Επιθετικός, αλλά εφικτός, είναι ο στόχος ολοκλήρωσης των μεγαλύτερων έργων που εντάσσονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξης στο Ελληνικό, ανέφερε σε δημοσιογραφική ενημέρωση ο Οδυσσέας Αθανασίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις μεγάλες προκλήσεις αφενός του ελλιπούς ανθρώπινου δυναμικού των κατασκευών και αφετέρου του κατασκευαστικού κόστους. Όπως σημείωσε, η Lamda Development αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα συνάπτοντας ισχυρές συνεργασίες με διεθνείς παίκτες, όπως η Bouygues (σε συνεργασία με την Intrakat κατασκευάζουν τον Riviera Tower), αλλά και με μικρομεσαίες ελληνικές τεχνικές εταιρείες, όπως η Εθνοκάτ.

Φυσικά, η Πολιτεία έχει ως αρμοδιότητα τη νομοθέτηση η οποία θα επιτρέπει την εισροή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες, πρόσθεσε ο κ. Αθανασίου.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, ο επικεφαλής της Lamda Development ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται κανένας προβληματισμός ή ανησυχία. “Είμαστε πλήρως καλυμμένοι για την α’ φάση της ανάπτυξης”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε, επίσης, πως η Lamda Development έχει ήδη αντλήσει 650 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ τον Δεκέμβριο του 2019 και επιπλέον 550 εκατ. ευρώ από δύο ομόλογα (του Ιουλίου 2020 και του Ιουλίου 2022), ενώ επίσης το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον αγοραστών και επενδυτών διασφαλίζει σε συνεχή βάση επιπλέον έσοδα για το έργο.

Μια “Μικρή Αθήνα” μέσα στο Ελληνικό
Παράλληλα, μια εικόνα της αποκλειστικά οικιστικής ανάπτυξης της “Μικρής Αθήνας” (ή Little Athens) έδωσε η Αγγελική Τούζιου, Chief Development Officer Residential, Sports & Mixed Use Tower.
Το συγκεκριμένο project εντάσσεται στον σχεδιασμό της δημιουργίας επιπλέον 1.200 διαμερισμάτων μέσα στην πρώτη πενταετία.

Ο στόχος είναι, η νέα οικιστική ανάπτυξη να ξεκινήσει το 2024 και να ολοκληρωθεί το 2027.
Μεταξύ άλλων, η Little Athens θα περιλαμβάνει:
• το Park Rise με κτίρια 50 μέτρων, 12 και 8 ορόφων σχεδιασμένα από τον Δανό αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, τα οποία περιλαμβάνουν 88 διαμερίσματα επιφάνειας 70 έως 350 τετραγωνικών μέτρων,
• μία ακόμη ανάπτυξη με 7 κτίρια καταστημάτων και 156 διαμερισμάτων επιφάνειας 60 έως 300 τετραγωνικά μέτρα, που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου 314 Architects του Παύλου Χατζηαγγελίδη,
• ένα συγκρότημα 9 κτιρίων με 79 διαμερίσματα με χαρακτηριστικό τους τα στρογγυλά μπαλκόνια, επιφάνειας 60 έως 200 τετραγωνικών μέτρων, σχεδιασμένα επίσης από το γραφείο 314 Architects,
• ένα συγκρότημα 56 διαμερισμάτων σε σχέδια της Deda & Architects καθώς και
• ένα συγκρότημα 80 διαμερισμάτων με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Tsolakis Architects.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί προς πώληση σχεδόν 30 κατοικίες, οι τιμές των οποίων ξεκίνησαν από 6.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με το φθηνότερο να πωλείται στα 350.000 ευρώ.

Πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα και οι υποδομές
Όσον αφορά στην εξέλιξη των μεγάλων έργων της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού, στην υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος (εντάσσεται στα έργα υποδομών της Avax) οι εκσκαφές έχουν φτάσει το 75% και το 35% η σκυροδέτηση.

Στο Ρέμα Τραχώνων η εκσκαφή έχει φτάσει το 70%.
Απροβλημάτιστα, παράλληλα, τρέχει η κατασκευή του Riviera Tower από το σχήμα Bouygues-Intrakat, ενώ ολοκληρώθηκε προ ημερών η θεμελίωση του έργου. Επιπροσθέτως, έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωση του Marina Tower, οι εκσκαφές για το Vouliagmenis Mall από την Άκτωρ ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή των Condos από το σχήμα Άκτωρ-Εθνοκάτ. Οι εργασίες στο αθλητικό κέντρο προχωρούν από το σχήμα Intrakat-Μέτκα και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2025, ενώ στο επόμενο δίμηνο αναμένεται και ο ανάδοχος για το mall στον Άγιο Κοσμά, το Riviera Galleria. Τέλος, προς τα τέλη του 2024 θα ξεκινήσει και η κατασκευή του Πύργου Μεικτής Χρήσης (για κατοικίες και ξενοδοχείο) από κοινού με την Brooklane, έργο, ο ανάδοχος του οποίου ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build