Συνολικές επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ σε κατοικίες, logistics, γραφεία και ξενοδοχεία, θα πραγματοποιήσει η Noval Property έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο CEO της εταιρείας, Παναγιώτης Καπετανάκος. Η Noval Property εισάγει τις μετοχές της προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ στις 05/06. H ΑΕΕΑΠ διατηρεί σύγχρονο χαρτοφυλάκιο αξίας 571 εκατ. ευρώ, όπου τα περισσότερα δημιουργήθηκαν από το 2015 και ύστερα. Από αυτά, το 75% αποτελούν ακίνητα εισοδήματος με πληρότητα πάνω από 98%, με μέση υπολειπόμενη διάρκεια ζωής 7,2 χρόνια και ετησιοποιημένο yield 7,2%. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που έχει αναπτύξει η ίδια, αναλαμβάνοντας παλιά κτίρια και βιομηχανικά ακίνητα, δημιουργώντας στη θέση τους νέα ακίνητα. Το 25% των ακινήτων του χαρτοφυλακίου είναι υπό κατασκευή και το 1/4 της αξίας των ακινήτων είναι πιστοποιημένα περιβαλλοντικά όπως το The Orbit, το Butterfly και το Mare West στην Κόρινθο.
Στο μετοχικό κεφάλαιο η EBRD
Μέσω της εισαγωγής στο ΧΑ θα εισέλθει στην εταιρεία η EBRD με ποσοστό 1,25%, αποτελώντας τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή μέσω της μετατροπής ομολογιακού δανείου. Αυτή τη στιγμή, το 99% των ακινήτων της βρίσκεται στην Ελλάδα και το 98% στην Αθήνα.
Από το 2019, όταν η Noval έγινε ΑΕΕΑΠ, κατάφερε να διπλασιάσει την αξία του χαρτοφυλακίου και την εσωτερική αξία της, η οποία ήταν 429 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, μέσω της ανάπτυξης των ακινήτων τα οποία έχουν προσδώσει αξία. Ταυτόχρονα, κάνει ενεργητική διαχείριση των ακινήτων, αυξάνοντας κατά 18% σε οργανική βάση τα μισθώματα στη διάρκεια του 2023.
Τον τελευταίο έναν χρόνο βλέπει αύξηση των αποδόσεων σε επίπεδο αγοράς και πέρυσι είχε καθαρά κέρδη 65 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο, κάθε χρόνο αυξάνεται η εσωτερική αξία της εταιρείας σε ποσό μεταξύ 50 έως και 60 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι η εταιρεία έχει δάνεια σε σχέση με την αξία του χαρτοφυλακίου 38%. Τα 2/3 του δανεισμού είναι με χαμηλό επιτόκιο, ενώ το μέσο επιτόκιο στο τέλος του 2023 ήταν 3,9%. Πάνω από το 60% των συμβάσεων μίσθωσης λήγουν από το 2029 και ύστερα. Μεγαλύτερος μισθωτής είναι η ΙΚΕΑ με ποσοστό 16,9% και ακολουθούν Viohalco (12,1%) και Wyndham Grand (8,6%).
Τρεις άξονες στρατηγικής
Η στρατηγική της επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες. Καταρχάς, διαχειρίζεται ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ιδίων ακινήτων, τα οποία αξιοποιεί με τη συνεισφορά περιουσιακών στοιχείων της Viohalco, ενώ στην πορεία απέκτησε έναν σημαντικό αριθμό ακινήτων, όπως αυτό στην λεωφόρο Κηφισίας από την Hellenic Energy αλλά και το παλιό εργοστάσιο της Kodak. Επιπλέον, αναζητά ακίνητα που θα προσδώσουν περαιτέρω αξία, αγοράζοντάς τα είτε σε συνεργασία με ξένους επενδυτές, είτε με ίδιες δυνάμεις. Τρίτος πυλώνας στρατηγικής είναι η ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων όπου διαρθρώνονται οι μισθωτικές συμβάσεις με τρόπο που να ανανεώνονται τα μισθώματα σε υψηλότερη κλίμακα είτε με τους ίδιους, είτε με νέους μισθωτές. Π.χ., ξεκίνησε στο Orbit με σύντομες μισθώσεις στα 15-19 ευρώ/τ.μ. και στη συνέχεια ανανέωσε μισθώσεις στα επίπεδα των 30-35 ευρώ/μήνα. Δεύτερο σκέλος της ενεργητικής διαχείρισης, δεδομένου ότι λειτουργεί και ως developer, είναι ότι αναπτύσσει υπάρχοντα ακίνητα με παράδειγμα το River West, όπου απέκτησε μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης το παλιό εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, δημιουργώντας το River West Open.
Αναφερόμενος στην αγορά ακινήτων, ο κ. Καπετανάκης επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργήσει μία εταιρεία από μόνη της νέο προϊόν, ώστε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά είναι «ρηχή». Επίσης, τόνισε ότι το περιβάλλον των ακινήτων στη χώρα μας παρουσιάζει δομική ανισορροπία με μικρή προσφορά και αυξημένη ζήτηση, αντίθετα με τις ευρωπαϊκές αγορές. «Επιπλέον, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε συμπίεση των αποδόσεων στα ποιοτικά ακίνητα και η Αθήνα αρχίζει να κινείται στα επίπεδα πόλεων όπως η Λισαβόνα, που παρουσίασε αντίστοιχα μακροοικονομικά προβλήματα και με ανάλογο εν ισχύ καθεστώς golden visa», εξήγησε ο κ. Καπετανάκος.