Για εντατικοποίηση του ρυθμού παραγωγής ειδικότερα στο δευτερόχυτο αλουμίνιο ετοιμάζεται φέτος η Μυτιληναίος, αναμένοντας να καταγραφεί ρεκόρ ιστορικής επίδοσης στην ετήσια παραγωγή του 2022, όταν και οι επενδύσεις του προγράμματος Ήφαιστος θα αποδώσουν για πρώτη φορά για ολόκληρο έτος. Θυμίζουμε ότι οι επενδύσεις στη μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη της παραγωγής και της παραγωγικότητας του εργοστασίου. Οι πωλήσεις του τομέα μεταλλουργίας της Μυτιληναίος αυξήθηκαν πέρσι κατά 24,4% στα 668 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το ¼ του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου.

Συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις
«Οι ισχυρές προοπτικές για το 2022 διατηρούνται, βασιζόμενες στην οικονομική ανάκαμψη στη μετά-πανδημίας εποχή, στην ενίσχυση της ζήτησης τόσο από την Κίνα όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο κυρίως λόγω ενεργειακής μετάβασης, το υψηλό ενεργειακό κόστος καθώς και τις εκτιμήσεις για αύξηση του πληθωρισμού», όπως εκτιμά ο όμιλος. Όπως αναφέρει στα οικονομικά του αποτελέσματα, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει κοστολογική πίεση προερχόμενη από τις ανοδικές τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών και των μεταφορικών αλλά αφετέρου να καταγράφονται ιστορικά υψηλά στις all-in τιμές του αλουμινίου (LME + premia). Το περιβάλλον τιμών των premia καθώς και των τιμών του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξαρτάται κυρίως από τις γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας καθώς και από τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ οι τιμές της αλουμίνας κινούνται κι αυτές ανοδικά αλλά εξαρτώνται κυρίως από τη δυναμική των αναγκών στην Κίνα.

Φέτος η έναρξη της σύμβασης για το Flyover
Στο πεδίο των κατασκευαστικών της έργων, η Μυτιληναίος προβλέπει ότι εντός του 2022 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έναρξη της σύμβασης του ΣΔΙΤ του Flyover, το οποίο αναλαμβάνει σε κοινοπραξία με την Άβαξ. Παράλληλα, πρόκειται να εκκινήσει τις εργασίες εκτέλεσης δύο σιδηροδρομικών έργων στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα το έργο ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη καθώς και την επέκταση σιδηροδρομικής υποδομής, ηλεκτροκίνησης και κατασκευής στάσεων και σταθμών στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο. Στις αρχές του μήνα, η Μυτιληναίος υπέγραψε επίσης σύμβαση με τη Lamda Hellix – που έχει εξαγοραστεί από την αμερικανική Lamda Hellix – για την κατασκευή του μεγαλύτερου data center στην Ελλάδα. Η δυναμικότητά του θα φτάνει τα 6,8 MW, ενώ η πρώτη φάση των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build