Τον δρόμο για τις προγραμματισμένες αυξήσεις μισθωμάτων με βάση τα πληθωριστικά δεδομένα κατά την φετινή χρονιά και την ιδιαίτερα αυξημένη ένταση των τιμών καταναλωτή, άνοιξε η φετινή χρονιά για την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ. Αυτό ανέφερε ο o Ευάγγελος Κοντός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων. Το γεγονός κατά τον ίδιο ότι προηγήθηκε η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή της προγραμματισμένης αύξησης των μισθωμάτων, έδωσε επί της ουσίας την ευκαιρία στην ΑΕΕΑΠ να αναπροσαρμώσει τις τιμές σε περισσότερο από το 50% του χαρτοφυλακίου της μέχρι στιγμής, στηριζόμενη στα δεδομένα που έφερε ο πληθωρισμός.

Μόχλευση στα επίπεδα των 45 εκατ. ευρώ
Επενδυτικά ο όμιλος Intercontinental International θα έχει φέτος την δυνατότητα από πλευράς μόχλευσης νέου δανεισμού, εφόσον αυτό χρειαστεί, να έχει στην διάθεσή του ποσό 45 εκατ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από τις ήδη υπάρχουσες αναξιοποίητες γραμμές χρηματοδότησης των τραπεζών, ύψους 25 εκατ. ευρώ αλλά και από επιπλέον 20 εκατ. ευρώ που πιθανότατα θα αντλήσει η ICI μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο η ΑΕΕΑΠ θα οδηγηθεί σε βάθος δωδεκαμήνου στην αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της στα 160 εκατ. ευρώ από 115 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021, θέτοντας ως επόμενο στόχο το κατώφλι των 200 εκατ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα εικοσιτεσσάρων μηνών.

«Μπαίνουμε σε τρίτη κατά σειρά φάση κρίσης» – Επενδυτικές ευκαιρίες στα γραφεία
Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, ο κύριος Κοντός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ως χώρα μπαίνουμε σε τρίτη κατά σειρά φάση κρίσης. Εξετάζοντας επιμέρους κατηγορίες ακινήτων, είπε ότι τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά κέντρα μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα λόγω υψηλών ενεργειακών αναγκών και αυξημένου λειτουργικού κόστους που θα μειώσει το EBITDA και τις αποδόσεις τους.

Από την άλλη πλευρά για τους χώρους γραφείων είπε ότι η ζήτηση έχει ξαναέρθει στο προσκήνιο για μεγαλύτερες και ενεργειακά αποδοτικότερες εγκαταστάσεις. Συμπλήρωσε ότι το υπάρχον αποθεματικό σε χώρους γραφείων δεν είναι δομημένο με βάση τις συνθήκες και τις ανάγκες της περιόδου και συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση τα κτίρια δεν είναι ενεργειακά αυτόνομα. «Οπότε θεωρούμε ότι ουσιαστικά στους επόμενους μήνες και έτη αυτό το γερασμένο απόθεμα θα δώσει τη δυναμική για επενδυτικές ευκαιρίες, γιατί σίγουρα θα πρέπει να αναμορφωθεί και να έρθει στο βαθμό που του επιτρέπεται, στο σήμερα», σχολίασε ο επικεφαλής της Intercontinental International. Αναφορικά με τα καταστήματα λιανικής είπε ότι επλήγησαν από την πανδημία και πρόσθεσε ότι μπαίνουν σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού καθώς οι καταναλωτές κάνουν διαδικτυακές αγορές και για λόγους ασφαλείας αλλά και για λόγους οργανωτικού περιβάλλοντος καταφεύγουν σε εμπορικά κέντρα όταν οι αγορές είναι φυσικές.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build