Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατασκευαστική αγορά έκρουσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤenTec, τεχνικού εταίρου της Ten Brinke Hellas, Νίκος Νικολόπουλος, στο Βuilding Materials Forum που συνδιοργάνωσαν η εταιρεία επικοινωνίας Boussias και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Όπως επεσήμανε ο κ. Νικολόπουλος, ο συνδυασμός της έλλειψης των υλικών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή για όλων των ειδών τα έργα, επιδεινώνοντας προϋπολoγισμούς και χρονοδιαγράμματα. “Νομίζω ότι η αύξηση του κόστους κατασκευής, ανεξάρτητα από την αιτία που την προκαλεί, είναι το μέγιστο πρόβλημα του κλάδου αυτήν την στιγμή. Εντοπίζουμε όμως στον κλάδο μας κάτι που μας προβληματίζει ακόμη περισσότερο: ήδη αντιμετωπίζουμε ελλείψεις υλικών αλλά και υπηρεσιών (μηχανικοί, τεχνίτες, εργάτες κ.λπ). Αν εκκινήσουν όλα τα προγραμματισμένα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, αυτή η έλλειψη θα επιδεινωθεί, καθιστώντας εν αμφιβόλω, πέρα από τους προϋπολογισμούς των έργων, και τα ίδια τα χρονοδιαγράμματά τους, με αυστηρές ρήτρες για κατασκευαστές και developers”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η έκταση του προβλήματος των ανατιμήσεων είναι τόσο μεγάλη, με τον επικεφαλής της TenTec να αναφέρει ως παράδειγμα τον φέροντα οργανισμό βιομηχανικού κτιρίου από προκατασκευασμένο σκυρόδεμα, όπου εντοπίστηκε αύξηση περίπου 40% τους τελευταίους 13 μήνες και συνολικά 60% τους τελευταίους 24 μήνες. “Επομένως, ελλοχεύει ο κίνδυνος έργα εν εξελίξει να κριθούν σταδιακά μη βιώσιμα ή έργα υπό διερεύνηση, που άλλοτε θα θεωρούνταν ‘ευκαιρία’, να απορρίπτονται”, τόνισε.

Διασφαλίζουμε τα έργα με προγραμματισμό και τεχνογνωσία

Στο ευμετάβλητο λοιπόν περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει αφενός η πανδημία και αφετέρου η πρόσφατη διεθνής ύφεση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, κομβικό ρόλο διαδραματίζει η στρατηγική που καλείται να εφαρμόσει κάθε τεχνική εταιρεία προκειμένου να εγγυηθεί την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Για τον κ. Νικολόπουλο και την TenTec, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην έννοια του προγραμματισμού που θα διασφαλίσει τις κατασκευές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

“Ως στρατηγικός εταίρος σχεδιασμού και υλοποίησης έργων της Ten Brinke Hellas και άλλων developers, η TenTec πραγματοποιεί διεξοδική έρευνα αγοράς ώστε οι πελάτες μας να έχουν την πληρέστερη πληροφόρηση. Επιμένουμε στον προγραμματισμό του έργου, με έγκαιρες συμφωνίες με υπεργολάβους και προμηθευτές καλύπτοντας έτσι μέρος των ανατιμήσεων αλλά και της διαθεσιμότητας προμηθειών-εργασιών”, υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος, συμπληρώνοντας πως “διερευνούμε εναλλακτικές κατασκευαστικές λύσεις υπό το πρίσμα της σχέσης κόστους-χρόνου, π.χ. συνδυασμός έγχυτων και προκατασκευασμένων σκυροδεμάτων, αλλά και παρακολουθούμε νέες τεχνολογίες ώστε να ενσωματώσουμε με ασφάλεια τις νέες προτάσεις κατασκευής όπως το ΒΙΜ κ.ά.”.