Το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «Στρατηγικές σύνθεσης φυσικού και ψηφιακού χώρου» (εκδ. Ποταμός), εξέδωσε η Δρ. Αρχιτέκτων και εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο ΒΙΜ Workgroup του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης, Όλγα Βενετσιάνου. Ένα από τα εργαλεία που συνδυάζουν το απτό και το ψηφιακό περιβάλλον του καιρού μας και με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο είναι και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ). Με αφορμή αυτό, το Build επικοινώνησε με την κ. Βενετσιάνου και συζήτησε μαζί της για το πώς το IoT βοηθά τον Αρχιτέκτονα στο έργο του και για τις προκλήσεις της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στην Αρχιτεκτονική.

Ο υβριδικός χώρος του σήμερα και τα θέματα του βιβλίου
«Οι καθημερινές δραστηριότητές μας εκτυλίσσονται σε έναν συνδυασμό απτικού και ψηφιακού περιβάλλοντος», εξηγεί η κ. Βενετσιάνου. «Ο σχεδιασμός αυτού του υβριδικού χώρου», προσθέτει, «απαιτεί ειδικευμένα εργαλεία ανάλυσης, που αναπτύσσονται με βάση την κινηματογραφική εμπειρία και ιδιαίτερα τον πειραματικό κινηματογράφο (μελέτη του χώρου ως μια μη γραμμική αφηγηματική διαδικασία), τις διαδραστικές πολυμεσικές εγκαταστάσεις (ιδιαίτερα σε θέματα επικοινωνίας ανθρώπου-υπολογιστή), το IoT (όπου κάθε χώρος ή αντικείμενο αποτελεί μέρος ενός συνόλου στοιχείων με τα οποία διαρκώς ανταλλάσσει πληροφορίες) και τις σύγχρονες μεθόδους οπτικοποίησης του ψηφιακού χώρου και τις στρατηγικές ένταξής τους στο απτικό περιβάλλον». Στο βιβλίο της, τόνισε, «γίνεται καταγραφή των μεθόδων συνδυασμού απτικού και ψηφιακού περιβάλλοντος σε διαδραστικές πολυμεσικές εγκαταστάσεις, από την περίοδο του Διευρυμένου Κινηματογράφου του 1960 μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με άξονα το έργο του Αυστραλού καλλιτέχνη Jeffrey Shaw».

IoT και Αρχιτέκτονας
Ρωτήσαμε, έπειτα, την κ. Βενετσιάνου πώς το Internet of Things βοηθά τον Αρχιτέκτονα να επιτελέσει το έργο του: «Η ένταξη κατάλληλων αισθητήρων στο δομημένο περιβάλλον δίνει τη δυνατότητα συλλογής δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος σε επίπεδο εσωτερικού χώρου, κτιρίου, γειτονιάς και σε αστική κλίμακα. Π.χ., με εφαρμογές “έξυπνων” κτιρίων βελτιώνεται η ποιότητα λειτουργιών όπως ο κλιματισμός και ο φωτισμός.

Η βελτιστοποίηση αυτή σχετίζεται με την άνεση των χρηστών και την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς οι βασικές λειτουργίες των κτιρίων προσαρμόζονται αυτόματα ανάλογα με τη χρήση. Τα δεδομένα της χρήσης κτιρίων και πόλεων αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τον πετυχημένο σχεδιασμό σε επόμενα έργα. Η πληροφορία αυτή λείπει από τον/την αρχιτέκτονα, καθώς, ειδικά για δημόσια έργα, δεν υπάρχει επαρκής γνώση σχετικά με την καθημερινή τους λειτουργία αφού παραδοθούν.

Τα δεδομένα της χρήσης είναι επίσης σημαντικά για τη συντήρηση κτιρίων και αστικών περιοχών. Σε επόμενο στάδιο, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν προσαρμόσιμα, ευέλικτα αρχιτεκτονικά συστήματα και κατασκευές που θα μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών». Σε ποιον βαθμό, ωστόσο, έχουμε ενσωματώσει στην Ελλάδα το IoT; «Στην Ελλάδα γίνονται εφαρμογές “έξυπνων” πόλεων και κτιρίων, σε επίπεδο κλιματισμού, φωτισμού και συστημάτων ασφαλείας αλλά και στις αστικές μεταφορές και υποδομές. Το ζητούμενο, για τα δημόσια έργα, είναι τα δεδομένα που καταγράφονται να ακολουθούν τα πρότυπα των ανοικτών τεχνολογιών και να είναι διαθέσιμα στο κοινό με κατανοητή μορφή και εύκολη πρόσβαση».

Αρχιτεκτονική και ν. τεχνολογίες
Για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών στην αρχιτεκτονική, η κ. Βενετσιάνου είπε: «Τα ψηφιακά περιβάλλοντα και τα συστήματα απεικόνισής τους καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας. Η προβαλλόμενη εικόνα λειτουργεί σε συνδυασμό με την επιφάνεια υλοποίησής της (που μπορεί να είναι ο τοίχος ενός εκθεσιακού χώρου, η όψη ενός κτιρίου, η οθόνη του κινητού τηλεφώνου). Σε κάθε περίπτωση, δημιουργείται ένα περιβάλλον που αποτελεί αντικείμενο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η εμπειρία της κίνησης σε αυτό, η οργάνωση της ψηφιακής πληροφορίας που παρουσιάζεται και η κοινωνική εμπειρία που διαμορφώνεται από τις συνθήκες θέασης καθορίζονται από τις σχεδιαστικές αρχές της οργάνωσης του χώρου».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build