Nέες επενδυτικές κινήσεις υλοποιεί σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα ο όμιλος Nordia στην Ελλάδα, τόσο στον τομέα των οικοδομικών υλικών όπου δραστηριοποιείται κυρίως μέσω της εμπορικής ονομασίας «Μarmoline», όσο και στον τομέα της εξόρυξης μαρμάρου, όπου δραστηριοποιείται μέσω της Nordia Marble, εταιρεία που αποτελεί την μετεξέλιξη της πρώην Σχιστήρια Μαρμάρων Αθηνών Α.Ε.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα η Nordia Marble έλαβε το πράσινο φως από την αρμόδια διεύθυνση τεχνικού ελέγχου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να μισθώσει ένα νέο λατομείο εξόρυξης μαρμάρου στον δήμο Κάτω Νευροκοπίου και συγκεκριμένα στην περιοχή της κοινότητας Οχυρού στη Δράμα. Η συγκεκριμένη λατομική εγκατάσταση έχει συνολική έκταση 98 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει στη Δράμα και μονάδα παραγωγής μαρμάρου, η οποία βρίσκεται σε έκταση 67 στρεμμάτων με 18.800 τ.μ. στεγασμένους χώρους, ενώ διατηρεί επιπλέον μονάδα επεξεργασίας μαρμάρου 5.000 τ.μ. στη Λυκόβρυση.

Ο τζίρος της στην τελευταία δημοσιευμένη χρήση ανήλθε στα 12,35 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, έναντι 14,77 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 647,35 χιλ. ευρώ έναντι 498,42 χιλ. ευρώ αντίστοιχα. Mεταξύ των βασικών της προϊόντων είναι το λευκό μάρμαρο από το λατομείο του Βώλακα της Δράμας, ο γρανίτης καθώς και τα τεχνομάρμαρα. Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Nordia Marble κατευθύνεται στην αγορά της Κίνας, τροφοδοσία η οποία ωστόσο γνωρίζει κύκλο διαταραχών το τελευταίο διάστημα, δεδομένης της πανδημίας.

Κύριος προορισμός για το ελληνικό μάρμαρο η κινεζική αγορά
Η Κίνα αποτελεί μία αγορά, στην οποία εξάγεται ο κύριος όγκος των ελληνικών μαρμάρων.
Χαρακτηριστικό της δυναμικής που παρουσιάζει η αγορά αυτή, είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές μαρμάρου σε όρους αξίας στο διάστημα 2008 – 2021, αυξήθηκαν για την Ελλάδα σε ποσοστό 176%, όταν την ίδια στιγμή προϊόντα όπως το τυρί είχαν αύξηση των εξαγωγών προς τη συγκεκριμένη χώρα 135% και το ελαιόλαδο κατά 70,5%. Οι παραγόμενες ποσότητες ελληνικού μαρμάρου κατευθύνονται σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου αυτή τη στιγμή, ενώ ο κλάδος υπολογίζεται συνολικά ότι συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία περί το 1,27 δισεκατομμύριο ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της χώρα μας προς την Κίνα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το 2021 ήταν 170 εκατ. ευρώ, από 132 εκατ. ευρώ το 2020 και 210 εκατ. ευρώ το 2019.

Επενδύσεις ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της παραγωγής περλίτη και την εξόρυξη αδρανών σε Χαλκίδα και Θήβα
Ταυτόχρονα ο όμιλος Nordia μέσω του άλλου επιχειρηματικού βραχίονα που διατηρεί στην Ελλάδα και ακούει στο όνομα Marmoline, έχει προγραμματίσει στοχευμένες επενδύσεις που σχετίζονται με την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας περλίτη στο εργοστάσιο της Χαλκίδας. Συν τοις άλλοις όμως έχει θέσει στον επενδυτικό του σχεδιασμό και την επέκταση της δυναμικότητας του λατομείου αδρανών υλικών που βρίσκεται στη Θήβα. Η συνολική επενδυτική δαπάνη για τις δύο αυτές κινήσεις θα κινηθεί στα επίπεδα των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος των οποίων θα ενισχυθεί μέσω του αναπτυξιακού νόμου και υπό το καθεστώς της φορολογικής απαλλαγής.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, οι πωλήσεις της Marmoline στη χώρα μας ήταν στα επίπεδα των 19,8 εκατ. ευρώ το 2020, από 19,13 εκατ. ευρώ το 2019, με τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους να ανέρχονται στα 3,52 εκατομμύρια ευρώ, από 1,64 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τις δύο χρονιές που προαναφέρθηκαν. Nα σημειωθεί ότι τα προϊόντα της Marmoline έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε έργα όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το νέο μουσείο της Ακρόπολης αλλά και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όπως είναι το Grand Resort στο Λαγονήσι καθώς και το Hilton.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build