Τη συμφωνία συνεργασίας της με την Ενιαία Εταιρεία Ανάπτυξης Αλουμινίου της Γκάνα (GIADEC) για την κατασκευή ενός εργοστασίου αλουμίνας υπέγραψε η Mytilineos Energy & Metals, σε εκδήλωση στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Nana Akufo-Addo. Η συμφωνία αφορά στο λεγόμενο Project 3A στην περιοχή Ashanti και σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Mytilineos θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη ενός ορυχείου βωξίτη και θα επιβλέψει την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την Γκάνα, η οποία παράγει και εξάγει ακατέργαστο βωξίτη, όμως με το νέο εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει αλουμίνα από τον εγχώρια εξορυσσόμενο βωξίτη, η οποία θα χρησιμεύει ως αναγκαία πρώτη ύλη για το μεταλλουργείο της εταιρείας αλουμινίου VALCO.

«Εξορύσσουμε και εξάγουμε βωξίτη στην ακατέργαστη μορφή του από τη δεκαετία του 1940 και ποτέ δεν έχουμε πετύχει τον στόχο της προστιθέμενης αξίας ή της ενοποίησης, παρά τις αξιόλογες προσπάθειες που έγιναν από διαδοχικές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γκάνα, τονίζοντας πως το Project 3A, μαζί με τα υπόλοιπα projects που εντάσσονται στο πρόγραμμα ενοποίησης της βιομηχανίας αλουμινίου της χώρας, θα μετασχηματίσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει προοπτικές για τη δημιουργία πλούτου. Τόνισε, ακόμα, πως η επιλογή μίας αξιόπιστης και κορυφαίας εταιρείας μεταλλουργίας και ενέργειας, όπως είναι η Mytilineos, θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω επενδύσεις στην γκανέζικη βιομηχανία αλουμινίου από άλλους παγκόσμιους κολοσσούς.

Μακροχρόνιος συνεργάτης
Από την πλευρά του, ο Έλενος Καραΐνδρος, Chief Strategy and M&A Officer της Mytilineos, σε δήλωσή του υπενθύμισε πως ο ελληνικός όμιλος έχει υπάρξει μακροχρόνιος συνεργάτης της Γκάνα σε πολυάριθμα έργα ηλεκτρικής ενέργειας. «Έχουμε αποκτήσει μια ισχυρή και μοναδική κατανόηση του ενεργειακού τομέα της χώρας, καθώς και των ανθρώπων και του τοπικού περιβάλλοντος. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε το επόμενο κεφάλαιο αυτής της διαρκούς συνεργασίας», δήλωσε.

Σημείωσε ακόμα:
«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε σταθερά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία της Γκάνα. Για τη Mytilineos, αυτό το έργο ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας βωξίτη σε αλουμίνιο και να επεκτείνουμε το παγκόσμιο αποτύπωμά μας στα μέταλλα και τις εξορύξεις. Είμαστε ενθουσιασμένοι με το ταξίδι που έχουμε μπροστά μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας σε αυτό το έργο-ορόσημο». Σημειώνεται, ότι η Mytilineos επελέγη για την υλοποίηση του έργου μέσα από μία διαδικασία διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές που διεξήχθη σε τρεις γύρους και στην οποία συμμετείχαν περί τις σαράντα εταιρείες από όλον τον κόσμο. Χάρη στο έργο 3Α, μετά την ολοκλήρωσή του προβλέπεται ότι θα παράγονται τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια μετρικοί τόνοι βωξίτη και περί τα δύο εκατομμύρια τόνοι αλουμίνας ετησίως.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build