Η συνέχιση, ωρίμανση και υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους παράγοντες της έγκαιρης υλοποίησης, της χρηματοδότησης και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων του κρατικού μηχανισμού, όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο ITC 2024.

Συμβασιοποιημένο το 90% των έργων του PPF
Από τα πρώτα 3,5 δισ. έργων που έχουν ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) και αφορούν τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει συμβασιοποιηθεί το 90% αυτών και όλα αυτά μέσα σε ενάμιση χρόνο, τόνισε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. Ενδεικτικά, ανέφερε τα 92 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας που θα παραδοθούν στο τέλος του 2025, τους διαγωνισμούς του Προγράμματος «Αιγίς», οι οποίοι έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με στόχο έως τις αρχές του 2026 να υπάρχει ένας μηχανισμός για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών συνθηκών, καθώς και την αναβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Να απλοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο
Ως μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ο Δημήτρης Σαμαράς, Πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», γιατί πέραν των χρηματοδοτικών πόρων αλλάζει η κουλτούρα επιλογής και ολοκλήρωσης των έργων στη χώρα. Τα συμπιεσμένα χρονοδιαγράμματα είναι η μεγάλη πρόκληση, σημείωσε, γιατί ενώ η τελική προθεσμία είναι το 2026, μεσολαβούν πολύ κρίσιμα ορόσημα, από τα οποία θα εξαρτηθεί η χρηματοδότηση των έργων που έχουν επιλεγεί. Αυτά τα σφιχτά περιθώρια έφεραν στην επιφάνεια παθογένειες της ελληνικής γραφειοκρατίας, ωρίμανσης, αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων. Γι’ αυτό πρέπει να αναληφθούν νέες δράσεις, τόνισε. Για να πετύχουμε τους στόχους πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία σε όλη την αλυσίδα που συμμετέχει στην ωρίμανση και υλοποίηση αυτών των έργων. Επιπλέον, πρέπει να απλοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα, για να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, διευκολύνοντας τις διαδικασίες.

Να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο των τεχνικών εταιρειών
Το στοίχημα με το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι μόνο η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του κράτους, είναι η αξιοποίηση της περιουσίας και οι ιδιωτικές επενδύσεις, είπε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μακέδος, Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ. Είναι κρίσιμο, κατά τον ίδιο, να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο των μικρομεσαίων κατασκευαστών, να συνειδητοποιήσουν ότι έχουμε εθνικό καθήκον να υπηρετήσουμε αυτά τα έργα, έγκαιρα και εντός προϋπολογισμού. Το ΤΜΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΑΤ, στην πρώτη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δίνει δάνεια κίνησης έως 400.000 ευρώ εγγυημένα, μέσα από οκτώ συνεργαζόμενες τράπεζες, ενώ με τη Microfinance Solutions δίνουμε επιχειρηματικά δάνεια έως 25.000 ευρώ. Στόχος του ΤΜΕΔΕ είναι ο τεχνικός κόσμος όχι μόνο να μεγεθυνθεί αλλά να αναπτυχθεί βιώσιμα, υπογράμμισε.