Η Ελλάδα και η Κύπρος βιώνουν μία νέα εποχή ανάπτυξης, με την κατασκευή και ανακαίνιση εντυπωσιακών ψηλών κτιρίων να συνδυάζουν την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την υψηλή αρχιτεκτονική.
Κατά τα προηγούμενα χρόνια, η κατασκευή κτιρίων μεγάλου ύψους δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Αν και υπήρχαν κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως για παράδειγμα ο Πύργος Αθηνών, η υλοποίηση έργων τέτοιου βεληνεκούς ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. Σήμερα, βλέπουμε ότι η αγορά στρέφει το ενδιαφέρον της προς αυτή την κατηγορία έργων, επενδύοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ στην ανέγερση και ανακατασκευή κτιρίων μεγάλου ύψους. Η στροφή αυτή γίνεται αισθητή ακόμα πιο έντονη στην Κύπρο, με τον ψηλότερο ουρανοξύστη της να δεσπόζει στα 170 μέτρα. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα δούμε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα κτιρίων, που διακρίνονται τόσο για τον όγκο τους όσο και για τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.
Riviera Tower: Ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της Ελλάδας
Το υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας, το Riviera Tower, δεν είναι μόνο ένας αρχιτεκτονικός θρίαμβος, αλλά και ένα αειφόρο οικοδόμημα που θέτει νέα πρότυπα βιωσιμότητας. Με ύψος που φτάνει τα 200 μέτρα, ο ουρανοξύστης αυτός ξεπερνά τον Πύργο των Αθηνών, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν το ψηλότερο κτίριο της χώρας με 103 μέτρα ύψος. Επιπλέον, το Riviera Tower θα είναι ένας από τους υψηλότερους ουρανοξύστες στη Μεσόγειο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του έργου είναι η περιβαλλοντική του ευαισθησία. Πρόκειται για τον πρώτο «πράσινο» ουρανοξύστη στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές πρακτικές. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του αναμένεται το 2026, και θα αποτελεί υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού. Ο ουρανοξύστης θα διαθέτει συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων, τα οποία θα αξιοποιούνται για τη μείωση της κατανάλωσης νερού, ενώ ο ενεργειακός του σχεδιασμός θα μειώνει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας κατά 35%.
Πρωτοποριακή μέθοδος σκυροδέτησης
Παράλληλα, η χρήση της τεχνολογίας Building Information Modeling (BIM) κατά την κατασκευή του εξασφαλίζει τη βέλτιστη οικονομική διαχείριση και συντήρηση του κτιρίου. Μάλιστα, η θεμελίωση του Riviera Tower εφαρμόζει μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε κορυφαίους ουρανοξύστες όπως το Burj Khalifa και οι Petronas Towers. Ειδικοί μηχανικοί εργάστηκαν σε συνεχείς βάρδιες για περισσότερες από 40 ώρες, ολοκληρώνοντας μια πρωτοποριακή μέθοδο σκυροδέτησης.
Η θεμελίωση περιλαμβάνει 111 πασσάλους διαμέτρου 1,5 μέτρου σε βάθος 50 μέτρων, ενώ το συνολικό απαιτούμενο σκυρόδεμα έφτασε τα 7.500 κυβικά μέτρα. Για τη μεταφορά του απαιτήθηκαν πάνω από 120 οχήματα και οκτώ αντλίες σκυροδέματος, ενώ ο σιδηρός οπλισμός ανήλθε σε 1.760 τόνους. Η κατασκευή του ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα.
Ο σχεδιασμός του Riviera Tower φέρει την υπογραφή του φημισμένου αρχιτεκτονικού γραφείου «Foster+Partners» σε συνεργασία με το «Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.». Τις στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες ανέλαβαν οι εταιρείες Buro Happold, Deta Engineering και ΤΕΚΕΜ Α.Ε., ενώ τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου ανέλαβε η Doxiadis+.
Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε στις 9 Αυγούστου 2022 και μέχρι τις 13 Αυγούστου 2022 είχαν προπωληθεί τα τρία τέταρτα της διαθέσιμης επιφάνειας, με τα αναμενόμενα έσοδα να ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ. Ο Riviera Tower αναμένεται να αλλάξει το αστικό τοπίο της Αθήνας, αποτελώντας ένα σύγχρονο, βιώσιμο και τεχνολογικά προηγμένο οικοδόμημα, σύμβολο της νέας εποχής των ουρανοξυστών στην Ελλάδα.
Ο Πύργος του Πειραιά: Το νέο πράσινο και ψηφιακό τοπόσημο
Ύστερα από 50 και πλέον χρόνια αναμονής, ο Πύργος του Πειραιά εκπληρώνει επιτέλους την αποστολή του. Ανακαινισμένος, σύγχρονος και βιώσιμος, ο ουρανοξύστης των 22 ορόφων και 88 μέτρων ύψους δεσπόζει πάνω από το λιμάνι του Πειραιά, ενσωματώνοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.
Ο πύργος βρίσκεται σε κομβικό σημείο, περιτριγυρισμένος από τις οδούς Ακτή Ποσειδώνος, Δημοσθένους, Τσαμαδού, Ιπποκράτους και Μακράς Στοάς.
Το κτίριο αποτελείται από δύο υπόγεια, ένα χαμηλότερο τριώροφο τμήμα και τον κεντρικό όγκο του πύργου, ο οποίος κορυφώνεται με το δώμα. Το εμβαδόν του ισογείου φτάνει τα 2.125 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι κυμαίνονται από 1.034 έως 3.147 τετραγωνικά μέτρα, ανάλογα με το επίπεδο.
Η χρήση του κτιρίου είναι μικτή. Οι πρώτοι τρεις όροφοι και μέρος του τέταρτου προορίζονται για εμπορικά καταστήματα, ενώ οι υπόλοιποι χώροι διατίθενται για γραφεία. Στον τρίτο όροφο θα λειτουργεί εστιατόριο-μπαρ, ενώ στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται και γυμναστήριο. Για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και επισκεπτών, το κτίριο διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης 44 θέσεων, όλες εξοπλισμένες με φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Η προσβασιμότητα στο κτίριο γίνεται με προηγμένα συστήματα ανέπαφης τεχνολογίας. Οι ανελκυστήρες υψηλής ταχύτητας (4 μέτρα/δευτερόλεπτο) λειτουργούν με κάρτες πρόσβασης, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και άνεση.
Πρόκειται για την πιο σύγχρονη και ταχύτερη τεχνολογία ανελκυστήρων που έχει τοποθετηθεί σε ελληνικό κτίριο.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του νέου Πύργου του Πειραιά είναι η καινοτόμα πρόσοψή του.
Ο σχεδιασμός της ενσωματώνει ειδικά σκίαστρα –κατακόρυφα και οριζόντια πτερύγια- τα οποία μειώνουν την έκθεση στον ήλιο κατά 45%, περιορίζοντας σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση.
Το αρχιτεκτονικό σύστημα ανάρτησης της πρόσοψης βασίζεται σε προηγμένες στρατηγικές βιωσιμότητας, που επιτρέπουν τη βελτίωση του μικροκλίματος και της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.
Το έργο υλοποιήθηκε από την κοινοπραξία Piraeus Tower (Dimand, EBRD, Prodea Investments) σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά. Την κατασκευή ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ, με αρχιτεκτονική επίβλεψη από την BETAPLAN και την PILA. Ο ανακαινισμένος Πύργος του Πειραιά αποτελεί πλέον ένα σύγχρονο σύμβολο ανάπτυξης και καινοτομίας για την πόλη.
Ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ
Το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ, ένα από τα ψηλότερα κτίρια στην Ελλάδα, με την ανακαίνισή του εξελίσσεται σε έναν σύγχρονο και αειφόρο χώρο εργασίας. Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και περιλαμβάνει συνολικά 36 πτέρυγες συνολικής επιφάνειας 45.600 τμ. Το κτίριο υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2.
Η ανακαίνιση βασίζεται σε αρχές βιωσιμότητας, χρησιμοποιώντας μη τοξικά και ανακυκλώσιμα υλικά.
Στο πλαίσιο αυτό, το κτίριο ενσωματώνει προηγμένα «έξυπνα» συστήματα παρακολούθησης της θερμοκρασίας, υγρασίας και των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, προσφέροντας ένα υγιές και άνετο περιβάλλον εργασίας.
Ο εσωτερικός σχεδιασμός επικεντρώνεται στη δημιουργία φωτεινών και ευχάριστων χώρων με γήινους χρωματισμούς και υλικά που απορροφούν τον ήχο, εξασφαλίζοντας καλύτερη ακουστική και οπτική εμπειρία.
Κάθε πτέρυγα του κτιρίου είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των διαφορετικών ομάδων, ενώ το εξωτερικό ανακατασκευάζεται με νέα ενεργειακά κουφώματα, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.
Σε τεχνολογικό επίπεδο, το νέο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ διαθέτει σύγχρονους γραφειακούς χώρους εξοπλισμένους με Wi-Fi υψηλής ταχύτητας, ψηφιακά εργαλεία και video-conference τεχνολογία.
Η μεταφορά σε laptop τελευταίας τεχνολογίας επιτρέπει στους εργαζόμενους να εργάζονται από οποιοδήποτε σημείο, ενισχύοντας τη δυνατότητα τηλεργασίας και ευελιξίας.
Επίσης, δημιουργούνται κοινόχρηστοι χώροι συνεργασίας, αλλά και ειδικοί χώροι ανακούφισης, όπως τα restorative rooms και τα Quiet Rooms για ατομική χρήση, που προσφέρουν μια αναγκαία στιγμή ηρεμίας και συγκέντρωσης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το κτίριο λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων με κινητικά προβλήματα, καθώς όλοι οι χώροι είναι πλήρως προσβάσιμοι. Για τις νέες μητέρες, έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι θηλασμού, προσφέροντας άνεση και ιδιωτικότητα.
Το νέο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ δεν είναι απλά ένας χώρος εργασίας, αλλά ένας μοντέρνος, καινοτόμος και φιλικός προς το περιβάλλον και τους χρήστες του χώρος.
One Limassol: το ψηλότερο κτίριο της Κύπρου
Το One Limassol είναι το πιο ψηλό κτίριο στη Λεμεσό και το μεγαλύτερο σε ύψος κτίριο στην Κύπρο, φτάνοντας τα 170 μέτρα με 38 ορόφους. Βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή της πόλης και προσφέρει απρόσκοπτη θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα, κάνοντάς το έναν από τους πιο εντυπωσιακούς αρχιτεκτονικούς πύργους της περιοχής.
Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και ολοκληρώθηκε το 2021, ενώ η λειτουργία του άρχισε το 2022. Αυτό το πολυτελές κτίριο συνδυάζει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με την υψηλή ποιότητα ζωής, προσφέροντας στους κατοίκους του μοναδικές ανέσεις. Οι κάτοικοι μπορούν να απολαύσουν ένα εξαιρετικό lifestyle που περιλαμβάνει spa, πισίνα και γυμναστήριο, με θέα στη θάλασσα που κόβει την ανάσα.
Η στρατηγική του θέση, μπροστά στη θάλασσα, τον καθιστά το ιδανικό μέρος διαμονής, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ευκολία στην πρόσβαση σε κομβικά σημεία της πόλης.
Το One Limassol αντιπροσωπεύει το μέλλον της πόλης, προσελκύοντας ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές. Το έργο αυτό αποτελεί σύμβολο της άνθησης της αγοράς ακινήτων της Λεμεσού και της Κύπρου γενικότερα. Με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και τις εξαιρετικές παροχές του, το One Limassol έχει καταστεί ένας από τους πιο επιθυμητούς προορισμούς για κατοίκηση στην περιοχή.
Η πολυτελής ζωή στην καρδιά της Λεμεσού, με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, καθιστά το One Limassol το απόλυτο σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν την τελειότητα.