8,6 εκατομμύρια τόνους έως το 2050.

Το αλουμίνιο ως πρωταγωνιστής σε ολοκληρωμένα ή υπό εξέλιξη έργα
Παρακάτω, παρουσιάζονται εφαρμογές αλουμινίου σε ολοκληρωμένα ή υπό εξέλιξη έργα, που ξεχωρίζουν για την υψηλή αισθητική, τη λειτουργικότητά τους, καθώς και το σεβασμό τους στο περιβάλλον. Οι επικεφαλής του σχεδιασμού, της μελέτης και της κατασκευής εστιάζουν στις τάσεις που ακολούθησαν και στον τρόπο που χειρίστηκαν το αλουμίνιο.

Συγκρότημα πολυτελών κατοικιών ANAMNISIS Δέσμευση στις αρχές της βιώσιμης κατασκευής
Για το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών Anamnisis, που βρίσκεται μόλις λίγα βήματα μακριά από την παραλία, στην καταπληκτική περιοχή του Ορκού, στη Νάξο, μιλάει στο Construction ο Θεοχάρης Πανουργιάς, Corporate Sales Manager Southern Greece στη INOXAL ETEM.

Οι βίλες έχουν σχεδιαστεί με έμφαση σε απλά γεωμετρικά σχήματα και όχι στην βαριά διακόσμηση, μας λέει τονίζοντας πως ο μοντέρνος σχεδιασμός επιδιώκει να προσφέρει μια ελαφρύτερη οπτική εμφάνιση.

Όπως μας πληροφορεί, η χρήση των νέας γενιάς ενεργειακών Συστημάτων Αλουμινίου ΕΤΕΜ κρίθηκε απαραίτητη κυρίως λόγω των ιδιοτήτων τους αλλά και για την επίτευξη της βέλτιστης σχέσης κόστους-αξίας, σε βάθος χρόνου. Ο σχεδιασμός και η μελέτη κάλυψης των ανοιγμάτων διενεργήθηκαν με αρτιότητα κι ακρίβεια, ενώ προτάθηκαν λύσεις που κάλυψαν τις ποιοτικές και κατασκευαστικές απαιτήσεις, περιγράφει ο Θεοχάρης Πανουργιάς τονίζοντας πως αυτό το χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με την στελέχωση του κελύφους με νέας γενιάς ενεργειακά αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου ΕΤΕΜ, μειώνει σημαντικά τις ενεργειακές δαπάνες καθώς το κτίριο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για τη διατήρηση ιδανικών συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας όλο το χρόνο. Πέρα από τις επιδόσεις που επιτυγχάνουν τα συστήματα που επιλέχθηκαν, ιδιαίτερη σημασία δίνεται πλέον και στο συνολικό ενεργειακό αποτύπωμα των υλικών, επισημαίνει, εξηγώντας μας πως τα συστήματα της ΕΤΕΜ που επιλέχθηκαν (E50 lift and slide & E45) διαθέτουν τις ανάλογες πιστοποιήσεις (EPD’s – Environmental Product Declaration) και για την ίδια την πρώτη ύλη (κράματα αλουμινίου – EPD παραγωγής), με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον.
Η μελέτη, κατασκευή και εφαρμογή των κουφωμάτων έγινε από την εταιρία μας, INOXAL by ETEM, που εδώ και 30 χρόνια, τηρώντας διαρκώς κριτήρια υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, έχει καταφέρει να κερδίσει μια σπουδαία θέση τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, μας λέει.

Pavilion House Ιδανική οπτική σύνδεση του εσωτερικού με τον περιβάλλοντα χώρο
Το “Pavilion House’’ αποτελεί μία πολυτελή κατοικία, έντονα εμπνευσμένη από το μοντέρνο κίνημα και δεσπόζει καταμεσής ενός μεγάλου ισοϋψούς αγροτεμαχίου, με μοναδικό αξιοθέατο ένα παλαιό υδραγωγείο που ενέχει χαρακτηριστικά τοποσήμου, δηλώνει στο Construction ο Μιχαήλ Ξηρόκωστας, founder στο The Hive Architect.

Πρόθεση της σύνθεσης αποτελεί η έντονη εξωστρέφεια του οικοδομήματος, με οπτικές φυγές που καδράρουν τη ζωηρή φύτευση του περιβάλλοντος χώρου, μας λέει, εξηγώντας μας πως τα μεγάλα υαλοστάσια των όψεων επιτρέπουν στο φυσικό φως και τον αέρα να εισχωρήσουν στην κατοικία με τέτοιον τρόπο ώστε να τονιστεί ο βιοκλιματικός της χαρακτήρας. Έχουν επιλεγεί να τοποθετηθούν minimal- less frame κουφώματα της εταιρείας Europa με οδηγούς κρυφούς που εγκιβωτίζονται στο δάπεδο, την οροφή και τους περιμετρικούς τοίχους, περιγράφει ο Μιχαήλ Ξηρόκωστας, τονίζοντας πως με τη χρήση αυτών των σύγχρονων και καινοτόμων κουφωμάτων αλουμινίου εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή γυάλινη επιφάνεια και επιτυγχάνεται η ιδανική οπτική σύνδεση του εσωτερικού χώρου της κατοικίας με τον περιβάλλοντα χώρο.

Κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό
Μικρές καθημερινές αποδράσεις από τη ζωή της πόλης

Η ιδιωτική κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Karagianni Karamali Architects, διαρθρώνεται σε 3 επίπεδα που συνολικά καταλαμβάνουν 630τ.μ. ενώ η αρχιτεκτονική της μετεωρίζεται ανάμεσα στον αστικό χαρακτήρα της και την αισθητική προσέγγιση μιας πολυτελούς βίλας, προσφέροντας διαφορετικές εμπειρίες στους ιδιοκτήτες της, μας λέει Μαρίνα Καραμαλή, Co-Founder στο γραφείο Karagianni Karamali Architects. Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα όριο στους υπαίθριους χώρους της κατοικίας, για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, υπογραμμίζει.

Ο εξωτερικός χώρος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει μικρές καθημερινές αποδράσεις από τη ζωή της πόλης, μας εξηγεί η συνιδρύτρια του γραφείου, Κατερίνα Καραγιάννη. Όπως περιγράφει, τον υπαίθριο χώρο καλύπτει μια πέργολα 58τ.μ. που προσφέρει σκίαση, ενώ επάλληλα διάτρητα φύλλα από αλουμίνιο δημιουργούν ένα προστατευτικό παραπέτασμα από τις γειτονικές κατοικίες. Το φυσικό φως διαπερνάει αυτό το όριο και δημιουργεί μια όαση δίπλα από την πισίνα, μιμούμενο τις συνθήκες από φυσικά φυλλώματα, συμπληρώνει.

Ανακατασκευή παλιού κτηρίου Εμπορικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Λαμία (υπό εξέλιξη)
Ιδανικές συνθήκες και ομοιόμορφος φωτισμός στον χώρο εργασίας
Κατά την ανακατασκευή του παλιού κτηρίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδας στην Λαμία, βασική αρχή του σχεδιασμού της όψης του ήταν η επαρκής σκίαση των χώρων εργασίας, δηλώνει στο Construction ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΘ MSc στη VTria Architects.

Ύστερα από μελέτη των περιβαλλοντικών δεδομένων και του προσανατολισμού του κτηρίου, αποφασίστηκε πως η βέλτιστη λύση είναι η δημιουργία μιας νέας επιφάνειας σκίασης, αποτελούμενη από οριζόντιες περσίδες αλουμινίου, μας λέει.

Όπως επισημαίνει, η γεωμετρία, η κλίση, ο προσανατολισμός, καθώς και η απόσταση τοποθέτησης από το βασικό κέλυφος, έγιναν με γνώμονα τη βέλτιστη βιοκλιματική συμπεριφορά του κτηρίου. Το σύστημα περσίδων, φιλτράρει το φυσικό φως κατά την διάρκεια όλου του χρόνου, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες και ομοιόμορφο φωτισμό στον χώρο εργασίας, συμπληρώνει ο Δημήτρης Τριανταφύλλου.

Riviera Residence II
Καινοτόμες λύσεις, ευελιξία σχεδιασμού και βελτιωμένη απόδοση
Ως κατασκευαστική εταιρεία με πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη σύγχρονων ακινήτων επικεντρωνόμαστε σε καινοτόμες εφαρμογές του αλουμινίου που εξασφαλίζουν τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση, ηχομόνωση, ασφάλεια, και παράλληλα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο ενάσσεται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου, δηλώνει στο Construction η Ελένα Σιαπάνη, CEO στη MIBS Group.

Η χρήση του αλουμινίου στα έργα μας επεκτείνεται από παράθυρα και πόρτες μέχρι κουφώματα και εξωτερικά συστήματα προστασίας, υπογραμμίζει συμπληρώνοντας πως καθώς η εταιρία λειτουργεί πλήρως σύμφωνα με τα κριτήρια ESG, δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι το αλουμίνιο είναι ένα εξαιρετικά ανακυκλώσιμο υλικό, που συμβάλλει στη συνολική βιωσιμότητα των κατασκευαστικών πρακτικών. Η ενσωμάτωση του αλουμινίου σε κτίρια κατοικιών, όσο και η χρήση του στις όψεις ενός κτιρίου ως διακοσμητικό στοιχείο εξυπηρετώντας και ρόλο σκίασης, έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις, ευελιξία σχεδιασμού και βελτιωμένη απόδοση, συμβάλλοντας παράλληλα σε βιώσιμες κατασκευαστικές πρακτικές, καταλήγει η Ελένα Σιαπάνη.


Θεοχάρης Πανουργιάς, Corporate Sales Manager Southern Greece, INOXAL ETEM.
Μιχαήλ Ξηρόκωστας, Founder, The Hive Architect
Μαρίνα Καραμαλή& Κατερίνα
Καραγιάννη, Co-Founders, Karagianni Karamali Architects
Δημήτρης Τριανταφύλλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΘ MSc, VTria Architects
Ελένα Σιαπάνη, CEO, MIBS Group
Γεώργιος Μεντζελόπουλου, Προέδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου.