Με ομιλία του Αντιδημάρχου κλιματικής διακυβέρνησης και κοινωνικής οικονομίας του Δήμου Αθηναίων, Νίκου Χρυσόγελου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Energy Efficiency in Buildings Conference που διοργάνωσε η Boussias Events την Παρασκευή 5 Απριλίου. O κ. Χρυσόγελος μίλησε για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η δημοτική αρχή υπό τον δήμαρχο Χάρη Δούκα ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να έχουν κατατεθεί τρία σχέδια στο πλαίσιο της ένταξης της Αθήνας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης.

Το πρώτο σχέδιο αφορά στο πώς μπορεί η Αθήνα να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, ένας στόχος εξαιρετικά δύσκολος όπως παραδέχθηκε ο ίδιος. «Θα έλεγα ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά είναι και μια ευκαιρία, γιατί η κλιματική ουδετερότητα είναι μια ευκαιρία να αλλάξεις την οικονομία, δεν είναι απλώς να δράσεις για το κλίμα, είναι μια ευκαιρία να κάνεις την πόλη πιο πράσινη, πιο ανθεκτική, να δημιουργήσεις συνεργασίες και μια ζωντανή οικονομία που θα περιλαμβάνει όλους», σημείωσε.

Το δεύτερο σχέδιο είναι το επενδυτικό σχέδιο, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να γίνει πιο «πράσινη» η πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χρυσόγελος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να προτείνουν ιδέες ώστε αυτό το σχέδιο να ενσωματώσει καινούργια εργαλεία, «γιατί δεν μπορεί να απαιτείς κλιματική ουδετερότητα πιστεύοντας ότι απλώς έχεις κάποιους πόρους σε δημοτικό ή σε εθνικό επίπεδο, χρειάζονται καινούργια εργαλεία, καινούργιες ιδέες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, το τρίτο σχέδιο αφορά στην συμπεριληπτικότητα και θα περιλαμβάνει τη στρατηγική για συμμετοχή των φορέων και των πολιτών σε αυτόν τον μετασχηματισμό της Αθήνας. Για τον λόγο αυτό, η δημοτική αρχή δημιουργεί δύο νέους θεσμούς: το Κλιματικό Φόρουμ Αθήνας, με ανοιχτή διαβούλευση και την Κλιματική Συνέλευση Νέων, με επικέντρωση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Επίσης, δρομολογείται ένα μεγάλο πρόγραμμα με «κλιματικά σχολεία», όπου το σχολείο τόσο σαν κτίριο όσο και σαν διαδικασία γίνεται κλιματικά υπεύθυνο.

Σε κίνδυνο 200 περιοχές
Μιλώντας γενικότερα για την κλιματική κρίση, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, όπου βιώνουμε την κλιματική κρίση κατά 20-30% πιο έντονα, ενώ υπογράμμισε πως «η κλιματική κρίση δεν είναι τόσο για τον πλανήτη, ο πλανήτης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιβιώσει. Το πρόβλημα είναι αν οι κοινωνίες μπορούν να προσαρμοστούν με τόσο γρήγορες αλλαγές στο κλίμα».

Επεσήμανε ακόμα: «Οι πόλεις δεν είναι προετοιμασμένες για τα νέα κλιματικά δεδομένα, ούτε από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, ούτε από άποψη υποδομών. Και αυτά δε γίνονται βέβαια μέσα σε ελάχιστες μέρες ή μήνες.
Είναι μια συνολική αναδιάταξη που πρέπει να γίνει στις πολιτικές, στις υποδομές, στο ανθρώπινο δυναμικό. Στην πολιτική προστασία έχουμε έναν διευθυντή και έναν γραμματέα, σε μία πόλη που είναι στο “κόκκινο” από άποψη κινδύνων. Έχει λόφους, έχει περιοχές που πλημμυρίζουν, σε κίνδυνο είναι 200 περιοχές που έχουμε καταγράψει. Είναι περιοχές που έχουν πολύ σοβαρά θέματα σε σχέση με τη θερμική νησίδα, δηλαδή οι θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές είναι πολύ πιο υψηλές από άλλες περιοχές».