Νέες επενδύσεις και αναπροσαρμογή των οικονομικών της δεδομένων έχει βάλει στο κάδρο η Aluminco. Η εταιρεία διέλασης, έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο επενδύσεων για την επέκταση της παραγωγής, μεταξύ των οποίων και στο πρώην εργοστάσιο της Doral στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που έχει εξαγοράσει, προτίθεται να υλοποιήσει συνολική επένδυση 7,5 εκατ. ευρώ για την προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των εγκαταστάσεών της. Η Aluminco προχώρησε στην υποβολή του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου στο RRF, προκειμένου να επιδοτηθεί χαμηλότοκα μέρος της συγκεκριμένης επενδυτικής πρωτοβουλίας.
Σημειώνεται, ότι ήδη στη διάρκεια του 2022 είχαν προηγηθεί επενδύσεις συνολικού ύψους 5,7 εκατ. ευρώ.

Οι διαθέσιμες παραγωγικές εγκαταστάσεις
Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διατηρεί, στα δύο εργοστάσια της σε Οινόφυτα και Καλοχώρι, τέσσερις γραμμές διέλασης αλουμινίου, 1800 MT, 1.850 MT, 2.500 MT και 2.000 MT, με παραγωγική δυναμικότητα άνω των 35.000 τόνων προφίλ αλουμινίου ετησίως.  Επιπλέον, διαθέτει τέσσερις γραμμές ηλεκτροστατικής βαφής, κάθετη-οριζόντια-απομίμησης ξύλου, γραμμές με ετήσια παραγωγικότητα 20.000 τόνων ετησίως και μία γραμμή παραγωγής Open Air. Την παραγωγική της δυναμική συμπληρώνουν τρεις γραμμές πάνελ, μία μονάδα χύτευσης, μία μονάδα μηχανουργικής κατεργασίας και συναρμολόγησης, τέσσερα κέντρα παραγωγής και τρεις αυτοματοποιημένες γραμμές συσκευασίας. Στο πλαίσιο της ενεργειακής εξοικονόμησης που επιδιώκει, ένα νέο φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 999,54 kWp εγκαταστάθηκε στη στέγη των κεντρικών εγκαταστάσεων της Aluminco στα Οινόφυτα και έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα κατασκευή ισχύoς 1,2 MWp.

Πλέον, με τη νέα αυτή προσθήκη το βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας έχει συνολική εγκαταστημένη ισχύ 2.2 MWp. Με τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά καλύπτει σχεδόν το 40% των ενεργειακών της αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στον τομέα των εξαγωγών, διαθέτει αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου για πόρτες και παράθυρα, συστήματα καγκέλων, συστήματα εξωτερικού χώρου, συστήματα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων σε περισσότερες από 60 χώρες σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Αυστραλία και Αμερική. Στον σχεδιασμό της εταιρείας, ωστόσο, είναι και η αναπροσαρμογή των δανειακών της υποχρεώσεων, εισερχόμενη σε συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες με σκοπό να πετύχει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Οι αυξημένες ζημίες και τα κόστη που επιβάρυναν την επιχείρηση
Να σημειωθεί, ότι η Aluminco, παρά την αύξηση του τζίρου της από τα 51,6 εκατ. ευρώ το 2021 σε 64,65 εκατ. ευρώ το 2022, συνέχισε να αυξάνει τις ζημίες της μετά από τους φόρους, οι οποίες άγγιξαν το 1 εκατ. ευρώ από ζημίες 43,5 χιλιάδων ευρώ που είχε στη χρήση του 2021. Στην ίδια χρονική περίοδο, τα έξοδα διοίκησης αυξήθηκαν σημαντικά στα 3,77 εκατ. ευρώ από 2,65 εκατ. ευρώ, κάτι που συνέβη και με τα έξοδα διάθεσης (8,5 εκατ. ευρώ το 2022, 6,76 εκατ. ευρώ το 2021). Αυξημένο, όμως, ήταν και το κόστος μισθοδοσίας στα 4,97 εκατ. ευρώ, από 3,96 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build