Εκπρόσωποι εταιρειών μας μιλούν για τις κατασκευαστικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν, προκειμένου να καταστήσουν τα έργα τους φιλικά προς το περιβάλλον.
Άνεμος ανανέωσης πνέει πλέον στον κατασκευαστικό κλάδο, που αφήνοντας οριστικά πίσω του την κρίση της περασμένης δεκαετίας καταγράφει διαρκή και εντυπωσιακή πρόοδο. Στην πιο ελπιδοφόρα εποχή του κλάδου που έχει ήδη ανατείλει, δεσπόζουσα θέση κατέχουν οι νέες κατασκευές και ανακαινίσεις γραφείων και καταστημάτων, που ξεχωρίζουν για την καινοτομία και την υψηλή αισθητική τους.
Success stories: Έργα που ξεχωρίσαμε μέσα από την οπτική των κατασκευαστών τους
Εάν το ονειρευτείς μπορείς να το κάνεις είχε πει κάποτε ο Walt Dinsney και σε μια εποχή που οι νέες κατασκευές και ανακαινίσεις γραφείων και καταστημάτων παρουσιάζουν ιδιαίτερη άνθηση, εντυπωσιάζοντας μας με τα καινοτόμα χαρακτηριστικά τους, την αισθητική τους αρτιότητα και την περιβαλλοντικά υπεύθυνη στάση τους, πέντε εκπρόσωποι επιτυχημένων εταιρειών μιλούν στο Construction για το δικό τους success story, παρουσιάζοντας μας τα έργα που ανέλαβαν να υλοποιήσουν και αποκαλύπτοντάς μας τους κομβικούς σταθμούς της διαδικασίας που ακολούθησαν. Ποιες ήταν, λοιπόν, οι κατασκευαστικές προκλήσεις που έπρεπε να υπερβούν στην πορεία προς την επίτευξη του μεγαλόπνοου στόχου τους και ποιον ρόλο διαδραμάτισε η σύγχρονη τεχνολογία,και η αειφορία στην άριστη εκτέλεση του Project τους;
Coffee Avenue-an Urban Garden
Ένα ορόσημο για την πλατεία της Νέας Σμύρνης
Το έργο του ‘Coffee Avenue-an Urban Garden’ αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για εμάς και την κατασκευαστική μας ομάδα μιας, μας λέει ο Σπύρος Μπουλούκος, Project Manager και Director στο lab.arCH Design Studiο, εξηγώντας μας πως ο στόχος αφορούσε κινητές κατασκευές που θα μπορούσαν ανά πάσα ώρα να αποσυναρμολογηθούν, χωρίς να αφήσουν ίχνη στο χώρο της πλατείας. Ο χώρος αποτελεί πλέον ορόσημο για την πλατεία της Νέας Σμύρνης και πόλο έλξης για πολλούς, επισημαίνει. Προσπαθήσαμε σε κάθε στάδιο να εφαρμόσουμε το αρχιτεκτονικό σχέδιο και να ικανοποιήσουμε το όραμα των αρχιτεκτόνων της ομάδας μας για έναν αστικό κήπο με φυτά και φώτα που κρέμονται από ψηλά, με ξύλινη καφασωτή οροφή στερεωμένη σε ομπρέλες, με πανέμορφα δέντρα που έπρεπε να συμπεριληφθούν στην κατασκευή και να αγκαλιαστούν από τις ομπρέλες ξεπροβάλλοντας από μέσα τους, τονίζει συμπληρώνοντας πως αν και τα παραπάνω δεν συνιστούν εύκολη υπόθεση και δεν είχαν επαναληφθεί από τους επαγγελματίες του χώρου της σκίασης, παρόλα αυτά όλα στέκουν εκεί πια, συνθέτοντας έναν τέλειο και ασφαλή χώρο.
Το σκεπτικό και για τα υλικά ήταν η δημιουργία ενός χώρου σταθερά φιλικού προς το περιβάλλον και εναρμονισμένου με το πράσινο της πλατείας οπότε χρησιμοποιήσαμε το ξύλο, το οποίο και κυριαρχεί στην κατασκευή δίνοντας έτσι το φιλικό του αποτύπωμα στην όλη κατασκευή του έργου, αναφέρει ο Σπύρος Μπουλούκος ενώ υπογραμμίζει την καθοριστικά συμβολή της τεχνολογίας- όπως εκείνης των drones που επιστρατεύτηκαν για την αποτύπωση ανάμεσα στα δέντρα για την τοποθέτηση των ομπρελών αλλά και της τεχνολογίας LED που επέτρεψε τον φωτισμό του υπέροχου χώρου με όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια.


Κατάστημα του ΚΟΡΡΕ στο Παρίσι
Το βιομηχανικό ύφος εργαστηρίου παντρεύεται με την ελληνική παραδοσιακή αισθητική
Η εταιρεία μας ανέλαβε την επίπλωση και την επιμέρους διαμόρφωση του καταστήματος της εταιρίας Κορρές στη περιοχή Μarais στο Παρίσι, δηλώνει στο Construction ο Μιχάλης Γεμιστός, Project manager στη GEMISTOS commercial design + construction. Ακολουθώντας τις προδιαγραφές και τα σχέδια του brand κατασκευάστηκαν εκθετήρια με τη χρήση ανοξείδωτων μεταλλικών στοιχείων που παραπέμπουν σε industrial lab design, μας λέει ενώ όπως υπογραμμίζει επιπλέον τοποθετήθηκαν ξύλινες κατασκευές και έπιπλα από λευκό πεύκο και αμερικάνικη καρυδιά ενώ σε όλα τα εκθετήρια τοποθετήθηκε κρυφός φωτισμός led.
Ο συνδυασμός των παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χώρου όπου συνδυάζεται αρμονικά το βιομηχανικό ύφος εργαστηρίου φυσικών καλλυντικών με την ελληνική παραδοσιακή αισθητική η οποία τονίζεται τόσο με την χρησιμοποίηση του ξύλου όσο και με τις λεπτομέρειες στη σχεδίαση των επίπλων και των εσωτερικών δοκών, σημειώνει ο Μιχάλης Γεμιστός, αποκαλύπτοντάς μας ότι το έργο υλοποιήθηκε εξολοκλήρου από την εταιρία τους σε όλα τα στάδια, από τη κατασκευή έως και τη τοποθέτηση.


Kατάστημα, Showroom & Γραφεία Gruppo Cucine
Ο χώρος που υπερβαίνει τα στερεότυπα
Στο νέο κατάστημα της Gruppo Cucine στη Νέα Σμύρνη, το αρχικό ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός χώρου που θα ξεπερνά τα στερεότυπα, διαφοροποιώντας την εταιρεία σε σχέση με τον ανταγωνισμό και καθιστώντας την ευρωπαϊκά ηγέτη στον χώρο της κουζίνας, δηλώνει στο Construction ο Ιωσήφ Αραμπατζής, CEO & Founder στην ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ τεχνική κατασκευαστική. Μεγάλη πρόκληση στάθηκε η μετατροπή του αρχικά εγκαταλελειμμένου επαγγελματικού χώρου -ο οποίος υποβάθμιζε όχι μόνο το ίδιο το κτίριο αλλά και την ευρύτερη περιοχή- σε ένα σύγχρονο κατάστημα που συνδυάζει αρμονικά τους χώρους εμπειρίας των πελατών με τους χώρους εργασίας, επισημαίνει υπογραμμίζοντας ότι τόσο η αρχιτεκτονική μελέτη των Α2 Architects όσο και η κατασκευαστική προσέγγιση της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ λειτούργησαν συμπληρωματικά, με στόχο να διατηρήσουν ένα σαφές και πολύ ξεχωριστό αποτύπωμα για την Gruppo Cucine, εξασφαλίζοντας συνέχεια και συνέπεια με τα υπόλοιπα καταστήματα της αλυσίδας. Η μεθοδικότητα, οι συντονισμένες ενέργειες και η χρήση στην παραγωγή ειδικών τεχνολογιών, όπως η ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης έργου της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ, οδήγησαν στο να ολοκληρώσουμε άρτια το έργο σε στενά χρονικά πλαίσια, παραμένοντας πιστοί στα αρχικά συμφωνηθέντα κοστολόγια, προσθέτει χαρακτηριστικά ο Ιωσήφ Αραμπατζής.
Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στον κλιματισμό και αερισμό του χώρου, προσφέροντας τη μέγιστη υγειονομική ασφάλεια, τόσο για τους σταθερούς εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες που επισκέπτονται καθημερινά τον χώρο, μας λέει υπογραμμίζοντας, επιπλέον, την αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού, που ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα, προσφέροντας παράλληλα σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση. Στο πλαίσιο της αειφόρου κατασκευής και της βασικής φιλοσοφίας της Gruppo Cucine για προτροπή στη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, διατέθηκαν υποδομές με στόχο τη χρήση ποδηλάτου και την εύκολη πρόσβαση σε παροχή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ενώ στήθηκε ένα σύγχρονο ψηφιακό δίκτυο, που επιτρέπει τη γρήγορη μεταφορά της πληροφορίας, διευκολύνοντας έτσι τη σύνδεσή του καταστήματος με τα υπόλοιπα της αλυσίδας, μας εξηγεί ο Ιωσήφ Αραμπατζής.


Κτίριο του ΔΟΛ
Το εμβληματικό έργο με την πράσινη συνείδηση
Η PAROSTEC έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την καθιέρωση των πράσινων κτιρίων, διαθέτοντας το BREEAM, μία από τις κορυφαίες μεθόδους αξιολόγησης βιωσιμότητας παγκοσμίως για υποδομές και κτίρια,, δηλώνει στο Construction o Γιώργος Καγγέλης, Co-owner της PAROSTEC. Εφαρμόζουμε τη µέθοδο BREEAΜ στο εμβληματικό κτίριο του ΔΟΛ, επί της οδού Χρήστου Λαδά 1-3 στο κέντρο του Εµπορικού Τριγώνου της Αθήνας, ένα ακίνητο με περίπου 3.500 τ.µ. εκµισθώσιµου χώρου του οποίου αναλάβαμε τις κατασκευαστικές εργασίες ανάπλασης ύστερα από την ψήφο εμπιστοσύνης της γερμανικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων ehret+klein, το 2021, σημειώνει. Όπως αποκαλύπτει, ο χώρος θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων που θα ανταποκρίνεται στις νέες επιχειρηματικές απαιτήσεις, πληρώντας τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας και εναρμόνισης του κτιρίου -από αρχιτεκτονικής και λειτουργικής άποψης- στην πολυσύχναστη εμπορική περιοχή της Αθήνας. Στις όψεις του έργου της Αθήνας χρησιμοποιείται ένα σύστημα σκίασης που αντανακλά το φως φέρνοντάς το στον χώρο και δημιουργώντας την ίδια στιγμή σκίαση ώστε να µην πέφτουν οι ακτίνες του ηλίου απευθείας μέσα στο κτίριο ενώ στο κέντρο σχεδόν του κτιρίου δημιουργείται ένας φωταγωγός, όπου µε αντανάκλαση του φωτός από το δώµα φέρνει φυσικό φωτισμό σε όλους τους ορόφους και έτσι σε συνδυασμό µε το σύστημα της πρόσοψης δεν µένει κάποιο κενό στον χώρο, υπογραμμίζει ο Γιώργος Καγγέλης. Το παραπάνω σύστηµα σε συνδυασµό µε τον αερισµό που έχουμε, χρησιμοποιώντας εναλλάκτη θερµότητας και κάνοντας αφυγρανση του φρέσκου αέρα που εισάγουμε στον χώρο, λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά μειώνοντας αισθητά τις ενεργειακές καταναλώσεις, δηλώνει συμπληρώνοντας πως στο κτίριο δημιουργείται ένας ακόμα φωταγωγός/φρεάτιο µέσω του οποίου γίνεται η απόρριψη του ζεστού αέρα κατά τους θερινούς µήνες. Για την περαιτέρω ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, στο δώμα του θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά, ενσωματωμένα σε αυτό, ώστε να µην ενοχλούν αισθητικά αλλά συγχρόνως να έχουν και το maximum της απόδοσης, μας πληροφορεί.


Cavaliere Ristorante Concettuale
Ένα άρτιο κατασκευαστικά και αισθητικά αποτέλεσμα
Το Cavaliere Ristorante Concettuale ήταν μια σχεδιαστική και κατασκευαστική πρόκληση για την εταιρεία μας, δηλώνει ο Κωνσταντίνος Γκάγκος, interior designer στη Costas Gagos Architecture & Design, σημειώνοντας ως βασικό στοιχείο του σχεδιασμού την open kitchen, με τους δυο κεντρικούς μεγάλων διαστάσεων ξυλόφουρνους. Αποκτούν κεντρική περίοπτη θέση στο κατάστημα και επενδύονται με χρυσή ψηφίδα, δίνοντας έτσι υψηλή αισθητική και φινέτσα στο κατάστημα, υπογραμμίζει τονίζοντας πως τα υλικά επιλέγονται και χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται ένα ήρεμο σύνολο με ιδιαίτερη ταυτότητα. Το ξύλινο δάπεδο συνιστά το βασικό στοιχείο πάνω στο οποίο φοντάρουν οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες τοίχων, ενώ τα χρυσά μεταλλικά στοιχεία προσδίδουν μια καθαρότητα και μια αρχοντική φινέτσα, μας πληροφορεί ο Κωνσταντίνος Γκάκος αναφέροντας ως επιπλέον βασικό στοιχείο του συνόλου τις γυάλινες επιφάνειες και το έντονο στοιχείο των φυτών, φυσικών και τεχνητών. Όπως υπογραμμίζει, η τεχνολογία έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διάρκεια της κατασκευής. Χρησιμοποιήθηκαν υλικά ανθεκτικά στον χρόνο και εύκολα και γρήγορα στην εφαρμογή τους ενώ έγιναν προηγμένες εφαρμογές, καμπύλες επιφάνειες, ηλεκτρικές περγκοτέντες, δίκτυα και ηλεκτρονικά συστήματα, μας λέει.

