Συνεχιζόμενα ανοδικά κινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία προϊόντων μόνωσης και ρητινούχων δαπέδων Neotex, η οποία εντός του 2022 αναπτύσσει κατά 20% τον κύκλο εργασιών και κατά 15% τον όγκο πωλήσεών της, με το δεύτερο στοιχείο να σημαίνει ουσιαστικά ότι η αύξηση του τζίρου της δεν έχει πληθωριστικά χαρακτηριστικά όπως συμβαίνει σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων λόγω της επικρατούσας κατάστασης. Όπως επισημαίνει στο Build ο διευθύνων σύμβουλος της Νeotex, Αλέξανδρος Κατραούζος, «Παράλληλα με την ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού μας , αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η ανάπτυξη των πωλήσεών μας σε όγκο και η διασπορά των καινοτομικών συστημάτων μας στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε και στοχεύουμε να διεισδύσουμε .

Άνω του 30% το ποσοστό των εξαγωγών επί του τζίρου
«Είμαστε μία έντονα εξωστρεφής επιχείρηση, όπου το ποσοστό των εξαγωγών επί του συνολικού μας κύκλου εργασιών υπερβαίνει πλέον το 30%», αναφέρει ο κύριος Κατραούζος. «Οι εταιρείες που έχουν καλή διάρθρωση κεφαλαίων με μικρό δανεισμό όπως εμείς, ενισχύουν τη θέση τους σε περιόδους αλματώδους αύξησης των επιτοκίων όπως η τρέχουσα», συμπληρώνει. Στον τομέα των εξαγωγών η επιχείρηση προσβλέπει περαιτέρω στην ανάπτυξη του μεριδίου της επί του κύκλου εργασιών της, εισερχόμενη σε νέες αγορές όπως έχει καταφέρει και φέτος σε 4 ηπείρους παρά τη διεθνή αβεβαιότητα , ενώ ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της προβάλλεται η ενίσχυση της πρόσβασης με εξειδικευμένο χαρτοφυλάκιο νέων προϊόντων σε κλάδους της οικονομίας που ανακάμπτουν μετά την πανδημία.

Επίδραση στον δείκτη κερδοφορίας – Συγκράτηση ανατιμήσεων
Για το 2022 αναμένεται πάντως ότι η κρίση σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας με ελλείψεις, πρωτοφανείς καθυστερήσεις παραδόσεων από διαχρονικούς προμηθευτές και ανατιμήσεις, θα επηρεάσει τον συντελεστή μεικτού κέρδους με την επιχείρηση να απορροφά ένα μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων. «Ακολουθούμε μία κοινωνικά υπεύθυνη πολιτική, σεβόμενοι τους πελάτες μας , γι΄αυτό και έχουμε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων και πρόσθετων εξόδων. Ωστόσο οι όποιες αρνητικές μεταβολές στα λογιστικά αποτελέσματα δεν πρόκειται να έχουν καθοριστική επίδραση ούτε στη μακροχρόνια στρατηγική μεγέθυνσης και μετεξέλιξης μας ούτε τον επενδυτικό σχεδιασμό», αναφέρει σχετικά ο κύριος Κατραούζος.

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε μία έντονα ανοδική περίοδος για τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης το 2021 με τον κύκλο εργασιών της να ανέρχεται για πρώτη φορά στα 15,56 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με το πανδημικό 2020, όταν και είχε καταφέρει να συγκρατήσει τον ίδιο τζίρο με το 2019. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη του 2021 μετά από την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2020 ήτοι στα 1,69 εκατομμύρια ευρώ. Η Neotex κατάφερε εκτός των άλλων με την διψήφια ανάπτυξη του τζίρου της να υπερκαλύψει τη μείωση του συντελεστή μεικτού κέρδους, αυξάνοντας το μεικτό της αποτέλεσμα κατά 203 χιλιάδες ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build