Στην έγκριση της Εθνικής Στρατηγικής για το BIM προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στο εγκριθέν κείμενο παρουσιάζονται δέκα δράσεις, η εφαρμογή των οποίων δύναται να αποτελέσει και τη σταδιακή υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου:

Ανάπτυξη οδικού χάρτη BIM
Η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη προωθεί το μήνυμα στην αγορά για την επικείμενη αλλαγή και τη συντονισμένη προσπάθεια προς την εισαγωγή του BIM στον κατασκευαστικό κλάδο δίνοντας παράλληλα κίνητρο στους επαγγελματίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι προετοιμασμένοι για το BIM.

Υλοποίηση πιλοτικών έργων
Τα πιλοτικά έργα αφορούν πρακτική εφαρμογή του BIM σε δημόσια έργα υποδομής, προσφέροντας μια αξιόπιστη δοκιμή της αποτελεσματικότητας του συνεργατικού πλαισίου και του τρόπου υλοποίησης έργων με BIM.

Τροποποίηση νομοθεσίας
Καταδεικνύεται η ανάγκη αναθεώρησης και επικαιροποίησης του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου που θα προβλέπει τη χρήση BIM και θα ορίζει σημαντικές παραμέτρους για την αποτελεσματική δημοπράτηση, μελέτη, κατασκευή και παράδοση έργων με BIM.

Επικοινωνία με την αγορά
Η συχνή αλληλεπίδραση με την αγορά αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματική εφαρμογή του BIM στη χώρα καθώς επιτυγχάνεται η υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του κατασκευαστικού κλάδου.

Προώθηση ενεργειών επικοινωνίας
Η προώθηση επικοινωνιακών ενεργειών περιλαμβάνει πρωτίστως την ενημέρωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού κλάδου με στόχο την επικοινωνία της συγκεκριμένης προσπάθειας στο μέγιστο δυνατό κοινό.

Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων BIM
Ενθαρρύνεται η οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών για την κατάρτιση των επαγγελματιών του κατασκευαστικού κλάδου στο BIM. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που θα απευθύνονται σε όλους τους μηχανικούς της χώρας.

Εφαρμογή νέων κανονιστικών ρυθμίσεων
Η εφαρμογή νέων κανονιστικών ρυθμίσεων περιλαμβάνει κατά κανόνα νομοθετικές τροποποιήσεις.

Δημιουργία προδιαγραφών και εργαλείων BIM
Συστήνεται η υιοθέτηση πρωτοκόλλου BIM στην Ελλάδα. Οι προδιαγραφές που ζητούνται για την εφαρμογή του BIM βασίζονται στο ΕΛΟΤ EN ISO 19650, το πρότυπο για τη διαχείριση πληροφοριών καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός περιουσιακού στοιχείου χρησιμοποιώντας BIM.

Σύνταξη τυπικών υποδειγμάτων συγγραφής υποχρεώσεων BIM
Για να διασφαλιστεί μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας, ιδιαίτερα σημαντική είναι η σύνταξη τυπικών υποδειγμάτων συγγραφής υποχρεώσεων BIM σύμφωνα με το ISO 19650. Ειδικότερα, αφορά στα πρότυπα OIR, PIR, EIR, AIR σχετικά με τις στρατηγικές και τις καθημερινές διαδικασίες διαχείρισης του περιουσιακού στοιχείου και την παράδοση του έργου.

Χρηματοδοτικά κίνητρα και εργαλεία ενίσχυσης επιχειρήσεων
Προτείνεται η παροχή κρατικής οικονομικής υποστήριξης με την μορφή χρηματοδοτικών κινήτρων και εργαλείων προς τις επιχειρήσεις. Για την οικονομική ενίσχυση εταιρειών με περιορισμένους πόρους, προτείνεται η επιδότηση αγοράς εξοπλισμού με δυνατότητες υποστήριξης λογισμικών BIM.