Για τον Σεπτέμβριο μετατίθεται η έναρξη της διαδικασίας πώλησης για το «διπλό» κτίριο, του Μεγάρου της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού. Το ακίνητο επρόκειτο αρχικά να βγει σε teaser πριν από το καλοκαίρι, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι εσωτερικές αλλαγές που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Εθνική Ασφαλιστική, που οδήγησαν στον διορισμό του Δημήτρη Μαζαράκη ως νέου διευθύνοντος συμβούλου, είχαν ως αποτέλεσμα να μετατεθεί για εύθετο χρονικό διάστημα η πώληση του εν λόγω ακινήτου. Εκτιμήσεις από πηγές της αγοράς κάνουν λόγω για ολοκλήρωση της πώλησης του κτιρίου έως το τέλος του 2024, το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025.

Το συγκρότημα της Eθνικής Aσφαλιστικής αποτελείται από το ισόγειο και έξι ορόφους. Το κόστος για την κατασκευή του ανήλθε στα 36,3 εκατ. ευρώ με κατασκευάστρια την ΕΚΤΕΡ. Είναι συνολικής επιφάνειας 70.000 τ.μ. και σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Mario Botta. Αποτελείται από υπόγεια γκαράζ συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. και ανωδομή 30.000 τ.μ. Σκοπός της μετεγκατάστασης ήταν να απελευθερωθούν χώροι γραφείων δεκαεννιά χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων της Εθνικής Ασφαλιστικής που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας με τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της στο κτίριο της Συγγρού. Πρόκειται για μία κίνηση από πλευράς της CVC προκειμένου να ρευστοποιήσει την αξία ενός ακινήτου, το οποίο είναι εξαιρετικά μεγάλο από πλευράς όγκου και υπερβαίνει κατά πολύ τις πραγματικές ανάγκες της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η αξιοποίηση της Κλωστοϋφαντουργίας Ρετσίνα
Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την ανακατασκευή του κτιρίου της Κλωστοϋφαντουργίας Ρετσίνα στον Πειραιά. Για το συγκεκριμένο ακίνητο εκκρεμεί η εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου, κάτι που πρόκειται να ξεκινήσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Κατά πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build, τις συγκεκριμένες διαδικασίες τρέχει το γραφείο ASPA KST, του Σπύρου Τσαγκαράτου. Υπολογίζεται, ότι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί έως ότου το ακίνητο φτάσει έως και τη διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος που θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίησή του, απαιτούνται περίπου δύο χρόνια από σήμερα. Μάλιστα, χρειάστηκε ήδη να προηγηθούν συνεννοήσεις ως προς τη διευθέτηση των γραμμών του ΟΣΕ που διέρχονταν από εκεί, ως μέρος των πρωτοβουλιών αξιοποίησης.

Υπενθυμίζουμε, ότι η ΥΔΟΜ Πειραιά έχει εκδώσει άδεια κατεδάφισης μέρους των παλιών εγκαταστάσεων της Κλωστοϋφαντουργίας Ρετσίνα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το εν λόγω κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο και ένα μεγάλο μέρος της υφιστάμενης δομημένης επιφάνειας δεν επιτρέπεται να κατεδαφιστεί. Οι πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια κάλυψης 8.438 τ.μ., από τα οποία πρόκειται να κατεδαφιστούν 4.093 τ.μ. και να εξαιρεθούν της κατεδάφισης τα 4.344. Η ιδιοκτησία βρίσκεται εντός οικοπέδου με συνολικό εμβαδόν 23.282 τ.μ., μέρος των οποίων πρόκειται να παραχωρηθεί από την Εθνική Τράπεζα (στην οποία ανήκει το ακίνητο) στον Δήμο Πειραιά για χώρους πρασίνου και ψυχαγωγίας. Τα δύο αυτά ακίνητα έχει αναλάβει να διαχειριστεί η διεύθυνση ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας.