Στο Construction Project Management Conference έλαβε χώρα πάνελ συζήτησης με τίτλο «Construction PMs in the Greek market: a SWOT analysis», στο οποίο συμμετείχαν η Δέσποινα Καλλιδρομίτου, Πρόεδρος ΣΕΓΜ-Πρόεδρος και CEO της Έψιλον ΑΕ, Παναγιώτης Νεράντζης, Director, Planning & Development της Arbitrage Development και Κάθη Χριστίδου, Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ). Το πάνελ συντόνισε η Έφη Καλαϊτζίδου, Dipl. Civil Engineer, Project Manager, MSc Engineering Project Management | VP Membership & Recruitment της PMI Greece Chapter.
Στρατηγικός σχεδιασμός, βιωσιμότητα και αξία για τον πολίτη
«Ο ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός συνιστά θεμέλιο λίθο για τα έργα υποδομής, καθώς μέσω αυτού δίνεται προσοχή όχι μόνο στις τρέχουσες αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες και προκλήσεις», δήλωσε η κ. Καλλιδρομίτου, υπογραμμίζοντας, επιπλέον, τη σημασία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στα έργα αλλά και την κομβική διάσταση της κοινωνικής αξίας τους. «Τα έργα, και ειδικά τα κατασκευαστικά, είναι μακροπρόθεσμα και οι συνθήκες τους συνεχώς αλλάζουν, οπότε χρειάζεται ευελιξία», είπε η κ. Χριστίδου, επισημαίνοντας πως «πρέπει να σχεδιάσουμε και την εφαρμογή με κατάλληλα εργαλεία, πλανά, project management και πιο ευέλικτο πλαίσιο στη χρηματοδότηση των έργων». «Για να διασφαλίσουμε την αύξηση της αξίας του έργου, καλό θα είναι να θέσουμε έναν στόχο για το πού θέλουμε να φτάσουμε σε βιωσιμότητα και ποιότητα αντικειμένου», δήλωσε ο κ. Νεράντζης, προσθέτοντας πως ο στρατηγικός σχεδιασμός «χρειάζεται συνέπεια και νομοθεσία με μακροπρόθεσμο πλάνο, προκειμένου να προσφέρει ασφάλεια σε επενδυτές και εργαζομένους».
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων
«Οι εταιρείες πρέπει να επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό, καταρτίζοντας τα στελέχη τους κι ενισχύοντας τις δεξιότητές τους», υπογράμμισε η κ. Καλλιδρομίτου, αναφέροντας μεταξύ των παραγόντων που ενισχύουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα την έμφαση στα ESG, τις «έξυπνες» συνέργειες με ινστιτούτα και τεχνολογικούς παρόχους και την ενίσχυση της εσωτερικής ανταλλαγής πληροφοριών.
«Καθώς κινούμαστε σε διεθνές περιβάλλον, πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις αλλαγές», υπενθύμισε η κ. Χριστίδου, τονίζοντας πως «στην παροχή υπηρεσίας απαιτείται να καταστούμε εξωστρεφείς και να εξάγουμε υπηρεσίες αντί για άτομα, επενδύοντας πολύ στο ανθρώπινο δυναμικό και δίνοντας έμφαση στα soft skill».
Ο κ. Νεράντζης παρατήρησε, ότι «η τεχνολογία αρχίζει και συνδέεται με την καθημερινή πρακτική, με αποτέλεσμα όποιος την κατέχει και τη φτάνει στα άκρα της, να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με κάποιον που μένει εκτός αυτής της εκπαίδευσης». Τέλος, η κ. Καλλιδρομίτου εξήγησε ότι «οι επιχειρήσεις χρειάζονται πόρους και, ως εκ τούτου, στήνονται πολλά μοντέλα εταιρειών σε στρατηγικές συνεργασίες, συγχωνεύσεις και τολμηρά σενάρια εξαγωγών», συμπληρώνοντας πως είναι σημαντικό να βρεθούν οι μελλοντικοί ηγέτες, ενώ η κ. Χριστίδου είπε: «Στην Ελλάδα θέλουμε να είμαστε αφεντικά, όμως όταν συνεργαζόμαστε πάμε ένα βήμα παραπάνω και ανταποκρινόμαστε στο μέγεθος των projects που έχουμε αναλάβει».