Προχωρά το έργο που αφορά το νέο σκέλος του Small Scale LNG για τον ανεφοδιασμό πλοίων στο τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας (ssLNG jetty), με μια τροποποίηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο σκέλος του Small Scale LNG για τον ανεφοδιασμό πλοίων στο τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας (ssLNG jetty), που αναμένεται να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης τιμών του φυσικού αερίου.
Το έργο αφορά τελικά σε μια πλωτή δομή, όχι σταθερή, και προκειμένου να λάβει χώρα ο ανεφοδιασμός, η πλωτή εξέδρα θα είναι εξοπλισμένη από μια εύκαμπτη σωλήνωση που θα εκτείνεται προς το καράβι.
Κανονικά προχωρά το συγκεκριμένο πρότζεκτ και στο κατασκευαστικό σκέλος, αφού αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου χρόνου, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη της εν λόγω υποδομής στη Ρεβυθούσα πρόκειται να συνδέεται άμεσα με τα σχέδια ανάπτυξης του Λιμανιού του Πειραιά, με σοβαρό χρήστη της υποδομής να αποτελεί το λιμάνι, δεδομένης και της δραστηριότητας της κρουαζιέρας.
Τα κύρια οφέλη της υποδομής
Το έργο του ΔΕΣΦΑ έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον της τουριστικής αγοράς, που στρέφεται προς την αξιοποίηση της υποδομής για εμπορικούς σκοπούς.
Η Ρεβυθούσα, τοποθετημένη πλησίον του λιμένα Πειραιώς, πρακτικά βρίσκεται εντός της πορείας κρουζιεροπλοίων. Αυτός ακριβώς ο παράγοντας δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την αξιοποίηση της υποδομής, δεδομένου και του γεγονότος ότι το ζητούμενο της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας προϋποθέτει την διείσδυση του LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακ,α συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα.Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΔΕΣΦΑ, το έργο συνιστά μια υλοποίηση των συνεχιζόμενων μελετών στο πλαίσιο του POSEIDON MED II. , που, υπό την αιγίδα του INEA (Innovation and Network Executive Agency), αποτελεί μέρος των απαραίτητων βημάτων για την υιοθέτηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως θαλάσσιου καύσιμου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η τροφοδοσία νέων περιοχών/αγορών, το άνοιγμα καινούριου κλάδου στην αγορά αερίου στην Ελλάδα (ανεφοδιασμό πλοίων) και στην «απανθρακοποίηση» του ελληνικού ενεργειακού συστήματος συγκαταλέγονται στα κύρια οφέλη μιας τέτοιας υποδομής.