Υπό τη σκέπη του Ταμείου Ανάκαμψης δύο μεγάλα πρότζεκτ που θα εκσυγχρονίσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη την Ελλάδα.

Οκλάδος της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται ενώπιον ενός τεράστιου μετασχηματισμού καθώς προσπαθεί να παραμείνει ενημερωμένος με τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις πρωτοποριακές θεραπείες, αλλά εντός απαρχαιωμένων κτιρίων. Η υγειονομική περίθαλψη είναι ανάγκη και η ανακαίνιση-ενεργειακή αναβάθμιση νοσοκομείων είναι μια αναγκαιότητα για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα κτίρια συμβαδίζουν με αυτές τις τεχνολογίες και το επίπεδο ζωής που θέλουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία.

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, όμως, στέρησε αναγκαίους πόρους από τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών των δημόσιων νοσοκομειακών μονάδων, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την ικανότητα αυτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Παράλληλα, η πανδημία SARS-CoV-2 έκανε επιτακτική την ανάγκη για άμεση αναβάθμιση της δημόσιας παροχής υπηρεσιών υγείας καθότι υποδηλώνει την αναγκαιότητα προετοιμασίας του ΕΣΥ για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Πρότζεκτ άνω των 500 εκατ. για εκσυγχρονισμό νοσοκομείων
Αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού 80 νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε όλη την επικράτεια. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συντεταγμένη προσπάθεια αναβάθμισης που γίνεται στον χώρο των υποδομών υγείας εδώ και δεκαετίες καθώς έχει παρατηρηθεί πως το κτιριακό δυναμικό είναι στην πλειοψηφία του σημαντικά γερασμένο και ενεργοβόρο.

Την ωρίμανση του μεγάλου αυτού project έχει αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων (PPF). Αφορά τις Υγειονομικές Περιφέρειες:

Αττικής, Πειραιώς και Αιγαίου, Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και την Κρήτη. Οι διαγωνισμοί έχουν ξεκινήσει ήδη και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023.

Το πρώτο έργο, με ονομασία «Υποδομές υγείας-Εθνικό Σύστημα Υγείας, Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Υποδομών Νοσοκομείων», αφορά την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών 80 νοσοκομείων, στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς και στην προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Μέσω αυτού του έργου των 315 εκατ., θα αναδιοργανωθεί, εκσυγχρονισθεί και τελικά ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Δευτεροβάθμιας Υγείας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς του, και την αναβάθμιση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  • Κατασκευή νέων βοηθητικών κτιρίων
  • Αποκατάσταση υγρο/θερμομόνωσης
  • Αντικατάσταση υδραυλικών συστημάτων
  • Αναβάθμιση συστήματος κλιματισμού
  • Αντικατάσταση συστημάτων ιατρικού αερίου
  • Αντικατάσταση ειδών υγιεινής
  • Γενική ανακαίνιση, δίκτυα πυρασφάλειας, HVAC
  • Εξωραϊσμό περιβάλλοντος χώρου
  • Βελτίωση κυκλοφοριακού δικτύου

Ανακαίνιση εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Το έτερο έργο, «Μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης», αφορά την υλοποίηση της ανακαίνισης και της λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης.

Το έργο, κόστους 245 εκατ., αφορά σε τουλάχιστον 50% του συνόλου των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών και Τοπικών Ιατρείων και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας (156 από σύνολο 312), καθώς και στην ανάπτυξη δομών για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων εντός των Κέντρων Υγείας κ.λπ.

Μέσω του έργου αυτού θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και θα βελτιωθούν η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

H ενεργειακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας κ.λπ. επιτυγχάνεται με τη θερμομόνωση του κελύφους τους μέσω της κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωμάτων και της ανακατασκευής και θερμομόνωσης των στεγών και των δωμάτων. Επιπλέον προβλέπεται η κατά περίπτωση μερική ή συνολική αντικατάσταση του Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού και η ανακατασκευή των Ηλεκτρομηχανολογικών Δικτύων. Τέλος, στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής αναβάθμισης και διαχείρισης των κτιρίων.

Η ολοκλήρωση αναβάθμισης υποδομών του ΕΣΥ έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 4ο τρίμηνο 2025. Καθώς μιλάμε για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό μονάδων, επί της ουσίας υπάρχει και «πράσινο περιβαλλοντικό» αποτύπωμα (μέσω επενδύσεων σε πράσινη τεχνολογία, ενεργειακή απόδοση, ανακαίνιση κτιρίων κ.ά.). Βάσει των εγγράφων και την ανάλυση προτεινόμενου προϋπολογισμού στο ΠΔΕ, η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχεται σε 254 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι «σε επόμενο στάδιο θα περιγραφεί η διαδικασία ένταξης των έργων στο μοντέλο ΣΔΙΤ με ενδεικτικό προϋπολογισμό 106 εκατ. ευρώ». Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο, ποσό κοντά στα 15 εκατ. ευρώ θα αφορά σε επιλογή μελετητή (για μελέτες, άδειες, προετοιμασία τευχών δημοπράτησης κ.ά.) και 290 εκατ. ευρώ για το κατασκευαστικό αντικείμενο. Προβλέπεται και κονδύλι 9,4 εκατ. ευρώ για τεχνικό σύμβουλο (το ποσό περιλαμβάνει και την αμοιβή του ΤΑΙΠΕΔ έναντι της παροχής υπηρεσιών για το έργο).

Προτεραιότητα στην αειφορία και τα «πράσινα» κτίρια
Από όλες τις παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί και αφορούν την αναβάθμιση των υποδομών υγείας, η συμμόρφωση με τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί τον πρώτο στόχο.

Η κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τους ρύπους των απαρχαιωμένων κτιριακών συγκροτημάτων των νοσοκομείων, αποτελώντας έναν κρίσιμο παράγοντα που ενισχύει την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός φιλοπεριβαλλοντικού σχεδιασμού και κατασκευής υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος, έχουν θεσπιστεί συστήματα αξιολόγησης, όπως το Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης για την αξιολόγηση των πράσινων κτιρίων.

Η πιστοποίηση LEED σημαίνει υγειονότερους δημόσιους χώρους και θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, καθώς ενθαρρύνει την ενεργειακή απόδοση και τις πιο οικονομικές εγκαταστάσεις.

Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης που προβλέπονται για τα νοσοκομεία έχουν στην καρδιά τους την ενεργειακή εξοικονόμηση σε όλα τα στάδια του έργου – τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την κατασκευή ή την ανακαίνιση του νοσοκομείου. Μερικά από τα μέτρα που εφαρμόζονται για να επιτευχθεί αυτό περιλαμβάνουν ενεργειακά αποδοτικά συστήματα φωτισμού, κουφώματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αλλά και τη χρήση τεχνολογικά βελτιωμένων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι πρόσθετες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αξιοποίηση περισσότερου φυσικού φωτός την ημέρα και φυσικού αερισμού, καθώς και τη χρήση συστημάτων φιλτραρίσματος νερού για το βρόχινο νερό.

Εκσυγχρονισμός MEP εγκαταστάσεων
Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας της κτιριακής και ενεργειακής αναβάθμισης ενός νοσοκομείου είναι τα ποιοτικά, λειτουργικά, αξιόπιστα και ενημερωμένα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα. Η απροβλημάτιστη λειτουργία του εξοπλισμού, του εξαερισμού και της εν γένει ηλεκτρομηχανολογικής υποδομής ενός νοσοκομείου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Για αυτόν τον σκοπό πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μια στρατηγική εκσυγχρονισμού κατά τον σχεδιασμό των ηλεκτρικών αναβαθμίσεων ή εγκαταστάσεων σε οποιαδήποτε μονάδα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή η στρατηγική οφείλει να επικεντρωθεί στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών ηλεκτρικής χωρητικότητας και αξιοπιστίας, επιτυγχάνοντας παράλληλα οικονομική αποδοτικότητα και ευκολία χρήσης.

Συστήματα ασφαλείας και διαλειτουργικότητας
Την ίδια στιγμή, τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας αλλά και προηγμένης διαχείρισης των λειτουργιών είναι αλληλένδετα με τους παραπάνω παράγοντες για την ολοκληρωμένη ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των υποδομών υγείας.

Ένα νοσοκομείο είναι ένα μέρος όπου το προσωπικό, οι ασθενείς και οι επισκέπτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και τα συστήματα πυρασφάλειας και ηλεκτρικών συνδέσεων διασφαλίζουν ότι ο εξοπλισμός του νοσοκομείου δεν λειτουργεί απλώς ομαλά, αλλά και με ασφάλεια. Αυτές οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ενημερωμένες ηλεκτρικές πιστοποιήσεις, άμεσες επισκευές σε εμφανείς βλάβες, ασφαλή μόνωση ενεργών καλωδίων και τη βέλτιστη εκπαίδευση του προσωπικού.

Η κατασκευή και η ανακαίνιση νοσοκομείων δίνει την ευκαιρία στους σχεδιαστές και τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς να λάβουν υπόψη αυτές τις πτυχές ασφαλείας κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, επιλέγοντας τα πιο σύγχρονα συστήματα διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας.

Συνολικά, ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρικών συστημάτων σε αυτές τις υποδομές θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και την αποτελεσματική λειτουργία της υγειονομικής περίθαλψης. Με την ασφαλή και ελεγχόμενη λειτουργία όλων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, προστατεύεται το ύψιστο αγαθό, η ανθρώπινη ζωή.


Ενίσχυση της θερμομόνωσης και των ηλεκτρομηχανολογικών
Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα Κέντρα Υγείας έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο τη δεκαετία του 1980. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 800 τ.μ. και 1.400 τ.μ. περίπου και περιλαμβάνουν ένα ή δύο επίπεδα.

Εξαίρεση αποτελούν κάποια κτίρια μεγαλύτερης επιφάνειας στην Αθήνα και σε πρωτεύουσες επαρχιακών νομών, τα οποία διαρθρώνονται σε περισσότερους ορόφους. Η ανακαίνιση των κτιρίων των Κέντρων Υγείας στοχεύει στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες κ.λπ.).


Σε εξέλιξη 6 διαγωνισμοί αναβάθμισης υποδομών Υγείας
Οι διαγωνισμοί που διενεργούνται αυτή την περίοδο από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ), είναι οι εξής:

  • Ανακατασκευή – Προσαρμογή στα νέα πρότυπα Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) στα νοσοκομεία Γ.Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ» ΚΑΙ Ε.Α.Ν. «ΜΕΤΑΞΑ»

Προϋπολογισμός με ΦΠΑ 24%: 4.464.000 €

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: 15/05/2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 π.μ.
Αντικείμενο του Έργου είναι η ανακαίνιση – ανακατασκευή των ΤΕΠ των Νοσοκομείων Γ.Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ» και Ε.Α.Ν. «ΜΕΤΑΞΑ» και στην προσαρμογή τους στο σύγχρονο «Πρότυπο ΤΕΠ» με στόχο την βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν. Η υφιστάμενη κατάσταση υπό την οποία λειτουργούν, όσο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η προσαρμογή τους σε νέα πρότυπα είναι επιβεβλημένη. Πιο συγκεκριμένα οι εργασίες ανακατασκευής θα περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον όσα αναφέρονται στο Τεύχος Τεχνικής Περιγραφής Εργασιών.

  • Ανακατασκευή – επέκταση – προσαρμογή στα νέα πρότυπα του Τμήματος Επειγόντων

Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ “ΘΡΙΑΣΙΟ”

Προϋπολογισμός με ΦΠΑ 24%: 2.728.000 €

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: 16/05/2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ

Αντικείμενο του Έργου είναι η ανακαίνιση – ανακατασκευή του ΤΕΠ του Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ» και στην προσαρμογή του στο σύγχρονο Πρότυπο ΤΕΠ με στόχο την βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει.

  • Ανακατασκευή – επέκταση – προσαρμογή στα νέα πρότυπα του Τμήματος Επειγόντων

Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ”

Προϋπολογισμός με ΦΠΑ 24%: 3.472.000 €

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: 18/05/2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 π.μ.

Αντικείμενο του Έργου είναι η ανακατασκευή, αναδιαρρύθμιση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό όλων των χώρων του υπάρχοντος Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Π.Γ.Ν.

ΑΤΤΙΚΟΝ, που καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 1350 τ.μ. περίπου και βρίσκεται στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου και την κατασκευή προσθήκης κατ’ επέκταση συνολικής επιφάνειας 465 τ.μ. περίπου. Σκοπός του έργου είναι προσαρμογή, στα νέα Πρότυπα του Υπουργείου Υγείας, του

Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ.

  • Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Τ.Ε.Π., ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ – ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΚΑΙ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 5ου ΟΡΟΦΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ»

Προϋπολογισμός με ΦΠΑ 24%: 6.140.577,15 €

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: 19/05/2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00 π.μ.

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην υλοποίηση του έργου: «Ανακαίνιση και Αναβάθμιση

Τ.Ε.Π., ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ – ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 5ου ΟΡΟΦΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ Γ.Ν.Α. ‘’ΚΑΤ’’» με αξιολόγηση μελέτης με το οποίο επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της λειτουργικότητας του Τ.Ε.Π., η ανακαίνιση και αναβάθμιση των πλυντηρίων – υπογείων και η ανακαίνιση και αναβάθμιση των νοσηλευτικών τμημάτων του 5ου ορόφου της κεντρικής πτέρυγας του Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ».