Σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται αυτή την περίοδο το φιλόδοξο project μεικτής χρήσης που θα αναπτύξει η Noval Property στην Πειραιώς 252 στον Ταύρο, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο. Η αδειοδοτική διαδικασία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου ενάμισι έτος για την ολοκλήρωσή της, καθώς αυτή τη στιγμή προηγείται η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Ακολούθως, θα χρειαστεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία θα ανοίξει για τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδιασμού που αφορά στην κατασκευή του ακινήτου.  Το κτιριακό συγκρότημα που θα κατασκευαστεί θα έχει μεικτή χρήση, συμπεριλαμβανομένων χώρων γραφείων αλλά και εμπορικών χώρων και αναμένεται ότι θα αποτελέσει ένα από τα project που τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει ριζικά τη σημερινή εικόνα της άλλοτε βιομηχανικής περιοχής της οδού Πειραιώς, η οποία αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα με ταχείς ρυθμούς.

Ένταξη του έργου στις στρατηγικές επενδύσεις
Το έργο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, ενώ η έκταση που προορίζεται προς αξιοποίηση από τη Noval Property αποτελείται από συγκρότημα 25 βιομηχανικών κτιρίων με συνολική επιφάνεια 43.868 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο εμβαδού 72.568 τετραγωνικών μέτρων. Σημειώνεται, πως το συγκρότημα είναι ένα από τα ελάχιστα μεγάλα βιομηχανικά ακίνητα εντός του ευρύτερου αστικού ιστού της πρωτεύουσας, το οποίο περιλαμβάνει και δύο κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα.

Τι προβλέπει το πλάνο ανάπλασης της έκτασης
Μέσα από το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται η ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος σε ένα σύνθετο τουριστικό, πολιτιστικό, συνεδριακό, εμπορικό και επιχειρηματικό πόλο με βιώσιμο χαρακτήρα, διατηρώντας την παράδοση και στοχεύοντας ευρύτερα και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας, που θα αναζωογονήσει την περιοχή του Ελαιώνα. Ειδικότερα, η σχεδιαζόμενη επένδυση αναμένεται να περιλαμβάνει χρήσεις γραφείων, κατοικιών, ξενοδοχείων, πολιτιστική, τεχνολογίας-έρευνας και αποθήκευσης συνολικής επιφάνειας GLA η οποία θα ανέλθει στα 56.740 τ.μ. Επίσης, προβλέπεται να δημιουργηθούν πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 3.500 τ.μ. αλλά και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 22.620 τ.μ.

Το ακίνητο της Noval Property από πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής σκοπιάς αποτελεί τμήμα ενός αναδυόμενου «Πολιτιστικού Τετραγώνου» («Art District»), όπου θα συλλειτουργούν η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών μαζί με τους νέους χώρους πολιτισμού και το σύνολο των μητροπολιτικής αλλά και τοπικής εμβέλειας χρήσεων του επενδυτικού σχεδίου. Θα αποτελέσει το πρώτο low carbon και λειτουργικά απεξαρτημένο από τον άνθρακα κτίριο στην Ελλάδα. Επισημαίνεται, ότι το master plan για το εγχείρημα της οδού Πειραιώς έχει σχεδιάσει η Foster+Partners.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build