Με αλλαγές κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Πέντε Α.Ε., της εταιρείας που έχει στην ομπρέλα της το σήμα των σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, για το υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο στη Σαλαμίνα. Η εταιρεία έχει μειώσει την επιφάνεια του οικοπέδου και έχει αλλάξει τα αρχιτεκτονικά σχέδια του διώροφου mall με υπόγειο, θερινό κινηματογράφο και υπαίθριο πάρκινγκ, προκειμένου να εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την φάση κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Θυμίζουμε πως προσωρινό φρένο στην επένδυση είχε τραβήξει ο δήμος, έχοντας γνωμοδοτήσει αρνητικά για την προηγούμενη μελέτη κατά πλειοψηφία, από τον Δεκέμβριο του 2020, με την Πέντε Α.Ε. να καταθέτει νέα μελέτη για την επένδυση των 30 εκατ. ευρώ.

Το mini mall θα περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο με υπόγειο, ισόγειο και όροφο και υπαίθριες θέσεις στάθμευσης 364 θέσεων. Το ισόγειο έχει επιφάνεια δόμησης 4.011 τ.μ.. Αναπτύσσεται γύρω από ένα παραλληλόγραμμο αίθριο επιφάνειας 905 τ.μ. και περιλαμβάνει μία υπεραγορά με 1.342 τετραγωνικών, ένα μεγάλο κατάστημα 691 τ.μ., μικρότερα εμπορικά καταστήματα ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνολικής επιφανείας 1.398 τ.μ. και κοινόχρηστους χώρους 826 τετραγωνικών. Περιμετρικά του κεντρικού αιθρίου προβλέπονται ημιυπαίθριοι διάδρομοι, ενώ δύο κυλιόμενες σκάλες οδηγούν προς μία «γέφυρα» του α’ ορόφου που χωρίζει το αίθριο σε δύο μικρότερα τμήματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων στο ισόγειο, διαθέτει και υπόγειο χώρο, όπου έχουν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν αποθήκες και χώρος πώλησης.
Το 50% περίπου της επιφάνειας του υπογείου είναι χώρος κύριας χρήσης. Στον πρώτο όροφο προβλέπεται ένα μεγάλο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με θέα προς τη θάλασσα. Επίσης τοποθετείται παιδότοπος και ακόμη δυο καταστήματα. Στην βόρεια πλευρά του αιθρίου προβλέπονται κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (food court) με καταστήματα με θέα στο εσωτερικό του υπαίθριου περιβάλλοντος χώρου.

Προς τον εξωτερικό χώρο συνεχίζονται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ως ισόγεια πλέον λόγω των κλίσεων του εδάφους, όπου και προβλέπεται εξωτερική πλατεία και χώρος αναψυχής. Συνολικά στον όροφο του εμπορικού θα κατασκευαστούν 11 καταστήματα, που θα καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 1426 τ.μ.. Στον περιβάλλοντα χώρο, πλην των χώρων στάθμευσης και των χώρων φορτοεκφόρτωσης, στη βόρεια πλευρά, στο υψηλότερο σημείο του γηπέδου προτείνεται χώρος πλατείας. Η πλατεία θα αποτελεί εξωτερικό χώρο αναψυχής υψηλής στάθμης, με χαμηλή και υψηλή φύτευση, τραπεζοκαθίσματα που εξυπηρετούνται από τα εξωτερικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο, καφέ, αναψυκτήρια) και έχει ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Στο χαμηλότερο τμήμα της πλατείας προβλέπεται εκτεταμένο υδάτινο στοιχείο με σιντριβάνια και κυκλική λιμνούλα κατάλληλη για παιδικά παιχνίδια.

Το πρανές του λόφου εμπρός από την πλατεία προς τη θάλασσα, προτείνεται ως χώρος με καθιστικά και φύτευση σε κλιμακωτά επίπεδα που ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο. Επίσης καταβλήθηκε προσπάθεια, τα κτίρια να προσαρμόζονται στο φυσικό ανάγλυφο, να είναι φιλόξενα για πεζούς και αυτοκίνητα και να εναρμονίζονται με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Το πρώτο mall της Γαλαξίας αναμένεται να δημιουργήσει 168 νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει να θυμίσουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία του έργου οδικής ζεύξης της Σαλαμίνας με το Πέραμα, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων. Στη β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου βρίσκονται από το 2016 τα τρία υποψήφια σχήματα, η Μέτκα, η Τέρνα και η κοινοπραξία των Vinci Concessions – Vinci Highways – Άκτωρ Παραχωρήσεις.