Περισσότερα από 150 έργα περιλαμβάνονται πλέον στη δράση «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» του επιχειρησιακού προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», μετά την πρόσφατη προσθήκη ακόμα 25 έργων με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Η συνολική δημόσια δαπάνη στο πλαίσιο της δράσης, που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ανέρχεται σε 45,79 εκατ. ευρώ, με την ιδιωτική συμμετοχή να φτάνει τα 7,5 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των έργων που έχουν υπαχθεί στη δράση είναι και αρκετά που αφορούν τον ευρύτερο τομέα των κατασκευών, με γνωστές επιχειρήσεις να επενδύουν σε νέα προϊόντα ή καινοτόμες πρακτικές με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, η οποία επενδύει στην ανάπτυξη καινοτόμου “ψηφιακού διδύμου” κλιβάνου τσιμεντοβιομηχανίας για τη μελέτη και βελτιστοποίηση προϊόντων με μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα. Απο την πλευρά της, η Fibran αξιοποιεί τεχνολογίες Industry 4.0 για τον προγραμματισμό παραγωγής και διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας δομικών και μονωτικών υλικών, ενώ η Πυραμίς Μεταλλουργία επιδιώκει την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της μέσω της χρήσης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της παραγωγής προϊόντων και την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.

Καινοτόμος κλιματισμός ανελκυστήρων και εφαρμογές
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έργο που υλοποιεί η Kleemann Hellas, το οποίο αφορά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός καινοτόμου συστήματος κλιματισμού ανελκυστήρων με την εφαρμογή θερμοηλεκτρικών διατάξεων, ενώ η Άτρακτος Τεχνική δρομολογεί την ανάπτυξη ενός έξυπνου συστήματος κατασκευής φορητών οικιών με μεθόδους προσθετικής κατασκευής και η iGlass αναζητά τρόπους για την αξιοποίηση ανακυκλωμένου θραύσματος υαλοπινάκων σε δομικές εφαρμογές.

Τέλος, η εταιρεία Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί σχεδιάζει μία καινοτόμα εφαρμογή σε έξυπνες τηλεφωνικές συσκευές (smartphones) για τον ταχύ προσεισμικό έλεγχο και την αποτίμηση της σεισμικής τρωτότητας και διακινδύνευσης σχολικών κτιρίων, ενώ η Γεωανάλυση ΑΕ αναπτύσσει ευφυείς λύσεις μοντελοποίησης και οπτικοποίησης κτιριοδομικής πληροφορίας.
Σημειώνεται ότι για τα περισσότερα έργα το συνολικό κόστος δεν ξεπερνά τα 400.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια υλοποίησης είναι στα τρία χρόνια περίπου, με ημερομηνία λήξης τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο (ανάλογα με την περίπτωση) του 2023.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build