Στη δημιουργία δύο πιλοτικών οικιακών συγκροτημάτων θα προχωρήσει προσεχώς ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Mytilineos. Το ένα από αυτά θα βρίσκεται στα δυτικά προάστια της Αττικής, όπως αποκάλυψε ο Μανώλης Ψαλλίδας, Διευθυντής Ανάπτυξης της ΕΛΕΜΚΑ ΑΕ/Mytilineos, μιλώντας στο πλαίσιο του forum της έκθεσης Premium Real Estate Expo. Πρόκειται για μία κίνηση του ομίλου για να εισέλθει στον τομέα της κατασκευής κατοικιών προσιτών για τον μέσο Έλληνα. Παράλληλα και εν αναμονή της έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων, βρίσκεται ο νόμος του 2022 για την εφαρμογή της πολιτικής που αφορά στην κοινωνική αντιπαροχή με σκοπό την έναρξη υλοποίησής του, όπως σημείωσε η Μαρίνα Στέφου, γενική γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Πρόσθεσε, ότι εξετάζεται και η εκμετάλλευση και υφιστάμενων κτιρίων για να καθίστανται ταχύτερες οι διαδικασίες για την αξιοποίησή τους.

Στο κάδρο και τα ακίνητα για κοινωνική αντιπαροχή
Mεταξύ άλλων, η κ. Στέφου συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση μελετά ρυθμίσεις και για τη στέγαση των εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό, δεδομένης της σοβαρής έλλειψης που παρουσιάζεται ιδίως σε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. «Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα έχει έναν οδικό χάρτη κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής και προσιτής κατοικίας. Συνδέεται άμεσα και με τη δημογραφική σταθεροποίηση και την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων, των ατόμων με αναπηρία.

Ο νόμος κάνει λόγο για την αξιοποίηση αδόμητων ακινήτων. Αλλά, βρισκόμαστε σε συζητήσεις για το κατά πόσο θα μπορούσαν και τα δομημένα ακίνητα να διατεθούν προς κοινωνική αντιπαροχή με αλλαγή χρήσης». Για το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικών επιχειρήσεων, η σύμβουλος του Τμήματος Κοινωνικών Πολιτικών Στέγασης της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Αδαμαντία Ζησοπούλου, σημείωσε ότι αξιοποιείται κάποιο αδόμητο ακίνητο της γενικής κυβέρνησης, όπου ανεγείρεται ένα κτίσμα και κατόπιν το εκμεταλλεύεται για 20 ή 30 χρόνια με υποχρέωση να παρέχει κάποιο ποσοστό από 30% έως και 60% σε κοινωνική κατοικία. «Μετά το πέρας της εκμετάλλευσης το ακίνητο επιστρέφει στο δημόσιο. Δημιουργείται, έτσι, η σύμπλευση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια».

Το παράδειγμα της Γερμανίας
Ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου, Bollman Gruppe στην Ελλάδα, Ηλίας Μανούκας, αναφέρθηκε σε παραδείγματα κοινωνικής πολιτικής για τη στέγαση των πολιτών που εφαρμόζονται στη Γερμανία. «Η εργαλειοθήκη που υπάρχει σε Γερμανία, Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγάλη. Ξεκινά από τον ιδιωτικό τομέα, προχωρά σε συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ και το ίδιο το δημόσιο ενεργεί ως ιδιοκτήτης μεγάλων οικιστικών μονάδων, που συνήθως διατηρεί στην ιδιοκτησία του και νοικιάζει. Ένας μεγάλος ιδιοκτήτης είναι και η εκκλησία, ενώ και τα family offices συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Πάνω απ’ όλα αυτά, υπάρχουν οι επενδυτές που φροντίζουν να φέρουν νέα ακίνητα στην αγορά.

Είναι κάτι που λείπει τώρα από την Ελλάδα, μα φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για την είσοδο επενδυτών για ανάπτυξη και διαχείριση των ακινήτων». Τέλος, στα στοιχεία που κάνουν πιο προσιτή την κατοικία και απορρέουν από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αναφέρθηκε η Μαρία Παρασκευοπούλου, αρχιτέκτων και διευθύντρια του Space Matters. «Η προσιτή κατοικία είναι εφικτή όταν υπάρχει μία άρτια αρχιτεκτονική μελέτη που συνεπάγεται μελέτη εφαρμογής με εξαρχής προκαθορισμένα υλικά, ώστε να έχουμε ένα αρκετά αξιόπιστο κόστος κατασκευής. Συνήθως, ξεκινά η κατασκευή και επιλύονται πράγματα στην πορεία, γεγονός που εκτινάσσει το κόστος. Επίσης, μπορούν να εξεταστούν και άλλοι τύποι δόμησης με υλικά όπως ξύλο ή χάλυβας που επιταχύνουν τον χρόνο κατασκευής, καθώς και έξυπνες σχεδιαστικές προτάσεις με παθητικά συστήματα ενέργειας».