Την άποψή του ότι η χρήση της προκατασκευής αυξάνεται στην Ελλάδα και πως το προκατασκευασμένο σκυρόδεμα θα έχει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις κατασκευές τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο Τεχνικός Διευθυντής της Αρμός Προκατασκευές ΑΕ, Νίκος Ωρολογόπουλος, μιλώντας στο Build. Παράλληλα, ο κ. Ωρολογόπουλος αναφέρθηκε στους τομείς που παρατηρείται αύξηση της χρήσης των προκατασκευασμένων στοιχείων στην χώρα μας, ενώ επεσήμανε και τις λύσεις που μπορούν αυτά να δώσουν στην υλοποίηση ενός έργου. «Στη βόρεια Αμερική και στη βόρεια Ευρώπη η προκατασκευή έχει συμμετοχή μεγαλύτερη του 15% στα έργα, αλλά στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 5%. Αυτό, όμως, πλέον αλλάζει, καθώς οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για υλοποίηση ποιοτικών και μεγάλων έργων δίνουν σημαντική ώθηση για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει», είπε, αρχικά, ο κ. Ωρολογόπουλος.

Αναφέρετέ μας ένα σπουδαίο project που περιείχε χρήση προκατασκευασμένων προϊόντων και υλοποίησε η εταιρεία σας.
«Το πλέον σημαντικό από τα (πολλά) έργα μας θεωρώ ότι είναι η συμβολή μας στη επένδυση της σήραγγας της Γραμμής 4 του Μετρό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μήκος έργο μετρό στην Ελλάδα, ενταγμένο σε μία εργολαβία και η υλοποίησή του αποτελεί πρόκληση για τον κλάδο. Η εταιρεία μας παράγει τα προκατασκευασμένα στοιχεία επένδυσης (segments) της σήραγγας, τα οποία, θα τροφοδοτούν δύο ταυτόχρονα μετροπόντικες για περίπου 12 χιλιόμετρα σήραγγας».

Ποια είναι η τάση όσον αφορά στη χρήση προκατασκευασμένων προϊόντων στην Ελλάδα;

«Η χρήση τους βαίνει αυξανόμενη. Η προκατασκευή, με τις αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής που χρησιμοποιεί, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων (καθώς οι ρυθμοί της είναι γρηγορότεροι από του εργοταξίου), στην απόδοση (που επηρεάζει και το κόστος) και στη διασφάλιση της ποιότητας προϊόντων και έργων. Η αποδοτικότερη χρήση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις, μετριάζει το εκτεταμένο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού κατασκευής που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Επιπλέον, η προκατασκευή προάγει την τάση βιωσιμότητας στις κατασκευές, εξαιτίας των φιλικότερων στο περιβάλλον μεθόδων παραγωγής και αποδοτικότερων ενεργειακά προϊόντων».

Τα αυξημένα κόστη των δομικών υλικών έχουν επηρεάσει τον κλάδο σας;

«Έχει επηρεαστεί όλος ο κατασκευαστικός κλάδος από αυτό. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι ο αντίκτυπος είναι πιο περιορισμένος στην προκατασκευή, λόγω των οικονομιών κλίμακας που μπορούμε να πέτυχουμε και της αυτοματοποίησης της παραγωγικής μας διαδικασίας. Επειδή μπορούμε να προβούμε σε μεγάλης κλίμακας παραγωγές, είμαστε σε θέση να θωρακίσουμε καλύτερα τις αγορές πρώτων υλών, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε μικρότερο κόστος. Μέσω της αυτοματοποίησης και του σχεδιασμού παραγωγής, πετυχαίνουμε σταθερή και ελεγχόμενη κατανάλωση υλών στην παραγωγική μας διαδικασία, σε αντίθεση με την συμβατική κατασκευή».

Σε ποιους τομείς παρατηρείτε αύξηση της χρήσης προκατασκευασμένων προϊόντων στην Ελλάδα;

«Σε όλους τους τομείς της κατασκευής. Πέραν των μεγάλων έργων υποδομών στην Ελλάδα (αυτοκινητόδρομοι, έργα αποχέτευσης, σιδηρόδρομοι, κλπ), όπου η προκατασκευή έχει αποδείξει εδώ και χρόνια την σημαντική συμβολή της, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη διείσδυση σε κτιριακά έργα (logistics, βιομηχανικά, εμπορικά κτίρια, special purpose buildings). Η αυξανομένη ζήτηση για μεγάλα κτίρια, υψηλών προδιαγραφών (ανθεκτικότητα, ασφάλεια, πυροπροστασία, βιωσιμότητα), σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, έχει οδηγήσει στην ολοένα αυξανόμενη υιοθέτηση της προκατασκευής. Επίσης, καταγράφουμε αύξηση ενδιαφέροντος και από τους αρχιτέκτονες – για παράδειγμα, το οπλισμένο με υαλοΐνες σκυρόδεμα (GlassFiber Reinforced Concrete), μεγάλης κλίμακας παραγωγή του οποίου προχωρήσαμε στη χώρα και το χρησιμοποιήσαμε στην κατασκευή της πρόσοψης του νέου γηπέδου της ΑΕΚ».

Κάνετέ μας ένα σχόλιο για τις προοπτικές του κλάδου των προκατασκευασμένων προϊόντων στην Ελλάδα;

«Η χρήση της προκατασκευής θα συνεχίσει να είναι αυξανόμενη, καθώς οι δυνατότητες του βιομηχανοποιημένου τρόπου κατασκευής της επιταχύνουν τους χρόνους των έργων, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βελτιώνουν τα επίπεδα ασφαλείας. Στην Αρμός, καινοτομώντας στον χώρο της προκατασκευής, οραματιζόμαστε να συμβάλλουμε σε ανθεκτικές, βιώσιμες και ασφαλείς κατασκευές».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build