Περαιτέρω ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές για την πώληση εξοχικών κατοικιών το 2023 με 4,7% όπως προκύπτει από σε΄΄, που παρουσίασε στο πλαίσιο του συνεδρίου για το Real Estate, Prodexpo, ο επικεφαλής της εταιρείας, Δημήτρης Μελαχροινός. Σημαντική είναι η ζήτηση που προκύπτει από διεθνείς αγοραστές, η οποία φέτος είναι αυξημένη κατά 15%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση της ζήτησης από εγχώριους αγοραστές κατά 20%, γεγονός που δείχνει ότι και οι Έλληνες έχουν επανέλθει δυναμικά στον τομέα των αγοραπωλησιών ακινήτων μετά από μία μακρά περίοδο καθίζησης που προηγήθηκε, ιδίως κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές για την ενοικίαση εξοχικών κατοικιών όπου με βάση τα στοιχεία της Spitogatos αυξήθηκαν κατά 3%, ωστόσο αυτό που παρατηρείται είναι ότι υφίσταται μείωση των τιμών ενοικίασης για βίλες. Στον τομέα των ενοικιάσεων οι ξένοι επισκέπτες της Ελλάδας ενίσχυσαν τη ζήτηση κατά 5% και οι εγχώριοι ενοικιαστές κατά 2%. Αναφορικά με τους διεθνείς αγοραστές, η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από Γερμανούς πολίτες, ενώ ακολουθούν ως χώρες προέλευσης οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Ισραήλ, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Σε ποιες περιοχές κοιτάζουν οι ξένοι αγοραστές
Οι περιοχές της Ελλάδας που προσέλκυσαν εντονότερα το ενδιαφέρον ξένων πολιτών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, ήταν κατά σειρά η Χαλκιδική, όπου το μεγαλύτερο μέρος των Γερμανών αναζητά εκεί την επόμενή του εξοχική κατοικία. Ακολούθησαν οι Κυκλάδες, η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη και τα προάστια αυτής, τα νότια προάστια της Αθήνας, το κέντρο της Αθήνας, τα Δωδεκάνησα, το υπόλοιπο Αττικής, η Μεσσηνία και τα Χανιά. Αντίστοιχα οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για εξοχικές κατοικίες που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων είναι τα νότια προάστια της Αθήνας, το υπόλοιπο Αττικής, τα προάστια της Θεσσαλονίκης, οι Κυκλάδες, το κέντρο της Αθήνας, η Εύβοια, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, τα νησιά του Αργοσαρωνικού Κόλπου και η Μεσσηνία. Εξετάζοντας επιμέρους περιοχές ενδιαφέροντος, τα νότια προάστια προσέλκυσαν ενδιαφέρον κατά ποσοστό 86% από Έλληνες πολίτες ή κατοίκους της Ελλάδας και μόλις 14% από ξένους. Οι Κυκλάδες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον κατά 65% των Ελλήνων και κατά 35% των ξένων και η Χαλκιδική κατά 57% των Ελλήνων και κατά 43% των ξένων. Η ξεχωριστή περίπτωση της Πάρου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Πάρου, όπου η ζήτηση έχει αυξηθεί με σημαντική ένταση τα τελευταία τρία χρόνια. Στο συγκεκριμένο νησί των Κυκλάδων προκύπτει ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2023 υπήρξαν 804 καταχωρήσεις ενδιαφέροντος προς αγορά, όπου το 73% αυτών αφορούσε σε εξοχικές κατοικίες. Η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό στο συγκεκριμένο νησί αυξήθηκε κατά 21,15% στην ίδια χρονική περίοδο, ανερχόμενη στα 4.852 ευρώ. Αύξηση παρουσιάστηκε και στο κτιριακό απόθεμα του νησιού κατά 2,4% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ η ζήτηση αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 7%. Ειδικότερα, αύξηση κατά 10% καταγράφηκε από εγχώριους αγοραστές και μόλις 1% από αλλοδαπούς αγοραστές ως προς τη ζήτηση για την Πάρο.

Από τα προαναφερόμενα ακίνητα για την Πάρο, το 67,2% ζητήθηκε από την εγχώρια αγορά, το 4,46% από τη Γερμανία, το 4,35% από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 3,65% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 2,21% από τη Γαλλία, το 1,78% από τον Καναδά, το 1,59% από την Ελβετία, το 1,45% από την Ολλανδία, το 1,29% από την Ιταλία, το 1,16% από το Βέλγιο. σε ό,τι αφορά την μέγιστη μέση τιμή για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς στο ίδιο νησί ήταν 344.303 ευρώ, στο δεύτερο τρίμηνο ήταν 300.453 ευρώ και στο τρίτο τρίμηνο 303.683 ευρώ. Ως προς την ελάχιστη μέση επιφάνεια των ακινήτων στο πρώτο τρίμηνο ήταν στα 94,1 τ.μ., στο δεύτερο τρίμηνο στα 130,94 τ.μ. στο τρίτο τρίμηνο 84,93 τ.μ. και αντίστοιχα η μέση προσδοκώμενη τιμή ανά ακίνητο ήταν στα 5.122 ευρώ ανά τ.μ. στο πρώτο τρίμηνο του έτους, στα 4.414 ευρώ ανά τ.μ. στο δεύτερο τρίμηνο και στα 4.293 ευρώ ανά τ.μ. στο τρίτο τρίμηνο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build