Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, η Νέα Οδός ανέπτυξε το πρώτο πιλοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ιόνια Οδό, σε ανεκμετάλλευτα πρανή του αυτοκινητοδρόμου, με στόχο να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών του έργου με καθαρή “πράσινη” ενέργεια από τον ήλιο.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο αναπτύχθηκε στον Ανισόπεδο Κόμβο Μεσολογγίου και αποτελείται από 4 εγκαταστάσεις, συνολικής δυναμικότητας 102 kWp. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή είναι 153.000 kWh και δύναται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 245 σωμάτων οδοφωτισμού τεχνολογίας Led για ένα ολόκληρο έτος. Ήδη η Νέα Οδός διερευνά και άλλες κατάλληλες, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις  εντός των έργων που διαχειρίζεται, προκειμένου να υλοποιηθούν επιπλέον  παρόμοιες εγκαταστάσεις.

Η εν λόγω δράση αποτελεί μια ακόμα ενέργεια μετατροπής της Ιόνιάς Οδού στον πλέον “πράσινο” αυτοκινητόδρομο της χώρας. Ήδη από το 2018 έως και σήμερα, η Ιόνια Οδός είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που προσφέρει τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σε όλο το μήκος του, σε όλους τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α), σχεδόν ανά 30 χλμ., με τον κάθε φορτιστή να έχει τη δυνατότητα φόρτισης έως και 3 οχημάτων ταυτόχρονα.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Νέα Οδός Go Green», η οποία ξεκίνησε στις αρχές του έτους. Ειδικότερα, η Νέα Οδός έγινε η πρώτη εταιρία λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων στη χώρα που έθεσε σε επιχειρησιακή λειτουργία τα πρώτα «πράσινα», 100% ηλεκτρικά van, τα οποία αρχικά θα  χρησιμοποιηθούν ως οχήματα συντήρησης και εκτέλεσης εργασιών, κάνοντας πράξη τον στρατηγικό στόχο προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω της καινοτομίας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η Νέα Οδός ξεκίνησε την εφαρμογή ενός πλάνου αντικατάστασης του μεγαλύτερου μέρους του στόλου οχημάτων της σε ηλεκτρικά και υβριδικά, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε την εγκατάσταση 18 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, καλύπτοντας το σύνολο των κτιριακών της εγκαταστάσεων. Στόχος, η αντικατάσταση τουλάχιστον του 20% των εταιρικών οχημάτων σε ηλεκτρικά και υβριδικά έως τα τέλη του 2021.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό video: