Καταγραφή, συντονισμός και ενιαία στρατηγική είναι το τρίπτυχο των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο πάνελ «Αξιοποίηση Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας: το παρόν και το μέλλον» του Hellenic Public Property Conference.

Η ΕΤΑΔ να γίνει σύγχρονη εταιρεία real estate
«Διαχρονικά η ΕΤΑΔ κατηγορείται για ολιγωρία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει 72.000 εγγραφές. Η κάθε κατηγορία ακινήτων από αυτά χρήζει διαφορετικών διαδικασιών και τρόπου ανάπτυξης», είπε η Ηρώ Χατζηγεωργίου, CEO της ΕΤΑΔ. «Στόχος μας η ΕΤΑΔ να γίνει σύγχρονη εταιρεία real estate αντιμετωπίζοντας το κάθε ακίνητο με τον καλύτερο τρόπο».

Η τοπική αυτοδιοίκηση να εμπλέκεται νωρίς στα σχέδια των έργων
«Όλες οι μεγάλες αναπτύξεις αυτής της περιόδου έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι ακίνητα του δημοσίου», είπε ο Θεόδωρος Α. Γαβριηλίδης, Chief Investment Officer της LAMDA Development. Φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάπτυξη της Μαρίνας Φλοίσβου από τη LAMDA Development, αποκάλυψε ότι το έργο είχε παγώσει για δύο χρόνια επειδή υπήρχε προσφυγή εναντίον του από κάποιον τοπικό δήμο. «Το δίδαγμα είναι πως πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμοι της χώρας να εμπλέκονται από νωρίς στα σχεδιαζόμενα έργα», τόνισε.

Ελάχιστα όσα έγιναν ως τώρα
«Όσα έχουν γίνει είναι ελάχιστα», επεσήμανε ο Γιάννης Παναγιωτίδης, Πολ. Μηχ. ΑΠ ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Μέλος ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ, συμπληρώνοντας: «Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει ενιαία πλατφόρμα καταγραφής ακινήτων για το ευρύτερο δημόσιο. Επιπλέον, απουσιάζει ένας κεντρικός μηχανισμός αποτύπωσης και παρακολούθησης των ακινήτων, ενώ δεν υπάρχει συνολική κεντρική στρατηγική για το πώς θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα ακίνητα».

Αποσπασματική αντιμετώπιση
«Το ελληνικό δημόσιο εγκληματεί κατά της περιουσίας του, τα τελευταία πενήντα χρόνια. Υπάρχει κατακερματισμός και δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση», τόνισε ο Νικόλαος Κουλοχέρης, Συνιδρυτής-Εταίρος, Μαχάς και Συνεργάτες. Λόγω του κινήματος της πετσέτας ξεκίνησε η αποκατάσταση του νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό και την παραλία με πολύ σωστές κινήσεις. «Ωστόσο όλα τα προβλήματα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας αντιμετωπίζονται αποσπασματικά», εξήγησε.

Το case study της Λαυρεωτικής
«Ξεκινήσαμε και καταγράψαμε ό,τι υπήρχε αδιάθετο, σε επαφή με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, και καταλήξαμε το 2009 να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΚΕΔ, το οποίο μας οδηγεί ακόμη και σήμερα», ανέφερε ο Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής. «Έχουμε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με τις χρήσεις γης. Πλέον όμως συζητάμε με την ΕΤΑΔ, μετά την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της ΔΕ Λαυρεωτικής και την περιβαλλοντική έγκριση αυτού».