Στη διευκρίνιση ότι τα έργα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ελλάδα δεν μπορούν να είναι απεριόριστα προχώρησε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σε ημερίδα της ΠΕΣΕΔΕ με θέμα τις συμπράξεις αυτού του τύπου. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση, λόγω συγκεκριμένων περιορισμών που έχουν τεθεί, έχει ήδη προσεγγίσει το όριο της ικανότητας που έχει για να «τρέξει» τέτοιου είδους έργα. Αρχικά, ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, επιθυμώντας να βρίσκεται και να λειτουργεί εντός των δημοσιονομικών της στόχων, έχει θέσει ένα ανώτατο όριο όσον αφορά στα έργα ΣΔΙΤ που θα προχωρά, το οποίο αντιστοιχεί στο 0,24% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, με δεδομένο και το ότι πρέπει να κινείται σύμφωνα με τις επιταγές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει ψηφιστεί αλλά και βάσει των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση «σήμερα έχει φθάσει σχεδόν στο ταβάνι των έργων ΣΔΙΤ», όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, προσθέτοντας: «Έχουμε φθάσει συνολικά σε πληρωμές διαθεσιμότητας ύψους 590 εκατ. ευρώ το 2029, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 0,24% του προβλεπόμενου ΑΕΠ έως το 2029. Επομένως, δεν είναι απεριόριστα τα έργα ΣΔΙΤ και ήδη, ως κυβέρνηση, έχουμε προσεγγίσει το όριο της ικανότητας που έχουμε για τέτοια έργα και δεν έχουμε πλέον μεγάλη δυνατότητα να προσθέσουμε άλλα».
«Μεγάλη υστέρηση σε έργα ΣΔΙΤ»
Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε πως τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν πολλά έργα ΣΔΙΤ στη χώρα μας: «Πριν το 2019 είχαμε συνολικά περίπου 700 εκατ. ευρώ σε εξέλιξη έργων και συνολικά 11 έργα ΣΔΙΤ. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη φάση της ωρίμανσης, της εκκίνησης ή ακόμα και της διαγωνιστικής διαδικασίας σε προχωρημένο στάδιο ή του ανταγωνιστικού διαλόγου περίπου 34 έργων ΣΔΙΤ, ύψους 4,6 δισ. Παραλάβαμε, λοιπόν, μια μεγάλη υστέρηση στα έργα αυτά. Είχαμε τον στρατηγικό σχεδιασμό να “τρέξουμε” σημαντικά έργα ΣΔΙΤ και έτσι φθάσαμε σχεδόν στο όριό μας».
Ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε, ακόμη, πως «ακριβώς επειδή υπήρξε τέτοια υστέρηση, επί του παρόντος είμαστε σε πληρωμές διαθεσιμότητας περίπου 60 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο είναι ένα μάλλον χαμηλό ποσό που μπορούμε να δώσουμε για τα ΣΔΙΤ». Δεδομένου, λοιπόν, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να «τρέξει» πολλά περισσότερα έργα ΣΔΙΤ, τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η διαχείρισή της όσον αφορά στο θέμα αυτό; Ο κ. Παπαθανάσης απάντησε πως «πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να τρέξουμε και να ολοκληρώσουμε ουσιαστικά αυτά τα έργα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πάντως, εάν σημειωθούν προβλήματα σε κάποιες από τις υπάρχουσες συμβάσεις, θα μπορούσαμε να τις συμπληρώσουμε».
Θα αυξηθεί μελλοντικά το 0,24%;
Ερωτηθείς, δε, εάν στο μέλλον το όριο του 0,24% του ΑΕΠ θα αυξηθεί, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση για πρόσθεση περισσότερων έργων ΣΔΙΤ, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε: «Κατ’ αρχάς, το εν λόγω ποσοστό δεν μπορεί να πέσει, λόγω των συμβατικών δεσμεύσεων που υφίστανται. Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας καταγράφει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης. Εάν, λοιπόν, τα επόμενα χρόνια συνεχίσουμε να έχουμε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης, αυτό θα επηρεάσει το ΑΕΠ προς τα πάνω και θα αλλάξουν, έτσι και οι διαθέσιμοι πόροι».
Το θέμα των επιτοκίων
Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε και ένα ακόμη ζήτημα όσον αφορά στα έργα ΣΔΙΤ: την αύξηση των επιτοκίων. «Τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης “κλειδώνει” το επιτόκιο. Εάν το επιτόκιο είναι υψηλότερο την επόμενη μέρα, τότε αυτό το επιβαρύνεται ο ανάδοχος του έργου – αν αυτό είναι χαμηλότερο, αυτό είναι προς όφελος του αναδόχου», είπε αρχικά και συνέχισε: «Σήμερα, οι περισσότερες συμβάσεις έχουν υπογραφεί με πολύ χαμηλά επιτόκια και πολλοί ανάδοχοι θα πρέπει να υποστούν την αύξηση του επιτοκίου. Αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε ζήσει, διότι τώρα έχουμε υπογράψει τις περισσότερες συμβάσεις. Επομένως, θα υπάρξουν ανάδοχοι που θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα το επιτόκιο. Δεν μπορεί, ωστόσο, το κράτος να κάνει τίποτε για αυτό».
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build