Το Building Information Modelling (BIM), αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του κατασκευαστή, του αρχιτέκτονα, του μελετητή, προς το παρόν δεν έχει ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ελληνικό τεχνικό και κατασκευαστικό κόσμο αλλά αυτή η κατάσταση πολύ σύντομα θα αλλάξει, όπως τόνισε η Δρ. Αρχιτέκτων, Όλγα Βενετσιάνου, μιλώντας στο Build.
Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στο ΒΙΜ Workgroup του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης επεσήμανε την ανάγκη άμεσης εντατικοποίησης της εκπαίδευσης και της τριβής των τεχνιτών και των κατασκευαστών με το BIM, ώστε να εξοικειωθούν μαζί του το γρηγορότερο.

«Μικρό το ποσοστό της ενσωμάτωσης, αλλά…»
«Είναι, θεωρώ, σε πολύ αρχικό στάδιο η ενσωμάτωση του BIM από τον ελληνικό τεχνικό και κατασκευαστικό κόσμο, εφ’ όσον μάλιστα η χρήση του δεν είναι ακόμα υποχρεωτική (ενώ έχει και ένα κόστος η εκπαίδευση πάνω σε αυτό). Λίγα είναι τα γραφεία που ασχολούνται συστηματικά με το BIM και έχουν μεγάλη εμπειρία. Αρκετοί είναι, ωστόσο, από την άλλη, εκείνοι που έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να ασχοληθούν – αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα», τονίζει η κ. Βενετσιάνου. Υπενθυμίζει, έπειτα, ότι εντός των επόμενων δύο χρόνων πρόκειται να γίνει υποχρεωτική η χρήση αυτού του εργαλείου στις μελέτες για τα δημόσια κατασκευαστικά έργα σε περίπτωση που αυτά υπερβαίνουν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό και λέει: «Αυτό θα έχει μεν έναν υποχρεωτικό χαρακτήρα, όμως είναι ένα σημαντικό στοιχείο και θα αλλάξει πολύ το τοπίο και τον τρόπο που πολλές εταιρείες βλέπουν το BIM, οδηγώντας τις στο να το χρησιμοποιήσουν. Επιπλέον, στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα γίνουν τρία πιλοτικά δημόσια έργα με ΒΙΜ στο Γ’ τρίμηνο του 2025».

«Η σημασία της εκπαίδευσης»
Όλα αυτά, πάντως, δεν είναι αρκετά, σύμφωνα με την κ. Βενετσιάνου. «Πρέπει να γίνει δουλειά πάνω στο κομμάτι της εκπαίδευσης, η οποία είναι ανάγκη να γίνει πιο συστηματική. Προς αυτό θα γίνουν βήματα και από το ΤΕΕ και μάλιστα ήδη, από τα ΚΕΔΙΒΙΜ των Πανεπιστημίων, δημιουργούνται προγράμματα για το BIM. Ακόμη, λόγω του ότι οι κύριοι των πιο μεγάλων έργων απαιτούν αυτά να γίνονται με BIM, αναγκαστικά εκπαιδεύονται και οι αντίστοιχοι μελετητές επάνω σε αυτό.

Σιγά σιγά, ο τεχνικός κόσμος αρχίζει και μαθαίνει το BIM». Πρέπει, όμως, σύμφωνα με την κ. Βενετσιάνου, να γίνει πιο συστηματική εκπαίδευση και από τις εταιρείες και από τις δημόσιες υπηρεσίες. «Τώρα», εξηγεί, «πολλοί μελετητές ιδιωτικά μαθαίνουν και παρακολουθούν αυτά τα προγράμματα για να βελτιώσουν το βιογραφικό τους και να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις. Ταυτόχρονα, απ’ ό,τι γνωρίζω, έχει γίνει προσπάθεια εκπαίδευσης των υπαλλήλων που θα κάνουν τον έλεγχο των μελετών με BIM στα δημόσια έργα και θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι μαζί του. Βέβαια, για την εκπαίδευση, απαιτούνται ο σχετικός εξοπλισμός, μηχανήματα που να μπορούν να “τρέξουν” τα απαραίτητα προγράμματα, άδειες για τα προγράμματα, κλπ, καθώς και οι απαραίτητες επενδύσεις σε χρόνο. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν».

«Το BIM είναι μονόδρομος»
Η κατάσταση, πάντως, θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια, προβλέπει η κ. Βενετσιάνου. «Η χρήση του BIM είναι μονόδρομος. Αποτελεί, εξάλλου, σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι και αποδεδειγμένο ότι τα έργα που εκτελούνται με BIM είναι αποδοτικότερα από άποψη χρόνου και κόστους», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Σίγουρα, λοιπόν, θα εξελιχθεί και στη χώρα μας ο σχεδιασμός, η μελέτη και η κατασκευή ενός έργου με το BIM. Η μετάβαση θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα και μία σχετική προετοιμασία. Δεν μπορεί να επέλθει σύντομα. Θα βοηθήσει, όμως, εάν, π.χ., ένα γραφείο κάνει από μόνο του δοκιμαστικά κάποια μελέτη με BIM έστω κι αν αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, για να εξοικειωθεί με το εργαλείο αυτό, να εκπαιδευτεί και να είναι έτσι έτοιμο, όταν θα έλθει η ώρα, να κάνει χρήση του».