Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες των έργων, ακολουθούν εκτίμηση κόστους και η διενέργεια των απαραίτητων διαγωνιστικών διαδικασιών.

Υποδομές που καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια βρίσκονται στο επίκεντρο της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών. Στόχος έναρξης των εργασιών το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο.

Πόσα και ποια είναι τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στο αντικείμενο της ΕΥΔΕ ΚΣΣΥ;

Η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων είναι μια υφιστάμενη υπηρεσία που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Δεν δημιουργήθηκε τώρα. Εν προκειμένω, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 21/12-10-2023, θεσμοθετήθηκε η ανάληψη από το ΥΠΥΜΕ του σχεδιασμού, της ανάθεσης και της εκτέλεσης των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών, σε περιοχές που κηρύχθηκαν ή παρέμειναν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, συνεπεία των φαινομένων Daniel και Elias. Εν συνεχεία, με το ΦΕΚ 7480Β/29-12-2023 καθορίστηκε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου που αναλαμβάνει τον παραπάνω σχεδιασμό, ΕΥΔΕ/ΚΣΥΥ, καθώς και ο αριθμός των αναγκαίων για την υποβοήθηση της αναθέτουσας αρχής συμβούλων.

Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε ότι άλλαξε τώρα είναι ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, θεσμοθετήθηκε ειδική διαδικασία ανάθεσης για περιπτώσεις αποκατάστασης έργων υποδομής στα οποία αρμοδιότητα έχουν κανονικά η Περιφέρεια και οι Δήμοι. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Ότι το Υπουργείο από τις 29/12/2023 (ημέρα δημοσίευσης της απόφασης), μπορεί να αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης
ζημιών που προκλήθηκαν από τις δύο θεομηνίες.

Τι είδους τεχνικά προβλήματα πρόκειται να αποκατασταθούν;

Τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στην αποκατάσταση είναι:

  • Βλάβες τμημάτων οδικών δικτύων όπως αποκαταστάσεις οδοστρωσίας, ασφαλτικών, επιχωμάτων-ορυγμάτων, γεφυρών κ.ά.
  • Βλάβες υποδομών σχολικών μονάδων.
  • Βλάβες στην περιοχή της ζώνης ακτογραμμής πέριξ του λιμένος Κυμασίου Ευβοίας.

Κυρίως, δηλαδή, έργα οδικά, σιδηροδρομικά, γέφυρες και σχολικές μονάδες. Πρόκειται, όμως, μόνο για υποδομές που υπέστησαν ζημιές λόγω των δύο θεομηνιών και όχι για εργασίες συμπλήρωσης ή επέκτασης. Εξαίρεση, σαφώς, αποτελούν τα απολύτως απαραίτητα συνοδά έργα. Έτσι, θα αποκατασταθούν ζημιές στην οδοστρωσία, στα επιχώματα και τα ορύγματα, στις επιδομές και υποδομές των σιδηροδρομικών γραμμών και στην αποκατάσταση των σχολικών υποδομών συμπεριλαμβανομένων των κινητών εξοπλισμών και του περιβάλλοντος
χώρου.

Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στη βοήθεια που λαμβάνει η Υπηρεσία από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση των αποκαταστάσεων σε σχολικά κτίρια των Περιφερειών Θεσσαλίας και Βόρειας Εύβοιας.

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Υπηρεσίας, δηλαδή να αποκατασταθούν τα συγκεκριμένα σημεία;

Μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες των πληγεισών περιοχών σε διάφορα χρονικά διαστήματα, ήτοι αμέσως μετά τα φαινόμενα αλλά και σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά την απόσυρση των υδάτων, από κλιμάκια του Υπουργείου.

Αυτήν τη στιγμή, με τη βοήθεια επτά Τεχνικών Συμβούλων και ενός Νομικού Συμβούλου, που ορίστηκαν βάσει της δημοσιευμένης Απόφασης, έχουμε ολοκληρώσει τις αυτοψίες των πληγεισών περιοχών και έχει τελειώσει και η φάση της καταγραφής των έργων που απαιτούν την εμπλοκή του Υπουργείου. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Περιφέρειες και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες του κάθε τόπου και κατ’ επέκταση τα ίδια τα έργα.

Επόμενα στάδια, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, είναι η εκτίμηση του κόστους των έργων αποκατάστασης και ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού στις Περιφέρειες, που θα οδηγήσουν στη διενέργεια διαγωνισμών.

Αυτό που θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές είναι ότι η συνολική διαδικασία είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Όπως, επίσης, ότι τα έργα δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εν μέσω του χειμώνα, λόγω και των καιρικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε όλα τα απαραίτητα προκειμένου τα έργα να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν με χρονικό ορίζοντα έναρξης των εργασιών το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.

Πώς διαφέρουν οι εν λόγω διαδικασίες που θα επιτελέσει η ΕΥΔΕ σε σχέση με όσα ακολουθήθηκαν για τον «Ιανό»;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν είναι παρόμοιες και ανάλογες με αυτές που ακολουθήθηκαν για τον «Ιανό». Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά στις εργασίες αποκατάστασης, καθώς αφενός το φαινόμενο «Daniel» είχε πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης από τον «Ιανό» και αφετέρου ακολουθήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από δεύτερο φαινόμενο, τον «Elias», καθιστώντας έτσι την κατάσταση δυσκολότερα διαχειρίσιμη.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην περίπτωση του «Ιανού» αντιμετωπίζαμε ζημιές που εκτείνονταν σε τρεις δήμους, ενώ κατόπιν των τελευταίων ακραίων καιρικών φαινομένων (Daniel και Elias), σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκαν ολόκληρες Περιφερειακές Ενότητες.