Στη σύσταση νέας εταιρείας με την ονομασία Evrowind και αντικείμενο την παραγωγή και εκμετάλλευση ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές προέβη σύμφωνα με πληροφορίες η Lamda Development. Eπικεφαλής της νέας εταιρείας με την ιδιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου είναι ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development.
Κατά πληροφορίες η νεοσύστατη εταιρεία θα σχετίζεται με την ευρύτερη ανάπτυξη του Ελληνικού, επένδυση στην οποία ο όμιλος της Lamda Development εξετάζει και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, οι οποίες δύνανται να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στη συνολική επένδυση που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται αυτή την χρονική περίοδο.
Ποιοι συμμετέχουν στη διοίκηση της Evrowind
Στην Evrowind εκτός από τον κύριο Αθανασίου συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Lamda όπως για παράδειγμα ο Χάρης Γκορίτσας, CFO της Lamda Development αλλά και ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, νομικός σύμβουλος και διευθυντής νομικών υπηρεσιών του ομίλου. Στη διοικητική ομάδα ανήκει και ο Θεόδωρος Γαβριηλίδης, διευθυντής επενδύσεων της Lamda Development.
Ειδικότερα, το αντικείμενο δραστηριότητας της νέας εταιρείας εντοπίζεται στη μελέτη, κατασκευή, εμπορία και διαχείριση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αιολικής, υδροηλεκτρικής, παραγόμενης από φωτοβολταϊκά πάρκα καθώς και από βιομάζα. Επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων φέρνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Ταυτόχρονα το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που βρίσκεται στα σκαριά έρχεται να διευκολύνει την αδειοδότηση νέων έργων που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του σταδίου αδειοδοτήσεων υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις την πενταετία, ενώ στόχος του νέου νομοθετήματος είναι οι άδειες να εκδίδονται σε χρονικό διάστημα περί των 14 μηνών. Το νέο νομοθέτημα θα επιδιώξει τη μείωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται, του χρονικού διαστήματος απόκρισης των υπηρεσιών στα εκάστοτε αιτήματα των επενδυτών, ενώ απώτερος στόχος είναι η ταχύτερη και κατά το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των αέριων ρύπων.
Η Ελλάδα κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ
Πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2020 δείχνουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε ποσοστό 37% εκ της συνολικής ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Πρωταθλήτρια σε αυτόν τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η Αυστρία με 78,2% και αμέσως μετά ακολουθεί η Σουηδία. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από το μέσο ποσοστό των κρατών μελών με ποσοστό 35% που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εκ της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα μας, γεγονός που αντικατοπτρίζει και τη διεύρυνση των επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια. Στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Μάλτα με μόλις 9,5% από τη συνολική ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές παραγωγής.
Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως και άλλες με κοινή αναφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προέρχονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από μεγάλες εισηγμένες με δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας ή των κατασκευών. Στη χώρα μας η Τέρνα Ενεργειακή, ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, η Ιντρακάτ, ο όμιλος Ελλάκτωρ, η Μότορ Όιλ, η ΔΕΠΑ είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παικτών στην αγορά, οι οποίοι επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.