Ήταν 15 Απριλίου του 2019, όταν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν εικόνες που έμοιαζαν μάλλον με δυστοπική κινηματογραφική ταινία, παρά με είδηση: η Παναγία των Παρισίων, η εκκλησία-σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας, φλεγόταν. Πέντε χρόνια μετά, στις 7 Δεκεμβρίου, αναμένεται να γίνει η επίσημη λειτουργία, που θα εγκαινιάζει τη νέα εποχή του ιστορικού καθεδρικού ναού, μετά το μεγαλεπήβολο, κοστοβόρο και ιδιαίτερα challenging έργο της αποκατάστασής του. Στις 8 Δεκεμβρίου θα παραδοθεί προς επίσκεψη στο κοινό, με αξιοποίηση μέσων τελευταίας τεχνολογίας για αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών.
Έργο-μνημείο της διεπιστημονικής συνεργασίας των μηχανικών
Τα έργα αναστήλωσης του ναού, κόστους άνω των 550 εκατ. ευρώ, σίγουρα θα καταγραφούν ως ένα «μνημείο» για την αξία της διεπιστημονικής συνεργασίας των μηχανικών και άλλων ειδικών. Βασίστηκαν, δε, στα πρωτότυπα σχέδια του αρχιτέκτονα Eugène Viollet-le-Duc, που υπέγραψε την ιστορική μελέτη αναστήλωσης του ναού τον 19ο αι. Τα συνεργεία που δουλεύουν το έργο αριθμούν περίπου 500 εξειδικευμένους εργάτες. Lead architect του έργου είναι ο Philippe Villeneuve, ενώ η ομάδα του περιλαμβάνει εξειδικευμένους αρχιτέκτονες στη διατήρηση ιστορικών μνημείων.
Οι εταιρείες ECSB και BET Calvi έχουν σημαντικό ρόλο στη στατική αναστήλωση, ενώ κεντρικό ρόλο έπαιξε το ξύλο ως βασικό υλικό της στέγης και του κωδωνοστασίου, που ήταν τα τμήματα του ναού που χρειαζόταν κυρίως αποκατάσταση. Ιδιαίτερα challenging ήταν οι προηγμένες προσομοιώσεις που απαιτήθηκαν για τις αντιστάσεις στους ανέμους και στις φορτίσεις που δέχονται τα νέα αποκατεστημένα τμήματα. Μεγάλης σημασίας ήταν τα λεπτομερή 3D scans και τα point-cloud data του κατεστραμμένου τμήματος, όπου βασίστηκαν οι μελέτες και η ανακατασκευή. Κατασκευαστές βιτρό και μεταλλοτεχνίτες αποκατέστησαν τα σχετικά μέρη και τη μολυβένια στέγη του ναού, που επίσης υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά.
Δρυός… προεξαρχούσης
Τέλος, περίπου χίλιες βελανιδιές επιλέχθηκαν από όλη τη γαλλική επικράτεια, βάσει μεγέθους και ποιοτικής σύστασης, για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ιστορικών σχεδίων όπου βασίστηκε η αποκατάσταση. Ακόμη, το πλαίσιο προσυναρμολογήθηκε εκτός εργοταξίου για διασφάλιση της ακρίβειας πριν την τελική εγκατάσταση. Για τις εργασίες αυτές εφαρμόστηκε μία ιδιαίτερη σύνθεση ιστορικών και καινοτόμων τεχνικών, για πιστή αναπαραγωγή των σχεδίων του Viollet-le-Duc.